Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

26. 07. 2024. 14:50 >> 14:50
1
Čitaj mi:

operacija "general"

I Australija tereti Ulića za šverc, malo je vjerovatno da će biti izručen

Mediji u Australiji opet su se bavili uhapšenim Vasom Ulićem, osumnjičenim za šverc ogromnih količina kokaina, ukazujući da je malo vjerovatno da će se on suočiti sa pravosudnim sistemom u toj zemlji koja ga takođe tereti za krijumčarenje narkotika.

U najnovijem tekstu "The Sydney Morning Herald" navodi da je Ulić u junu 2021. godine doveden u vezu sa pošiljkom 900 kilograma kokaina u Port Botaniju. 

Kako se navodi, Ulić koga je prošle nedjelje uhapsila crnogorska policija u velikoj akciji protiv organizovanog kriminala na Balkanu, navodno je stajao iza najupečatljivijeg uvoza droge u Australiju poslednjih godina — dvije pošiljke kokaina ukupne težine 2,5 tona.

"Uvoz je pokrenuo lanac događaja koji su izazvali globalnu potjeru", tvrdi "The Sydney Morning Herald".

Druga od dvije pošiljke koje je Ulić navodno organizovao iz svoje baze u Crnoj Gori - 900 kilograma kolumbijskog kokaina poslatog u Port Botani u junu 2021. trebalo je da bude dostavljena čovjeku za koga više izvora navodi da je njegov saradnik, Mustafa Baluh iz Sidneja.

Baluha, sina ugostitelja iz Njuporta, uhapsili su istražitelji i optužili za niz krivičnih djela u vezi sa pošiljkom, čiji je on navodno bio „primarni akcionar“.

Baluhu je odobrena kaucija vezano za kuću njegovih roditelja vrijednu 4 miliona dolara kao garancija.

Baluh je ubrzo pobjegao ali je isto tako ubrzo i uhapšen. 

Policija navodi da je planirao da pobjegne u inostranstvo, vjerovatno na Balkan da se pridruži Uliću. Baluh ostaje pri tvrdnji da je nevin i treba da se suoči sa suđenjem sljedeće godine.

"Kasnije je uhapšen njegov navodni saučesnik, Benet Švarc. Bivšeg izvršnog direktora Rio Tinta sa istorijom uvoza droge, Švarca je uhapsila policija u potrazi za Baluhom", piše "The Sydney Morning Herald".

Švarc je na kraju optužen za šverc, a ne za Baluhovih navodnih 900 kilograma kokaina. Umro je u zatvoru 2022. godine.

Mediji su prošle nedjelje objavili da su Ulić, navodni Baluhov šef i njegov sin Nikola i još sedam osoba uhapšeni zbog dvije pošiljke koje su uključivale i 1.570 kilograma kokaina prokrijumčarenog iz Južne Amerike u Australiju i Evropu na vrhuncu pandemije u oktobru 2020. godine.

„Ciljane osobe bile su blisko povezane sa većom mrežom trgovine drogom raširenom širom Balkana“, saopštili su iz policije, a prenosi "The Sydney Morning Herald".

Oni su primjer onoga što evropski organi za sprovođenje zakona kažu da je rastući trend – uvoz kokaina u Australiju gdje je cijena droge do 10 puta veća nego u Evropi.

"Posljednjih godina, kriminalne mreže Zapadnog Balkana sve više ciljaju na australijsko tržište droge, pošto je ilegalni prihod od trgovine kokainom tamo znatno veći od evropskih tržišta“, navodi se u saopštenju Europola.

"Ruta snabdijevanja uključuje Kolumbiju, Ekvador i Brazil, sa pretovarom preko južne Evrope i Afrike prema Australiji. Ako jedan kilogram kokaina košta nekoliko hiljada eura u zemljama porijekla, mogao bi da dostigne više od 100.000 eura na australijskom crnom tržištu, dodaje list.

Europol, agencija za sprovođenje zakona Evropske unije, saopštila je da je Ulić organizator navodne zavjere i da ga smatra „metom velike vrijednosti“.

"Pojedinci koji su targetirani bili su usko povezani sa raznim crnogorskim kriminalnim ćelijama aktivnim u okviru veće mreže trgovine drogom na Balkanu i šire“, naveo je Europol u nedavnom saopštenju za medije o operaciji kodnog naziva „General“.

Kako se tvrdi, uspjeli su da prenesu kokain iz zemalja izvora i transportuju ga za konačnu distribuciju na evropskim i australijskim krajnjim tržištima.

Ulić će ostati u pritvoru do 30 dana, rekla je portparolka Višeg suda u Crnoj Gori za sajt Libertas.

"Iako Australija nema ugovor o ekstradiciji sa Crnom Gorom, ekstradicije su moguće kroz zakonsku regulativu. Međutim, Crna Gora ne izručuje sopstvene državljane, što znači da je malo vjerovatno da će se Ulić suočiti sa pravosudnim sistemom Novog Južnog Velsa zbog svoje navodne uloge u zavjeri kokaina", piše ovaj list.

Ulić je takođe uhapšen u Podgorici pod optužbom za drogu 2017. godine i odležao je dvije godine zatvora zbog svoje uloge u pokušaju da prokrijumčari 40 miliona dolara vrijedan ekstazi u Australiju.

U to vrijeme, tadašnji komandant organizovanog kriminala australijske federalne policije Brus Hil rekao je novinarima: „Možemo kategorički, bez ikakve sumnje, reći da je on jedan od glavnih, ako ne i glavni u donošenju droge u Australiju… on je veoma sofisticirana figura kriminala na visokom nivou”, izjavio je tada Hil a prenosi ovaj list.

Australijska policija kaže da je upravljao značajnom imperijom droge iz svog imanja na periferiji glavnog grada Crne Gore, Podgorice, ukazuje "The Sydney Morning Herald".

Podsjetimo, jedna od najvećih akcija hapšenja posljednjih godina u Crnoj Gori, kodnog imena „General“, sprovedena je u saradnji sa Europolom, Federalnim istražnim biroom – FBI i Upravom za suzbijanje narkotika – DEA Sjedinjenih Američkih Država i Australijskom federalnom policijom – AFP.

Tokom pretresa nekretnina članova grupe u Crnoj Gori policija je zaplijenila 22 komada vatrenog oružja, 15 vozila, skupe satove i novac.

Osim Ulića i Viktora Drešaja, uhapšeni su i Ulićev sin Nikola, Petar Miranović, Vukan Čoković, Mileta Božović, Radomir Dobriša, Marinko Prelević i Veselin Pavličić. U bjekstvu je vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer, koji je osumnjičen da je zajedno sa Ulićem organizovao ovu kriminalnu grupu.

Policija i dalje traga i za Leonom Drešajem, bratom uhapšenog Viktora, Budvaninom Ivanom Delićem i Vukom Vulevićem iz Berana.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније