Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M.

26. 08. 2024. 12:00 >> 12:00
Čitaj mi:

EUROPOL

Španska i kolumbijska policija i rasturile veliku grupu krijumčara kokaina

Ukupno 26 osoba uhapšeno je u više sinhronizovanih akcija u Španiji i Kolumbiji, koje su trajale dva dana i tokom kojih je otkrivena i razmontirana laboratorija za ekstrakciju i preradu kokaina.

Europol je saopštio da se radi o državljanima te dvije države, koje je predvodio bivši pripadnik sada raspuštene kolumbijske paravojne grupe „Bloque Central Bolívar“.

U akciji je zaplijenjeno 47 kilograma svježe proizvedenog kokaina, 20 kg kokainske baze, dva kilograma marihuane, 3.000 litara i 300 kilograma različitih hemikalija, tri komada oružja, 13 vozila i 245.000 eura u gotovini.

„Koristeći sofisticiranu metodu da bi izbjegli otkrivanje, kriminalci su ubrizgavali kokainsku bazu u kartonske kutije sa legalnim teretom, kao što je voće. Nakon uspješnog transporta takve robe u prekomorskim kontejnerima iz Kolumbije u Malagu u Španiji, pripadnici te organizacije bi 'izvukli' bazu kokaina iz kartona i prerađivali je u finalni proizvod koji je spreman za distribuciju“, naveo je Europol.

U toj instituciji dodaju da su ova hapšenja „primjer aktuelnog trenda“ u ilegalnoj industriji narkotika.

„Organi za sprovođenje zakona širom Evrope su primijetili povećanje broja, kapaciteta i sofisticiranosti laboratorija za ekstrakciju i dalju preradu kokainske baze, kao i, u manjoj mjeri, kokainske paste, u finalni potrošni proizvod (kokain hidrohlorid). Obično se sirovi kokain transportuje u Evropu sakriven u tovaru kao što je drveni ugalj, kako bi se smanjio rizik od otkrivanja na ulaznim mjestima kao što su luke i aerodromi“, navodi Europol.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније