Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

29. 05. 2024. 15:00 >> 15:02
3

REAGOVANJE

UIKS: Uslovi u zatvoru bolji nego što tvrdi Knežević

Povodom izjava predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića za Portal RTCG o uslovima u UIKS-u reagovali su iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Povodom navoda pritvorenog lica D.K. koji se odnose na uslove u zatvoru u Spužu, iznijetih u tekstu objavljeno dana 29. maja 2024 godine na Portalu RTCG, reagovanje uprave UIKS prenosimo integralno. 

"Pritvoreno lice D.K. smješteno je u jednokrevetnoj prostoriji u oviru koje se nalazi i sanitarni čvor. U više navrata privoreno lice D.K. se obraćao zahtjevima koji su se odnosili na premještaj u drugu prostoriju i odobravanje posjeta, a koji su vrlo pažijivo sagledani i na osnovu važećih propisa pozitivno riješeni. Kada je u pitanju higijena prostorija, svim pritvorenim licima, pa i pritvorenom licu D.K, redovno se obezbjeđuju sredstva za održavanje higijene prostorija u kojima borave. Činjenica da pritužbe koje se odnose na prisustvo pacova u prostorijama u kojima borave privorena lica iznosi jedino privoreno lice D.K. i to isključivo posredstvom medija, ukazuje da se radi o tendencioznim i paušalim ocjenama u odnosu na uslove u kojima borave pritvorena lica. Imajući u vidu da službenici našeg zatvorskog sistema nijesu bili u zvaničnoj posjeti nekom od turskih zatvora to se ne mozemo izjašnjavati u odnosu na navode pritvorenog lica D.K. da su "uslovi u zatvoru u Spuzu kao u turskim zatvorima".

Medutim, svakako možemo istaći da su uslovi smještaja lica lišenih slobode u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija na mnogo većem nivou nego što to u svojim navodima predstavija pritvoreno lice D.K. Dalje, neprimjerenim ocjenjujemo navode pritvorenog lica D.K. u odnose na službenike Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koji profesionalno, odgovorno i sa potrebnom dozom senzibiliteta obavljaju kompleksne radne zadatke u penalnom sistemu.

Smatramo neophodnim još jednom istaći da je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija posvećena obezjeđivanju svih propisanih uslova za smještaj i boravak lica lišenih slobode i kontinuiranom poboljšanju tih uslova. Takođe, maksimalni napori se ulažu u cilju poštovanja svih prava lica lišenih slobode i očuvanju njihovog integriteta i dostojanstva.

Na kraju ukazujemo da je nesporno pravo svakog lica lišenog slobode da iznosi pritužbe ukoliko smatra da mu je neko pravo povrijeđeno, ugroženo ili ograničeno. Međutim, isto tako, Uprava za izvršenje krivčnih sankcija ima obavezu da se izjasni u odnosu na iznijete pritužbe i predstavi realno stanje stvari iznoseći relevantne podatke i ćinjenice", piše u reagovanju. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније