Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Tufik Softić

01. 08. 2024. 06:39 >> 06:38
Čitaj mi:

Andrijevica

Skrivene prijetnje, podmetanje požara - šta je sljedeće?

Samo naivni su mogli biti juče iznenađeni kada je menadžeru Opštine Andrijevica, Milošu Čukiću zapaljen automobil parkiran ispred porodične kuće u selu Trešnjevo.

Čukić nije imao dilemu da to odmah dovede u vezu sa političkom situacijom, ali prije svega sa činjenicim da je zajedno sa sekretarom Sekretarijata za opštu upravu, društvene djelatnosti, urbanizam, komunalnu djelatnost i zaštitu životne sredine, prijateljem i drugarem iz istog sela Duškom Stojanovićem, bio vrlo aktivan u istraživanju kako su građene male hidroelektrane u toj opštini na osnovu falsifikovanog Prostorno urbanističkog plana.

Poznato je kako se to i završilo podnošenjem krivičnih prijava Specijalnom državnom tužilaštvu, otkrivanjem još nekih detalja, i najavom novih.

Za sada su ostali nepoznati počionioci koji su samo tri noći ranije nego Milošu, predsjedniku opštine Željku Ćulafiću zapalili trista bala sijena, što znači oko trideset tona, i jednu garažu od bliskih rođaka, misleći da je njegova.

Tako je situacija u Andrijevici nakon održanih lokalnih izbora i trenutne pat pozicije koja je bila ishod tih izbora, postala vrlo “zapaljiva” i dramatična.

Krajem maja mjeseca su podnešene krivične prijave Specijalnom državnom tužilaštvu zbog falsifikovanja PUP-a 2013. godine, kojim je omogućena bespravna izgradnja malih hidroelektrana na teritoriji te opštine.

Nedugo potom ispostavilo se da je Ministarstvo enegetike izdalo 2014. godine preduzeću “Igma enedži” koncesije za hidrocentralu Bradavac, iako je i u Planu koncesija Uprave za vode sve od 2010. do 2015. godine stajalo da je to izvorište planirano za fabriku za flaširanje vode.

Portal RTCG je pisao i o tome da je, naime, falsifikovanjem Prostorno urbanističkog plana (PUP) Opštine Andrijevica mala hidrocentrala “Bradavac” u toj opštini izgrađena na mjestu gdje je prema originalnoj verziji Prostorno urbanističkoh plana bila predviđena izgradnja fabrike vode, da bi se nešto kasnije ispostavilo da je mala hidrocentrala “Bradavac” nikla na mjestu gdje je u Planom koncesija Uprave za vodu bila predviđena izgradnja fabrike.

Nedugo nakon falsifikovanja PUP-a u pisanoj verziji, koji je NN lice, za koje svi u Andrijevici znaju ko jedino može biti, jednostavno odnijelo iz kancelarije, falsifikovalo u Agenciji koja ga je radila, vratilo poslije šest mjeseci, a što je sve izvedeno 2013. godine, nakon dolaska Demokrastke partije socijalista na vlast u toj sjevernoj opštini, na teritoriji opštine Andrijevica, na manjim i većim rječicama koje se sa područja ispod Komova slivaju prema rijeci Lim, niklo je za kratko vrijeme deset malih hidroelektrana.

Te hidroelektrane na godišnjem novou zarade oko četiri miliona eura, a Opština Andrijevica uspijeva preko poreza na koncesije i poreza na nepokretnosti da od toga prihoduje 300 hiljada eura.

Istraživanjem koje je je sproveo resorni sekretrijat o tome kako su te hidrocentrale građene i pod kojim okolnostima, počeli su da isplivavaju zanimljivi detalji koji otkrivaju i moguću pozadinu borbe za lokanu vlast, a načelniku tog sekretarijata Dušku Stojanoviću najprije su počele da pristižu prijetnje.

I on i menadžer Miloš Čukić ukazivali su na spregu bivših vlasti i takozvanih bezbjednosno interesantnih osoba (BIL).

Sekretar Stojanović je maltretiran u nekoliko navrata, menadžeru Čukiću je sada zapaljen automobil pred kućom, a predsjednku opštine zapaljeno trideset tona sijena i garaža.

To više nisu nimalo bezazlene stvari, jer su prikrivene prijetnje počele da se pretaču u teška nedjela.

Zapravo, to je već ozbiljan poziv državnim organima i bezbjednosnim službama da se umiješaju i angažuju.

Tim prije jer politička utakmica u Andrijevici još nije dobila epilog. Poslije održanih lokalnih izbora 2. juna kada je DPS-u zafalio jedan mandat da se vrati na vlast, pa zatim skandala sa neobjavljivanjem zvaničnih rezultata u službenom listu, samo su pomjereni rokovi za izbor predsjednika SO i predsjednika opštine, ali još ništa nije riješeno. Nisu isključeni ni novi lokalni izbori.

Nije problem izaći ponovo i na izbore, ali incidenti koji su počeli da se dešavaju govore da situacija počinje da “ključa” i da država ovo ne smije više mirno da posmatra.

Zar je teško u malenoj Andrijevici, u kojoj je uvijek neko budan i svak svakoga zna, pronaći ko upućuje prijetnje ili ko podmeće požare? I time spriječiti da se gododi nešto teže. Jedino je država ta koja može da spriječi dalju eskalaciju nemilih događaja u Andrijevici.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније