Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Portal RTCG ]

21. 06. 2024. 06:30 >> 08:14
1
Čitaj mi:

NOVA UBISTVA

Mafija bez straha od kazne

Bezbjednosna situacija u Crnoj Gori je alarmantna, a jučerašnji napad na Cetinju direktno je povezan sa neefikasnošću sudske grane vlasti, i puštanja na slobodu bezbjednosno interesantnih lica uslijed nedonošenja prvostepenih presuda u roku od tri godine. To je u razgovoru za portal Javnog servisa kazao predsjednik Internacionalne policijske organizacije Crne Gore Ivan Pekić.

U bombaškom napadu juče ujutru su život izgubili Petar Kaluđerović i Dragan Roganović, a tri osobe su teško povrijeđene. Stradali su dovođeni u vezu sa "škaljarskim" kriminalnim klanom, a eksplozivna naprava velike razorne moći bila je postavljena na drvo ispred Sportskog centra, na visini od sedam metara. U odnosu na tragičan događaj saslušano je više osoba na Cetinju i na primorju.

Pekić kaže da su međusobno suprostavljeni klanovi posegli za terorističkim napadom na državu i njene nevine građane.

"Ovaj problem je mnogo više složeniji, nego što se to na prvi pogled čini, jer je povezan sa neefikasnošću djelovanja sudske grane vlasti. Kada veliki broj (BIL) lica, sa izuzetno bogatim kriminalnim dosijeima, ostanu na slobodi uslijed nedonošenja prvostepenih presuda, čak tri godine od pokretanja postupka, to šalje jednu jasnu poruku da je ugrožena vladavina prava", kaže Pekić.

Na ovo su juče ukazali ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović, koji je naveo da su upozoravali na opasnost od ovakvih posljedica usljed neizricanja presuda, ali i v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović, koji je istakao da je puštanje na slobodu velikog broja BIL lica veliki bezbjednosni izazov.

"Ovakva situacija podriva povjerenje građana u pravosudni sistem, kao i sistem bezbjednosti Crne Gore i omogućava kriminalnim grupama da nastave sa svojim teroristickim djelovanjem bez straha od kazne, a to je ova situacija na Cetinju i pokazala", navodi Pekić.

Komentarišući izjavu vršioca dužnosti Uprave policije Aleksandra Radovića, koji je juče istakao da su imali neke operativne podatke koji su ukazivali da bi moglo doći do ovoga, Pekić kaže da se u pitanje dovodi sposobnost crnogorske policije da na osnovu prikupljenih podataka spriječi ovakve zločine.

"Uprkos operativnim podacima koje su predstavnici Uprave policije imali, došlo je do tragičnog ishoda. Postavlja se pitanje o efikasnosti operativnih procedura i sposobnosti crnogorske policije da na osnovu prikupljenih podataka spriječi ovakve zločine. Potrebno je preispitati trenutne operativne procedure i postupke, poboljšati koordinaciju i komunikaciju unutar policije, ali i između različitih državnih službi, posebno sa aspekta bolje saradnje i razmjene operativnih podataka izmedju Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Uprave policije (UP) Crne Gore", istakao je Pekić.

Kapaciteti policije značajno oslabljeni, fali policijskih službenika

Pekić je ukazao i na činjenicu da su sa deficitom od 1.500 policajaca, jasno da su kapaciteti UP značajno oslabljeni.

"Bez dovoljnog broja policijskih službenika, teško je efektno i efikasno odgovoriti na sve bezbjednosne prijetnje i rizike. Pored urgentnog povećanja broja policajaca, potrebna je i kontinuirana policijska obuka postojećih kadrova, unapređenje njihove opremljenosti, kao i bolja organizacija i motivacija unutar same službe kroz razne nagrade i priznanja", podcrtao je Pekić.

Kaže da tragični događaji, poput ovog na Cetinju, zahtijevaju hitne i odlučne akcije specijalizovanih policijskih jedinica koje se koriste za najsloženije bezbjednosne situacije u državi, poput Protiv-terorističke jedinice (PTJ) i Posebne jedinice policije (PJP).

"Ministarstvo unutrašnjih poslova mora preduzeti ozbiljnije pravno-bezbjednosne korake kako bi se suočilo sa organizovanim kriminalom i povratilo povjerenje građana u bezbjednost i pravni poredak države. Istovremeno, javnost mora biti svjesna ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazimo i podržati napore vlasti u borbi protiv organizovanog kriminala", ističe Pekić.

Kaže da ovi napadi na državu i njene građane predstavljaju jasnu opomenu o hitnoj potrebi za reformama sistema bezbjednosti i donošenja konkretnijih bezbjednosnih mjera, kako bi se, kako kaže, obezbjedila sigurnost svih građana Crne Gore.

"Tragični događaji poput ovog poslednjeg na Cetinju zahtijevaju ozbiljniju bezbjednosnu analizu i odgovore, kako bi se bolje razumjela trenutna bezbjednosna situacija u Crnoj Gori", navodi on.

Primjetan trend podmlađivanja klanova

Slučaj u kojem je jedan od stradalih (Petar Kaluđerović) imao samo 20 godina, kaže Pekić, ukazuje na zabrinjavajući trend rasta podmlađivanja klanova.

"Kriminalne grupe sve više regrutuju mlade ljude, kroz nagovor o lakoj i brzoj zaradi, a često i manipulišući tim mladim ljudima, kroz razni vid obećanja o moći i statusu u drustvu", ističe on.

Da bi se, kako smatra, ovome stalo na kraj, potrebne su sveobuhvatne korjenite reforme i mjere,

"Uključujući bolji vid obrazovanja na Policijskoj akademiji, stvaranjem boljih ekonomskih mogućnosti za zaradom kod mladih, kao i snažnije kaznene mjere protiv onih koji regrutuju mlade ljude u razne kriminalne aktivnosti, poput pranja novca, trgovine narkoticima, trgovine ljudima, trgovine oružjem i mnogim drugim kriminalnim radnjama", zaključio je Pekić.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније