Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Marija Radulović, TVCG

06. 08. 2024. 19:42 >> 19:42
Čitaj mi:

kontrola saobraćaja

Nesreće na putevima svakodnevne, policijskih službenika nedovoljno

Državljanin Srbije, 59-godišnji D. D. stradao je u saobraćajnoj nesreći u tivatskom naselju Seljanovo. Upravljao je motociklom. Da su nesreće na putevima gotovo svakodnevne pokazuje statistika. U prvoj polovini prošle godine bilo je tri hiljade udesa. Uzrok je, uglavnom, ljudski faktor, zato iz policije poručuju da će pojačati kontrole. Kažnjavaće, kažu, sve koji ne budu nosili sigurnosne pojaseve. Priznaju, međutim, da nemaju dovoljno policijskih službenika, ni u kontroli saobraćaja, kao ni u drugim sektorima.

Svi bi što prije do mora ili kuće a na znakove pored puta se ne osvrćemo. Tako za posljedicu i ovoga ljeta imamo svakodnevno saobraćajne nesreće. Statistika opominje da je uzrok na prvom mjestu čovjek.

"Kada govorimo o prekršajima koji dovode do najtežih saobraćajnih nesreća to je prekoračenje brzine, nepropisno preticanje, vožnja pod uticajem alkohola i sve više imamo najteže saobraćajne nesreće zbog upotrebe mobilnih telefona", kaže za TVCG Ilija Janjušević iz Uprave policije. 

U prvih pola godine desilo se tri hiljade saobraćajnih nezgoda, što je isto kao prošle godine ali je poginulih bilo za tri više prošle nego ove godine. Ne dodje do nesreća samo zbog vozača već često i zbog puta.

"Put treba da bude tako konstrisan da ispravi grešku vozača. Dakle ukoliko je vozač pogriješio da put ispravi tu grešku na način što će te posljedice biti što manje", kaže Janjušević. 

Saobraćajni vještak Igor Radojević navodi da nije normalno da uključenje na svakom regionalnom putu postoji svakih 100 metara. 

"Da se remeti režim upravljanja... Putevi moraju biti napravljeni da imaju pravilan nagib, bankine, sve su to važne stvari", kaže Radojević. 

Nije novina da policijskih službenika fali, pogotovo u regulisanju saobraćaja. U Upravi policije najavljuju da će inicirati povećanje novčanih kazni za pojedine prekršaje.

"Svrha visokih kazni je da se spriječi da ne ponovi prekršaj, svha nije punjenje budžeta nije da se pričini šteta već da se onaj ko čini prekršaje odvrati od činjenja prekrsaje", kaže Janjušević. 

Radojević navodi da pojasevi nijesu pozadi bezveze postavljeni, te da to treba kontrolisati, jer je ključno za bezbjednost putnika u vozilu. 

A upravo će vezivanje sigurnosnih pojaseva biti u fokusu saobraćajne policije koja u narednom periodu najavaljuje pojačane kontrole. Ministar unutrašnjih poslova nedavno je najavio da će tražiti strožije kazne, uvođenje privremenih vozačkih dozvola i ograničavanje maksimalne dozvoljene brzine. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније