Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J.

01. 08. 2024. 16:08 >> 16:32
Čitaj mi:

do kraja 2028.

Produžen rok za povlašćeno penzionisanje policajaca

Vlada Crne Gore je na danas održanoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima. Kako su naveli u saopštenju, osnovni razlog za predložene promjene je potreba za stvaranje zakonskih pretpostavki koje će omogućiti popunjavanje nedostajućih kadrovskih kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova, u cilju nesmetanog funkcionisanja i daljeg razvoja tog organa.

"Zapošljavanje nedostajućeg kadra imaće pozitivan uticaj na rad i motivaciju postojećih policijskih službenika u smislu podjele obima poslova, a u krajnjem će doprinijeti poboljšanju stanja bezbjednosnog sektora i povjerenju građana u rad policije. Kako je istaknuto u diskusiji, već duži vremenski period MUP, odnosno Uprava policije, nemaju na raspolaganju dovoljan broj policijskih službenika. Zbog drastičnog smanjenja broja aktivnih policijskih službenika, došlo je do ozbiljnog ugrožavanja operativnih kapaciteta Policije", istakli su iz Vlade. 

Kako su naveli, ukupan broj sistematizovanih mjesta za policijske službenike iznosi 5.127, dok je upražnjeno čak 1.455 mjesta. Naglašavaju da je redovan postupak zapošljavanja previše spor i da ne može odgovoriti na trenutne hitne potrebe za angažovanjem specijalizovanog kadra, te da će poseban postupak zapošljavanja omogućiti brzu reakciju na povećan obim posla i specifične potrebe organizacionih jedinica Ministarstva.

"Takođe, stvara se mogućnost zapošljavanja i lica koja su obavila stručno osposobljavanje u Policiji ili koja imaju prethodno radno iskustvo u Policiji ili u organima bezbjednosno-obavještajnog sektora, kao i lica sa specifičnim vještinama i znanjima potrebnim za obavljanje poslova za koje se raspisuje javni poziv. Među navedenim licima veliki je broj lica koja nijesu u radnom, odnosno u stalnom radnom odnosu, te će se ista predloženim rješenjima motivisati za podnosenje prijava na javni poziv", ističu iz policije. 

Takođe, članom 180 Zakona o unutrašnjim poslovima dat je rok za povlašćeni postupak penzionisanja u periodu od 1. januara 2023. do 31. decembra 2025. godine.

Da bi se spriječilo dodatno naglo smanjenje broja policajaca, rok za povlašćeni postupak penzionisanja produžava se jos tri godine, odnosno do 31. decembra 2028. godine, što je, kako je naglašeno neophodno kako bi se očuvali kapaciteti policije i osigurala njena funkcionalnost.

"Osim navedenih razloga, koji se tiču unapređenja kadrovskih kapaciteta, bilo je neophodno unaprijediti odredbe zakona kojima se propisuje obaveza podnošenja izvještaja o imovini i prihodima", zaključuje se u odluci Vlade. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније