Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Portal Vijesti

12. 06. 2024. 15:16 >> 15:18
2

Direktor Kliničkog centra Crne Gore

Radović saslušan u SPO-u zbog liječenja Veselina Veljovića

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Aleksandar Radović dao je u ponedjeljak izjavu u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO) u vezi sa bolničkim liječenjem pritvorenog bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.

Radović je potvrdio “Vijestima” da je u svojstvu građanina dao izjavu u policiji i da je na osnovu izvještaja ljekara, saopštio sve tražene informacije i odgovorio na sva pitanja.

“Kada je riječ o smještaju pritvorenika i zatvorenika koji su na bolničkom liječenju u Kliničkom centru Crne Gore i koji su pod nadzorom policijskih snaga, praksa je da oni borave u zasebnim sobama, odvojeni od ostalih pacijenata. Podsjećamo, većina soba u KCCG su trokrevetne ili četvorokrevetne. Pritvorenici i zatvorenici se, inače, kada je to moguće, ne smještaju sa civilima kako ne bi bili izloženi uznemiravanju i neprijatnostima. Odvajanje pritvorenika i zatvorenika je, dakle, praksa, ne zbog njihovog, već zbog komfora ostalih pacijenata”, piše u odgovoru KCCG.

“Vijesti” su objavile da službenici policije istražuju da li u sistemu Kliničkog centra Crne Gore (KC) postoje zloupotrebe u radu pojedinih ljekara, na osnovu čijih konzilijarnih izvještaja se Veljović, 22 dana bolnički liječi u toj ustanovi.

Policijsko interesovanje uslijedilo je nakon što je optuženi Veljović prošle sedmice prebačen na liječenje u Kliniku za neurologiju Kliničkog centra, gdje mu je dodijeljen i poseban bolnički apartman.

Činjenica da se Veljović liječi na klinici, koja nije zadužena za tretman njegovog hroničnog oboljenja, bile su dodatni alarm da moguće nekadašnji šef policije ne bi trebalo i dalje da bude bolnički zbrinut.

Policija će tokom dalje istrage ali i vještačenjem medicinske dokumentacije utvrditi da li u sistemu KCCG-a, neko bez medicinskog utemeljenja, piše bolničke dane Veljoviću i dozvoljava privilegije u apartmanu Klinike za neurologiju.

“Utvrdiće se da li postoje zloupotrebe pojedinih ljekara”, Kazao je prije nekoliko dana sagovornik “Vijesti” iz Uprave policije. Veljović je zbog lošeg zdravstvenog stanja iz pritvorske jedinice Uprave za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, 20. maja ove godine, prebačen i smješten na liječenje u KCCG.

Njegov advokat Mihailo Volkov tada je izjavio da je Veljoviću “zdravstveno stanje ugroženo”, te da su na to ukazivali mjesecima.

Veljović je zbog ozbiljnog hroničnog oboljenja tokom pritvora u Spužu nekoliko puta tražio ljekarsku pomoć, a bolnički je liječen i u oktobru 2023. godine.

Zatvorska služba je 19. oktobra prošle godine, prebacila Veljovića u KCCG, nakon što mu je pozlilo, pa je tada sedam dana proveo u bolničkoj postelji.

Njegov advokat tada je tvrdio da se prema Veljoviću “postupa nehumano”, jer je, navodno, tokom liječenja u bolnici vrijeme provodio vezan lisicama za krevet, zbog čega je zadobio “vidljive povrede po rukama”.

“Veljović ima i povrede na rukama. O ovome postoje materijalni dokazi koje ćemo dostaviti uz krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, jer za to neko mora da odgovara”, rekao je tada Volkov.

Klinika za neurologiju, gdje je sada u posebnom apartmanu smješten Veljović, jedna je od najbolje opremljenih i uređenih u sistemu KC-a, a nakon što je proširena i renovirana tokom 2021.

Nekadašnji, dugogodišnji šef policije, koji je bio jedan od ključnih ljudi u sektoru bezbjednosti u posljednje tri decenije, uhapšen je 24. jula prošle godine, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva pa se od tada nalazi u pritvoru.

Specijalno državno tužilaštvo u januaru je predalo optužnicu protiv 15 osoba, uključujući i Veljovića, koji se tereti da je zloupotrijebio službeni položaj u korist kriminalne organizacije, koju je formirao odbjegli Nikšićanin Aleksandar Aco Mrkić.

Kriminalna grupa Mrkića, kako tvrdi SDT, godinama se bavila švercom cigareta.

Viši sud je u maju potvrdio optužnicu protiv Mrkićeve grupe i Veljovića, kojem je u nekoliko navrata produžavan pritvor.

Veljović je na ročištu za potvrđivanje optužnice negirao krivicu navodeći da smatra da se radi o političko-policijskom progonu, te da zna ko je nalogodavac.

Tvrdio je i da mu tužilaštvo svjesno ugrožava zdravlje.

Optužnica je podignuta i protiv Arsenija Kalezića, Muja Nikočevića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje.

Nije tražio novi konzilijum

Odgovarajući na pitanja Vijesti, iz Kliničkog centra Crne Gore saopštili su da direktor te ustanove nije rekao da će tražiti da se formira novi konzilijum, koji treba da se izjasni o nastavku bolničkog liječenja pacijenta.

“Detalje o ovom ili bilo kom drugom zasebnom slučaju nijesmo u prilici da saopštimo javno s obzirom na zakonske propise, koji štite lične podatke i informacije o zdravstvenom stanju, potencijalnim dijagnostičkim i terapijskim procedurama, kao ni podatke iz medicinske dokumentacije bilo kog pacijenta”, navode u odgovoru.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније