Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M. / A.B.

24. 07. 2024. 12:32 >> 15:46
5
Čitaj mi:

EKIPE NA TERENU

Požar na Gorici pod kontrolom, dežura više od 40 vatrogasaca

Požar na istočnoj strani brda Gorica lokalizovan je, a sve raspoložile ekipe bile su danas na terenu.

Komandir Službe zaštite i spasavanja Glavnog grada Zdravko Blečić pojasnio je da je u pitanju požar koji može svakog časa, bez obzira koliko je ekipa na terenu.

"Ostajemo na terenu”, kazao je Blečić.

Usljed pojačanog sjeveroistočnog vjetra, jutros se ponovo aktivirao požar na Gorici, iznad Atinske ulice.

Požar je stavljen pod kontrolu, sve ekipe su i dalje na terenu, raspoređene duž pojasa dužeg od kilometar, jer prijeti opasnost od izbijanja novih požara usljed pojačanog vjetra koji i dalje duva.

Ukupno 41 vatrogasac Službe zaštite, zajedno sa kolegama iz drugih opština dežuraju i prate situaciju.

Odmah po dojavi požara na brdu Gorica, predstavnici Direktorata za zaštitu i spašavanje uputili su se na lice mjesta, te putem OKC 112 iskoordinirali pomoć subjekata u sistemu zaštite i spašavanja. Tokom noći sprovedene su sve neophodne operativne aktivnosti.

"Već jutros se požar ponovo aktivirao, nakon čega je avio-helikopterska jedinica MUP-a pružila podršku korišćenjem protivpožarnog aviona. Takođe, korišćeni su i dronovi sa termovizijskim kamerama kako bi se identifikovalo žarište i pristupilo natapanju opožarenog područja. Svi kapaciteti Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a stavljeni su u punu pripravnost u slučaju potrebe", naveli su u saopštenju MUP-a.

Uputili su apel građanima da ne koriste pirotehnička sredstva i pale vatru na otvorenom u toku zabrane, a posebno u uslovima pojačane opasnosti od požara.

Podsjetimo, sinoć je na brdu Gorica u Podgorici sinoć oko 21 sat izbio je veliki požar, nakon što je zapaljen vatromet u blizini borove šume na ovom brdu.

Požar se brzo razbuktio i zahvatio brojna četinarska stabla na "plućima grada". 

Iz CEDIS-a su za TVCG saopštili da struju imaju sva naselja koja su sinoć zbog ovog požara ostala bez struje.

Vatromet koji je, kako se sumnja, uzrokovao požar na brdu Gorica u Podgorici, ispaljen je na porodičnom slavlju, saznajemo nezvanično iz Uprave policije.

Rakčević je u objavi na Instagramu, kazao je da je prvi dio požara, koji je primijećen u 21 sat kod vršnog platoa Gorice, najvjerovatnije izazvan nesmotrenim paljenjem vatrometa. On je istakao da su osumnjičeni za izazivanje požara uhapšeni i predati tužilačkim organima. 

"Određena lica su tim povodom lišena slobode i predata tužilačkim organima. I taman kad smo uspjeli da odbranimo hrastovu šumu čiji zahvatanje bi imalo dalekosežne posljedice, izbio je i drugi požar, na nekih 300 metara udaljenosti od svih, tada aktivnih, žarišta, što, nažalost, ukazuje na novo podmetanje", rekao je Rakčević.

Naglasio je da će se istraga sprovesti u saradnji sa Upravom policije.

Rakčević je istakao da su, tokom gašenja požara, lakše povrijeđena dva vatrogasca.

"Naporom svih, a posebno Jasne Gajević i Zdravka Blečića, sa Gorice smo, u prethodnim mjesecima, uklonili i odnijeli više od 1.300 kubnih metara suvog opožarenog drveća. Da je to ostalo na brdu, kao što je godinama stajalo (od posljednjeg velikog požara), večerašnje aktivnosti bi bile neuporedivo teže, a plašim se da bismo požar gasili danima", rekao je Rakčević.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније