Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Radio Crne Gore

02. 08. 2024. 06:48 >> 07:40
Čitaj mi:

goran rodić

Očekujemo dogovor o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

Apelacioni sud Crne Gore je ispitujući po službenoj dužnosti rješenje Višeg suda u Podgorici u predmetu izručenja državljanina Republike Koreje Do Kvona, potvrdio navedeno rješenje u dijelu u kojem je odbijeno izručenje ovog okrivljenog po zamolnici SAD-a. Njegov advokat Goran Rodić za Radio Crne Gore kaže da su očekivali da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu Višeg suda.

"Očekivali smo da će Apelacioni sud donijeti zakonitu odluku kojom će i potvrditi prvostepenu odluku Višeg suda i ovo se radi već o drugoj po redu pravosnažnoj sudskoj odluci da Do Kvon bude izručen u Republiku Koreju. Nadam se da će se i dalja procedura u skladu sa zakonom nastaviti i da će u komunikaciji međusobnoj između državnih organa Koreje i Crne Gore uskoro slijediti njegovo izručenje", kazao je Rodić za Radio Crne Gore. 

Apelacioni sud Crne Gore je, kako su naglasili, po službenoj dužnosti ispitivao navedeno rješenje u stavu drugom izreke, kojim je odbijeno izručenje okrivljenog Do Kvona u skraćenom postupku po molbi SAD-a, kako je to predviđeno članom 19 stav 2 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, zbog čega su spisi predmeta i dostavljeni ovom sudu od strane Višeg suda u Podgorici.

"Po ocjeni Apelacionog suda pravilno je prvostepeni sud utvrdio ispunjenost zakonskih uslova za izručenje po obje molbe shodno odredbama Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i da je zamolnica Republike Koreje po redoslijedu prispijeća ranije prispjela u odnosu na zamolnicu SAD-a, pa je pravilnom ocjenom ovog i drugih kriterijuma iz člana 26 Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koji se primjenjuje u slučaju kada izručenje istog lica traži više država, dao prednost molbi Republike Koreje, a posljedično je odbio molbu za izručenje SAD-a. Za svoju odluku je dao jasne i dovoljne razloge koje je prihvatio i drugostepeni sud", navode u saopštenju.

Podsjetimo, Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora.

Američke vlasti terete Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru u cilju prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније