Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

P.R. / M.T.

17. 06. 2024. 11:22 >> 12:08
Čitaj mi:

ADVOKAT RADOVIĆ

"Camgoz ostao pri odbrani, negirao izvršenje krivičnog djela"

Advokat okrivljenog turskog državljanina Binalija Camgoza, Marko Radović, saopštio je da se njegov branjenik ponovio odbranu koju je dao pred Osnovnim državnim tužilaštvom ranije, te negirao izvršenje krivičnog djela.

"Današnje ročište glavnog pretresa u predmetu protiv našeg branjenika Binalija Cangoza je održano nakon prethodna dva odložena. Otpočeo je glavni pretres. Naš branjenik se, ukratko, izjasnio o navodima o optužnom aktu", rekao je Radović.

On ističe da je Camgoz negirao izvršenje krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.

"Ostao pri odbrani, odnosno ponovio odbranu koju je dao pred osnovnim državnim tužilaštvom ranije, još krajem januara, odnosno početkom februara tekuće godine. S obzirom da je po stavu odbrane za ove radnje, već ranije pravosnažno osuđivan presudom ovog suda, nije iznosio detaljnu odbranu", dodao je Radović.

 

Radović navodi da je njegov branjenik ponovio koji su razlozi zbog kojih je bio prinuđen, odnosno primoran, da nabavi falsifikovana dokumenta i da ih koristi.

"Takvu njegovu odbranu potvrđuje i rješenje ministra pravde kojim je odbijeno izručenje Camgoza Republici Turskoj, a u nastavku dokaznog postupka ćemo predložiti da se izvrši uvid to rješenje", kazao je Radović.

Advokat ponavlja da se odluka Ustavnog suda nije poštovala u Turskoj.

"To je već ono što smo više puta u ranijem periodu isticali, konkretno i u postupku ekstradicije koji je vođen protiv našeg branjenika i koji je rezultirao donošenjem odluke ministra o odbijanju izručenja i upravo je jedan od argumenata, odnosno razloga za donošenje takve odluke ministra pravde bilo upravo odluka Ustavnog suda kojom je utvrđeno da su u postupcima koje je Camgoz pokrenuo u Republici Turskoj vezano za tragični događaj kada je nastradao njegov sin, povrijeđena osnovna ljudska prava koja su mu zajamčena Ustavom Turske i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima", tvrdi Radović

Radović smatra da mu se ovdje stavljeno na teret drugo krivično djelo.

"U odnosu na ono koje mu je stavljeno ranije za koje je pravosnažno osuđen, ali vezano maltene za iste radnje. Zbog toga smatramo da se radi u jednoj specifičnoj pravnoj situaciji, da apsolutno kod činjenice da je ranije pravosnažno osuđen od strane ovog suda zbog upotrebe tih dokumenata nije bilo mjesta vođenju ovog postupka", ocijenio je Radović.

Podsjeća da je Camgoz ranije pravosnažno osuđen za krivično djelo falsifikovanje isprave iz člana 412 Krivičnog zakonika.

"A radnje izvršenja jedna od alternativnih tog krivičnog djela koja mu je bila stavljena na teret i za koju je osuđen je upravo ona koja u sebi sadrži najveći stepen kriminalne količine, a to je upotreba falsifikovanog pasoša", dodao je Radović.

Podsjeća i da su svi dokazi na kojima se temelji optužba u ovom predmetu egzistirali, kako kaže, u ranijem predmetu.

"Nadležno tužilaštvo i u tom slučaju kao i ovom je bilo isto tužilaštvo, osnovno državno tužilaštvo koje je tada te radnje nije posebno apostrofiralo već ih je upravo obuhvatilo radnjom upotrebe pasoša da bi nakon donošenja odluke ministra pravde i nakon izlaska Camgoza iz prihvatilišta za strance odlučili da te radnje posebno kvalifikuju i da pokrenu ovaj postupak", kazao je Radović.

Advokat navodi i da se njegov branjenik nalazi pod mjerama nadzora koje mu je izrekao ovaj sud i koje se produžavaju periodično dok se ne završi ovaj postupak.

Dodaje i da su tražili saslušanje svjedoka koji su saslušani u izviđajanoj fazi ovog postupka.

"Apsolutno smo stava koga smo bili i ranije, ali nažalost to je odluka drugih, tu ne možemo ništa. On svojim dosadašnjim ponašanjem od kad se nalazi na slobodi je pokazao da su apsolutno bezosnovna sve ove mjere koje se produžuju", zaključio je Radović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније