Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.B. [ Portal RTCG ]

15. 07. 2024. 21:18 >> 21:20
Čitaj mi:

REAGOVANJE ADVOKATA

"U Tuzima se desilo besprizorno nasilje, fizički nasrtali i pred djecom"

Povodom jučerašnje informacije da je u podgoričkim naseljima Konik i Cijevna došlo do tuče, reagovao je advokat Vladimir Janković.

U Podgorici su se sinoć dogodile dvije tuče, u razmaku od sat i po vremena, i to u naseljima Konik i Cijevna, saopšteno je Portalu RTCG iz Uprave policije.

 

Učesnici tuče na Cijevni procesuirani su zbog nasilničkog ponašanja i nanošenja teških tjelesnih povreda.

Kada je riječ o učesnicima tuče na Koniku, jedno lice se sumnjiči za pokušaj ubistva, dok će ostali odgovarati prekršajno.

Saopštenje Jankovića prenosimo integralno:

Reagovanje punomoćnika oštećenih, advokata Vladimira Jankovića iz Podgorice, povodom odluke sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici da se osumnjičeni M.M. (62), D.M. (22), D.H. (21) i L.Č. (29) u daljem toku postupka brane sa slobode.

Dana 13.07.2024. godine na izletišu Trgaja, Opština Tuzi, osumnjičeni M.M. (62), D.M. (22), P.M. (22), D.H. (21) i L.Č. (29) su brutalno i bez ikakvog povoda, uputili niz uvreda i prijetnji na nacionalnoj i vjerskoj osnovi oštećenima N.L. (53), A.T. (48), M.J. (39) i J.K. (40), da bi zatim i fizički nasrnuli na njih, zadajući im na desetine udaraca, kojom prilikom su neki od oštećenih zadobili teške tjelesne povrede, što je i konstatovano ljekarskim izvještajima.

Ono što dodatno cijelu situaciju čini još težom jeste činjenica da se ovaj akt bezumnog nasilja odigrao pred očima dvanaestoro djece koja su bila u pratnji oštećenih.

Dakle, u konkretnom se nije radilo o „masovnoj tuči“, kako su to izvještavali pojedini mediji, već o ničim izazvanom besprizornom nasilju osumnjičenih nad oštećenima koji su prije svega porodični ljudi ali i ugledni građani, koji državu Crnu Goru i njenu kulturnu baštinu predstavljaju na brojnim međunarodnim događajima, promovišući, između ostalog, multietnički sklad.

Nakon što su oštećeni pozvali policiju, osumnjičeni su se udaljili sa lica mjesta, da bi potom svoje nasilničko ponašanje nastavili u Glavnom gradu Podgorici, u naselju Konik, gdje je osumnjičeni P.M. (22), prema navodima Uprave policije, upotrebom bodeža pokušao da liši života jedno lice.

Zahvaljujući brzoj reakciji Uprave policije svi osumnjičeni su lišeni slobode, a sjutradan privedeni kod postupajućeg dežurnog tužioca koji im je nakon saslušanja odredio zadržavanje, te nadležnom sudu uputio predlog za određivanje pritvora.

Odluku sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici da osumnjičenima M.M. (62), D.M. (22), D.H. (21) i L.Č. (29) ne odredi pritvor cijenimo zabrinjavajućom. Prije svega, takva odluka suda šalje izrazito pogrešnu poruku javnosti da se nasilje, pa čak bilo ono i najbrutalnije, treba tolerisati.

Osim toga, što je važnije, cijenimo da stoje pritvorski osnovi iz čl. 175 st. 1 tač. 2 i 3 Zakonika o krivičnom postupku, odnosno da postoji opravdana bojazan da bi osumnjičeni na slobodi mogli uticati na svjedoke ili ponoviti nasilje, što dodatno ugrožava sigurnost oštećenih.

Stoga, smatramo da je odluka sudije za istragu Osnovnog suda u Podgorici nezakonita, i da ne uzima u obir težinu krivičnog djela koje se osumnjičenima stavlja na teret, niti posljedice koje su oštećeni pretrpjeli.

Ovom prilikom, apelujemo na vijeće Osnovnog suda u Podgorici da sagleda sve činjenice i okolnosti ovog slučaja koje ukazuju na upravo suprotan zaključak od onog koji ima sudija za istragu, a naročito činjenice da neki od osumnjičenih, po saznanjima koje imamo, prolaze kroz evidencije zbog krivičnih djela sa elementima nasilja.

Stoga, po našoj ocjeni, u konkretnom postoje okolnosti za određivanje pritvora čija je prevashodna svrha da se osumnjičeni spriječe da u daljem toku postupka ponove krivično djelo, te eventualno učine krivična djela kojima su prijetili oštećenima, a na koji način bi se u daljem toku postupka osigurala sigurnost oštećenih, koji nikako ne žele da žive u strahu od daljih napada osumnjičenih.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније