Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.M. [ Portal RTCG ]

08. 08. 2024. 08:03 >> 08:06
Čitaj mi:

apelacioni sud

Ponovo će odlučivati o pritvoru Petroviću

Iz Apelacionog suda saopšteno je da je ukinuto rješenje Višeg suda u Podgorici o određivanju pritvora okrivljenom Vasiliju Petroviću zbog nedolaska na glavni pretres, i predmet je vraćen tom sudu na ponovno odlučivanje. Petrović je jedan od optuženih u predmetu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice i njenog sina Miloša, koji je optužen da je organizator.

Prethodno je, krajem jula krivično vanraspravno vijeće Višeg sudat suda donijelo odluku da se Petroviću odredi pritvor, jer se nije odazivao na sudske pozive niti valjano opravdao izostanak.

"Apelacioni sud Crne Gore uvažio je žalbu branioca okrivljenog Vasilija Petrovića i ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici Kvs.br.508/24 od 17.07.2024. godine, kojim je ovom okrivljenom određen pritvor po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 5 ZKP-a, iz razloga što, iako je bio uredno obaviješten, isti nije pristupio na glavni pretres zakazan za dan 02.07.2024. godine. Okrivljeni je svoj izostanak sa glavnog pretresa zakazanog za ovaj dan pravdao dostavljanjem određene medicinske dokumentacije", kaže se u saopštenju.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

"U postupku odlučivanja o žalbi koju je protiv navedenog rješenja Višeg suda u Podgorici izjavio branilac ovog okrivljenog, vijeće Apelacionog suda Crne Gore je ocijenilo da je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka iz čl. 386 st. 1 tačka 9 Zakonika o krivičnom postupku, jer prvostepeno rješenje ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama, pored ostalog o tome da li se okrivljeni Vasilije Petrović ranije uredno odazivao na pozive suda i od kakvog je uticaja ta činjenica na konačnu odluku suda koja se odnosi na određivanje pritvora ovom okrivljenom po pritvorskom osnovu iz čl. 175 st. 1 tač. 5 ZKP-a", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, u nedostatku razloga o odlučnim činjenicama, zaključak prvostepenog suda da je „očigledno“ da je optuženi nedolaskom na glavni pretres od 02.07.2024. godine izbjegavao dolazak, što je uslov za određivanje pritvora po ovom pritvorskom osnovu, Apelacioni sud je smatrao preuranjenim, zbog čega je i naložio prvostepenom sudu da u ponovnom postupku otkloni ukazanu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, nakon čega će taj sud biti u mogućnosti da donese pravilnu i zakonitu odluku.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније