Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.L.B.

13. 08. 2024. 17:14 >> 17:36
Čitaj mi:

MINISTAR PRAVDE

Registar pedofila u funkciji - u evidenciji 98 osuđenika

Ministarstvo pravde saopštilo je da od danas u funkciji Registar počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode djece, u kojem je u ovom trenutku, evidentirano 98 osoba.

“Na osnovu dostavljenih pravosnažnih presuda od strane sudova u Registru počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode učinjenih na štetu maloljetnika u ovom trenutku evidentirano je 98 lica”, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Registar počinilaca krivičnih djela protiv polne slobode djece, odnosno posebna evidencija, predviđena izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore iz januara 2022, a početak funkcionisanja tog registra je više puta odgađan.

“Ministarstvo pravde obavještava javnost da su službenici Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju uspješno završili unos podataka u posebnu evidenciju, odnosno Registar za lica osuđena za krivična djela protiv polne slobode učinjena na štetu maloljetnika u skladu sa članom 123 a Krivičnog zakonika Crne Gore”, saopšteno je iz MInistrastva pravde.

Registar sadrži ime i prezime osuđenog, jedinstveni matični broj, adresu prebivališta i boravišta, podatke o zaposlenju, o osobenim znacima, o krivičnom djelu i krivičnoj sankciji koja mu je izrečena i podatke o pravnim posljedicama osude.
 
Ministarstvo pravde nadležno je za vođenje posebne evidencije.

“Podaci iz posebne evidencije vode se trajno i ne mogu se brisati. Podaci iz posebne evidencije mogu se dati sudu, državnom tužilaštvu i policiji u vezi sa krivičnim postupkom koji se vodi protiv lica o kome se vodi posebna evidencija, odnosno nadležnoj organizacionoj jedinici policije, kada je to potrebno za vršenje poslova iz njene nadležnosti. Osim toga, podaci iz posebne evidencije mogu se, na obrazložen zahtjev, dati i državnom organu, privrednom društvu, drugoj organizaciji ili preduzetniku, ako još traju pravne posljedice osude”, saopšteno je iz Ministrastva pravde.

Pored toga, državni i drugi organi, kao i pravna lica ili preduzetnici koji rade sa djecom dužni su da zatraže podatak da li je lice koje treba da zasnuje radni odnos kod njih, odnosno obavlja poslove sa djecom, upisano u posebnu evidenciju.

Podaci iz posebne evidencije mogu se dati i inostranim državnim organima, u skladu sa međunarodnim sporazumom.

“Ministarstvo pravde želi da se zahvali sudovima koji su doprinijeli uspešnoj realizaciji ovog projekta. Ovaj projekat predstavlja samo jedan od koraka ka sveobuhvatnoj digitalizaciji i unapređenju efikasnosti pravosudnog sistema. Ministarstvo će nastaviti rad na poboljšanju sistema, a podaci kojima raspolaže Ministarstvo biće dostupni ovlašćenim subjektima”, saopšteno je iz Ministrastva pravde.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније