Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

P.R.

19. 07. 2024. 11:33 >> 11:57
1
Čitaj mi:

OPTUŽNICA ZA ŠVERC CIGARETA

Mrkić organizovao, Nikočević zastrašivao

Bivši direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović pušten je da se brani sa slobode, uz mjeru zabrane napuštanja stana, odlučilo je Vijeće Višeg suda u Podgorici. U predmetu za šverc cigareta, gdje je Veljović jedan od optuženih, okrivljeni organizator kriminalne grupe Aleksandar Mrkić i dalje je u bjekstvu, godinu dana nakon što su počela prva hapšenja.

Veljoviću je, kako je saopšteno, izrečena mjera zabrane napuštanja stana u Podgorici, u kojem živi.

Sutkinja Vesna Kovačević upozorila je Veljovića da će biti vraćen u pritvor ukoliko prekrši izrečenu mjeru.

Odluka vijeća uslijedila je nakon što je vještak sudske medicine, Nemanja Radojević, saopštio rezultate vještačenja medicinske dokumentacije o zdravstvenom stanju Veljovića.

On je optužen da je dio kriminalne grupe odbjeglog Aleksandra-Aca Mrkića, koja je, navodno, švercovala cigarete.

Mrkić je osumnjičen da je organizator šverca cigareta i da predvodi kriminalnu grupu. Još nije poznato gdje se nalazi. I dalje nije poznato je li Crna Gora komunicirala sa nekom od država u regionu i šire radi eventualnog izručenja.

Branioci Mrkića prije nekoliko mjeseci su saopšili da on nije u bjekstvu, te da će doći kad se stvore uslovi za pravično suđenje.

Advokat Zoran Perović je kazao, da za razliku od tužilaštva i suda, odbrana smatra da Mrkić nije u bjekstvu već da mu nije poznato da se protiv njega vodi krivični postupak.

Mrkićev drugi branilac, advokat Marko Popović, kazao je da će njegov branjenik biti dostupan pravosudni organima Crne Gore kada se stvore uslovi za pravično suđenje.

Mrkić stvorio kriminalnu organizaciju 2018.

Prema SDT-u, Aleksandar Mrkić, u 2018. godini, stvorio je kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i, kasnije, savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, Veselin Veljović, i drugi okrivljeni.

Prema navodima optužnice kriminalna organizacija Aleksandra Mrkića koristila je privredne i poslovne strukture za nezakonito sticanje dobiti i moći, za pranje novca, ali i za uticaj kriminalne organizacije na izvršnu vlast – Upravu policije Crne Gore.

Osim Mrkića, crnogorska policija u drugim predmetima već odavno traga za još nekoliko osoba okrivljenih za ozbiljan organizovani kriminal, u prvom redu tu su navodni vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i policijski službenik Ljubo Milović.

Podsjetimo, Veljović je uhapšen 24. jula 2023. godine zbog sumnje da je počinio krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja. Tada su uhapšeni i Nikola Mrkić i Mujo Nikočević.

Nikočević se tereti da je imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније