Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Marko Terzić, TVCG

20. 05. 2024. 20:03 >> 20:04
Čitaj mi:

predmeti za organizovani kriminal i korupciju

"Iznošenje informacija iz istrage neprimjereno utiče na svjedoke"

Sve češće curenje podataka ometa istragu u predmetima za organizovani kriminal i korupciju, a sagovornici Dnevnika ukazuju i da se iznošenjem u javnost informacija iz istrage neprimjereno utiče na svjedoke koji nijesu saslušani.

Osim prepiski iz Skaj komunikacija, crnogorska javnost nedavno je imala priliku da vidi snimak saslušanja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, zbog čega advokat Veselin Radulović ukazuje na moguće propuste tužilaštva u tom slučaju.

"Ja nisam čuo da se desilo ikada u tužilaštvu da se saslušava bilo koji okrviljeni u nekom predmetu i da snimak njegovog saslušanja bude dostavljen medijima", ocijenio je advokat Veselin Radulović.

I to se desilo prethodne sedmice - crnogorska javnost prvi put, imala je priliku da vidi kako izgleda saslušanje jednog od osumnjičenih u Specijalnom državnom tužilaštvu.

U pitanju je snimak izjave koju je bivši šef SDT-a Milivoje Katnić dao pred nekadašnjim kolegom Milošem Šoškićem a koja je ekskluzivno objavljena u jednom od medija.

Mada predmet nije tajan, advokatu Veselinu Raduloviću je cijela situacija kako kaže, najblaže rečeno čudna.

"Kako god, da li je to bilo neka vrsta zvaničnog snimanja razgovora što se, kažem, dešava i što je u skladu sa zakonom, mislim da postoji propust prije svega na strani tužilaštva ako se ti snimci rade na taj način i dostaljaju nekome ko nije službeni akter tog postupka", kaže Radulović.

A kada dođe u ruke medija, oni, kažu naši sagovornici imaju i obavezu prema javnosti da takav materijal iskoriste.

S druge strane, uvijek postoji rizik od uticaja na svjedoke.

"Koliko je nesporna prednost da javnost ima određene informacije uvijek postoji ta opasnost da iznošenjem jednog dijela tih informacija to može negativno da se odrazi na sam tok postupka jer će, takođe, doći u posjed nekih lica, npr svjedoka koji nijesu saslušani", smatra kriminolog Velimir Rakočević.

No snimak Katnićevog saslušanja, samo je najsvježiji materijal za javnost, koja već duži period konzumira skaj – od najobičnijih do za istražitelje, veoma važnih prepiski.

"Upravo iznošenje podataka direktno utiče na tok istrage. To su podaci tajne ili konspirativne prirode i samim izlaskom u javnost tih podataka oni su već donekle kompromitovani", ističe Rakočević.

I to nije jedina posljedica, upozorava Radulović.

"Ako konstantno u nekom periodu podaci koje vam dostavlja strana država bivaju objavljivani u medijima i ako umjesto u sudu, onda imate jednu lošu poruku i to ozbiljno može da naruši taj odnos povjerenja koji postoji od strane drugih država prema Crnoj Gori", smatra on.

Radulović podsjeća i da se dešavalo da materijali iz osjetljivih predmeta prije završe u medijima nego li kod branilaca. No za takve slučajeve, sedma sila nije odgovorna, ukazuje Rakočević.

"Jer je u svakom slučaju pretežan interes javnosti da zna al ne na uštrb dvije stvari, a to je povreda prava na privatnost i prezumpcija nevinosti", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније