Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Slobodna Evropa [ Maja Živanović, Mike Eckel, RSE ]

11. 04. 2024. 17:09 >> 17:21
Čitaj mi:

"Veliki bijeg Artjoma Usa"

Kako je banda sa Balkana izvukla ruskog biznismena iz kućnog pritvora u Italiji

Vladimir Jovančić se nije stidio svoje sklonosti ka kriminalnom podzemlju: naziv njegovog TikTok profila, gdje je objavljivao videe o pravoslavnim crkvama, gliserima i skupim bundama, je ruska fraza "vorzakon" ili "zakoniti lopov", što je sleng popularne kulture za legendarni univerzum ruskog organizovanog kriminala, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Jovančić, državljanin Bosne i Hercegovine, 17. februara 2023. godine ujutro u 9:30 krenuo je na put iz italijanskog grada Desenzano del Garda, na južnoj obali jezera Garda.

Njegova dva mobilna telefona pingovala su mobilne tornjeve u krajoliku dok se vozio u milansko predgrađe Basiglio, udaljeno nešto više od četiri sata vožnje.

To je bio jedan od prvih koraka u zavjeri koja je kulminirala smjelim bjekstvom iz kućnog pritvora u kojem je bio Rus po imenu Artjom Us koga su američke vlasti tražile zbog optužbi za šverc u Rusiju osjetljive tehnologije koja se koristila u ruskom oružju u Ukrajini.

Usov otac je bio moćni ruski guverner, uvezan sa državnim naftnim gigantom Rosnjeftom i ličnim vezama sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bijeg Usa, dan nakon što je italijanski sud odobrio njegovo izručenje Sjedinjenim Državama, bio je duboko neprijatan za italijanske vlasti, Italija se, kako je rekao jedan zastupnik, "osramotila na međunarodnom planu".

Američka vlada je odredila nagradu od sedam miliona dolara za njegovo hapšenje.

Ali zamršeni plan za bijeg Usa takođe je ponudio pogled u operacije transnacionalne organizovane kriminalne grupe ukorijenjene u Srbiji. Takođe je nagovijestio koliko su se Rusi sa dobrim vezama zapravo morali osloniti na obavještajne agencije kako bi izvukli traženog biznismena iz pritvora i prokrijumčarili ga izvan domašaja italijanskih i američkih vlasti.

Italijanski tužioci su u zavjeri povezali šest osoba. Trojica su u pritvoru, jedan u Hrvatskoj, jedan u Sloveniji, obojica čekaju izručenje Sjedinjenim Državama a drugi u Italiji. Ostale tri osobe i dalje su na slobodi.

Koristeći istražni materijal i nadzorne video snimke koje su dale italijanske vlasti, kao i dokaze koje su podnijeli tužioci u Sjedinjenim Državama i druge dvije zemlje, RSE je rekonstruisao kako je Us pobjegao iz kućnog pritvora u Milanu, prešao tri granice i na kraju iz Beograda odletio kući u Rusiju.

Usa (41) je u septembru 2021. američka velika porota optužila, zajedno sa ruskim poslovnim partnerima i još četiri osobe, da je koristio njemačku kompaniju za krijumčarenje vojne i tehnologija dvostruke namjene ruskim tajkunima i kompanijama čime su kršene sankcije Zapada. Ovi komadi su se kasnije pojavili na ratištu u Ukrajini.

Mjesec dana kasnije, 17. oktobra 2022., uhapšen je na milanskom aerodromu na osnovu američke potjernice. Pet sedmica nakon toga, sud u Milanu ga je pustio u kućni pritvor, radije nego da ga drži u zatvoru. Ovaj potez je zabrinuo američke zvaničnike, a nakon njegovog bijega izazvao je kritike.

Us nije bio stranac u Italiji. Njegova porodica je tamo imala nekretnine, uključujući hotele a navodno je bio vlasnik vinarije na Sardiniji. Usov poslovni partner, Juri Orehov, koji je optužen u istoj američkoj optužnici iz 2022. godine, uhapšen je u Njemačkoj gdje se nalazi u pritvoru do izručenja.

Us je u januaru 2023. regrutovao Jovančića "i druge pojedince povezane sa srpskom organizovanom kriminalnom grupom… da mu pomognu da pobjegne u Rusiju u slučaju da mu se odobri ekstradicija", navelo je ministarstvo pravde Sjedinjenih Država u opisu optužnice u kojoj se iznose optužbe protiv njega.

Istog mjeseca, Jovančić (53) upoznao je Usovu suprugu, manekenku Mariju Jagodinu u jednom milanskom hotelu. Njih dvoje su se dogovorili oko sheme po kojoj bi Jovančić, kako ne bi izazvao sumnju, glumio da dostavlja namirnice u Usovu rezidenciju.

Jagodina je dala Jovančiću mobilni telefon i predujam od 10.000 eura, reklo je ministarstvo pravde, kasnije mu je data i kartica koja je služila kao ključ kojim može da uđe u kuću.

Us je bio u kućnom pritvoru u bogatom naselju zatvorenog tipa Borgo di Vione u Basigliou, na južnoj periferiji Milana. Kuće sa krovovima od terra cotte i samostojeće gradske vile sa uređenim travnjacima, kompleks koji se prodaje kao porodična lokacija sa restoranima, bazenom, spa centrom i drugim pogodnostima.

Italijanska policija je saopštila da je provjeravala Usa više puta dnevno, ali je jedan zastupnik osporio tu tvrdnju na sjednici parlamenta nakon njegovog bjekstva.

Dan nakon što je Jovančićev mobitel registrovan na mreži u Besigliou, nakon vožnje iz Desenzano del Garda, povezao se sa njemačkom mobilnom mrežom u Gottingenu, udaljenom više od 670 kilometara od Milana.

Nije sasvim jasno šta je Jovančić radio u Basigliou, a potom u Njemačkoj. Međutim, vizuelna prezentacija pripremljena za milanske karabinjere identifikovala je ovo njegovo putovanje kao "prvu inspekciju", kada je Jovančić navodno obilazio kuću i pravio planove za Usov bijeg.

Nejasno je da li je Jovančić putovao avionom ili automobilom.

Telefoni povezani sa Jovančićem kasnije su zabilježeni na italijanskoj mobilnoj mreži u 11.06 sati ujutru, nazad u Desenzano del Garda. Nije jasno kako i kada je tačno putovao iz Njemačke.

Njegovi telefonski signali zabilježili su njegovo putovanje dalje prema zapadu, na A4 autoputu, dolazeći u milansko naselje na periferiji Basiglio u 3.16 poslije podne.

Proveo je manje od sat vremena u podzemnoj željeznici; pingovanje telefona registrovano je kasnije pored San Giuliano Milanese, oko 17 kilometara istočno, u 4.03 poslije podne. A kasnije opet u Desenzano del Garda u 5.54 poslije podne.

To putovanje je bilo "druga inspekcija", prema navodima milanske policije.

Telefonski signali pokazali su da Jovančićev telefon odlazi iz Desenzano del Garda a da putuje prema istoku, prelazeći preko Slovenije i Hrvatske prije nego što je došao u Srbiju u 7.23 poslije podne.

Jovančić se vratio iz Srbije u Italiju automobilom, došavši u Desenzano del Garda u 8.30 poslije podne, kako pokazuju telefonski podaci.

Dva dana prije odlaska, na svom TikTok profilu objavio je video o pravoslavnoj crkvi u Rumuniji.

Ime profila je "Vor v Zakon" ili "Zakoniti lopov", što je naširoko poznata ruska fraza koja se odnosi na šefove organizovanog kriminala u Rusiji.

Signal Jovančićevog telefona pokazao je kako odlazi iz Desenzano del Garda u 8.30 ujutru, što je italijanska policija opisala kao "treća inspekcija".

Dan kasnije, Jovančić se ponovo odvezao do Usove rezidencije. Napustio je Desenzano del Garda u 8.30 ujutru i krenuo ka Milanu preko Alessandrie na jugozapadu, ne direktnim putem. Trag njegovog mobilnog telefona pokazuje da je u Milanu bio u 12.54 poslije podne a u Basigliou u 4.25. poslije podne.

Sat kasnije, signal njegovog telefona otkriven je na Trezzano sul Naviglio a onda na slovenačkoj granici na prelazu Nova Gorica, gdje se čini da je prošao automobilom u 10.06 poslije podne.

Jovančićev mobilni telefon pokazuje kako dolazi na neindefikovanu lokaciju u Srbiji u 3.22 sata poslije podne. Četiri dana kasnije, on se vratio u Italiju, prema navodima policije, njegovi mobiteli su registrovani u Njemačkoj u jutro 11. marta, a zatim u Desenzani del Garda ubrzo nakon 3 sata poslije podne.

Italijanska policija je takođe rekla da je italijanska mobilna mreža registrovala mobilni telefon Srđana Lolića 51-godišnjeg Srbina. Nakon što je ušao u Italiju kod Trsta, vozio je prema Milanu gdje je stigao nešto prije 8 sati poslije podne 11. marta.

O Loliću se malo zna. On je radio kao glavni menadžer beogradskog hotela Putnik Inn od sredine 2018. do početka 2020. Prema dokumentaciji srpskog korporativnog registra, on je 9. februara 2023. podnio ostavku na mjesto člana upravnog odbora povezane korporacije koja dijeli istu adresu i upravu kao hotel Putnik Inn.

Sam hotel je u vlasništvu poslovnog konglomerata čiji akcionari su državljani Kipra i Srbije. Ruski biznismen je naveden kao direktor zajedničke korporacije.

U aprilu 2023., manje od mjesec dana nakon što je Us pobjegao iz kućnog pritvora u Italiji, javljeno je da je Lolić doletio na Sjeverni pol, tvrdeći beogradskim novinama da je on bio prvi Srbin koji je tamo kročio. Za novine je rekao da je putovao preko Moskve i Krasnojarska, gdje se ukrcao u vojni avion na putu za sjever.

Krasnojarsk je glavni grad istoimene ogromne, mineralima bogate sibirske regije čiji guverner je nekada bio Usov otac, Aleksandar. Američke vlasti su rekle da je Aleksandar Us bio "bliski saradnik predsjednika Vladimira Putina".

Lolić je večerao sa guvernerom nakon povratka u Krasnojarsk, rekao je beogradskim novinama.

Pet dana nakon što se pojavio članak o Loliću, Aleksandar Us je najavio da daje ostavku na položaj guvernera Krasnojarska. Rekao je da se nekoliko dana ranije sreo sa Putinom koji je predložio da pređe na drugu poziciju. Razlozi za njegov odlazak nisu dati.

Praćenje signala mreže pokazuje Jovančićev mobilni telefon, zajedno sa telefonom njegovog sina Borisa, kako odlaze iz Desenzano del Garda u 9.11 prije podne i dolaze u Milano oko 90 minuta kasnije.

Onda su otac i sin, zajedno sa Lolićem, osmotrili lokaciju nekretnine u Besigliou gdje je boravio Us, navode policijski izvještaji. Otišli su u 12.59 poslije podne, a čini se da je Lolić tada otišao iz Italije prolazeći kroz Veneciju u 8.13 poslije podne.

Jovančić i njegov sin su od prodavca automobila u kupili Volvo V60 u Castegnatou, gradu između Lake Grande i Milana, negdje između 9.27 i 10.30 prije podne. Automobil je registrovan na ime Borisa Jovančića.

Vladimir Jovančić se onda istog dana odvezao u Srbiju, prelazeći preko Hrvatske na prelazu Batrovci u 6.36 poslije podne. Volvo sa italijanskim registarskim tablicama, EP605VA, snimljen je video nadzorom graničnog prelaza.

Dvadeset prvi mart 2023.

Mobilni signali su pokazali da je Vladimir Jovančić otišao iz Srbije u 5.02 poslije podne i stigao u Desenzano del Garda u 11.20 poslije podne.

U 8.22 poslije podne, Lolićev telefon je otkriven na graničnom prelazu Batrovci. Vozio je Audi A8 sedan sa srpskim registarskim tablicama, BG1768HP, koji je rentirao od Putnik Inn-a u Beogradu. Prema italijanski tužiocima, Loliću se u vožnji pridružio 47-godišnji Srbin po imenu Nebojša Ilić.

Kasnije istog dana, italijanski sud je očistio put za ekstradiciju Usa u Sjedinjene Američke Države, pet mjeseci nakon inicijalnog privođenja Usa na milanskom aerodromu.

Matej Janežić, 40-godišnji Slovenac, ušao je u Italiju na prelazu kod Trsta u 8.31 ujutru, vozeći Volvo S80 sedan sa slovenačkim tablicama, LjDP082. Došao je u Bedizzole, gradić zapadno od jezera Garda, oko 10:30 ujutro.

U 10:45, prema podacima sa mobilne mreže, četiri automobila su krenula iz Bedizzolea, stigavši u trgovački centar u Lacchiarelli, sedam minuta vožnje od Usove rezidencije, u 12:16 poslije podne. Osim dva Volva i Audija, u konvoju je bio i četvrti automobil: Fiat Bravo koji je Jovančiću prebacila 36-godišnja Albanka Emirada Ibo.

Ibo je sedmicu dana ranije prenijela osiguranje za Fiat na Jovančića. Italijanski tužioci optužili su je da je bila saučesnica u Usovom bijegu.

Ibo koju je RSE kontaktirao pozivima i porukama putem WhatsAppa, odbila je da razgovara o optužbama protiv nje telefonom i zatražila je da se pitanja šalju u pisanom obliku. Zatim je odbila da odgovori na dalje telefonske pozive RSE i odgovorila je SMS porukom, rekavši "Ne znam ništa o tome. Žao mi je."

U tržnom centru Lacchiarella, nadzorne kamere su snimile Jovančića kako razgovara sa Lolićem u 12.17 poslije podne. Minut kasnije, Janezić, Boris Jovančić i čovjek koji je najvjerovatnije Ilić, stigli su u tržni centar.

Jovančić i njegov sin su viđeni kako kupuju namirnice oko 20 minuta. U 1.06 poslije podne, četiri automobila su napustila tržni centar.

Dva automobila, jedan je vozio Jovančić a drugi Lolić, došla su do kompleksa Borgo Di Vione, a nadzorne kamere su snimile Jovančića kako ulazi u kompleks.

U 1.40 poslije podne, čovjek kojeg je policija identifikovala kao Jovančića prikazan je kako ulazi u, kako se čini, rezidenciju Usa, noseći kesu iz tržnog centra Lacchiarella.

Ubrzo nakon toga, uočena su dva čovjeka kako hodaju pločnikom, jedan je imao kapuljaču preko glave i njega je italijanska policija identifikovala kao Usa.

Onda su kamere snimile Usa i Jovančića kako hodaju pločnikom, izlaze na sjeverni izlaz ograđenog kompleksa i ulaze u Fiat i odlaze.

Kao dio italijanskog sudskog naloga kojim mu je dodijeljen kućni pritvor prije suđenja umjesto pritvora u zatvoru, Usu je naređeno da nosi elektronsku nanogicu za nadzor, omogućujući policiji da ga prati i bude obaviještena ako izađe izvan određenog radijusa svog prebivališta .

Tokom Usova bijega, rekli su italijanski tužioci, prijenos s nanogice za praćenje bio je poremećen "prekidačem signala", uređajem koji ometa prijenos signala. U nekom trenutku kasnije, kako tvrde američki tužioci, Jovančić je prerezao nanogicu. Us je tada napravu bacio kroz prozor automobila.

Alarm uređaja za nadgledanje oglasio se u 1.52 poslije podne, što je navelo policiju da reaguje, iako je nejasno koliko je tačno trebalo vremena da stignu, ali do trenutka kada su to učinili, Usa više nije bilo. Policija je pozvala vatrogasce da razbiju vrata. Unutra je glasno bio upaljen TV, ali je kuća bila prazna.

U jednom trenutku poslije podne, Us je izašao iz Fiata i ušao u Audi koji je vozio Jovančić, krenuli su ka Veneciji, a onda prema slovenačkoj granici zajedno sa Volvom kojeg je vozio Janezić. Automobili su prešli granicu kod Nove Gorice oko 5.50 poslije podne. Njihove registarske tablice su snimljene nadzornim kamerama pored puta.

Audi, kojeg je sada vozio Ilić, prešao je iz Hrvatske u Srbiju u 6.40 prije podne.

Operacija bijega je završena, Us je platio Jovančiću dodatnih 40.000 eura, kako navode američki tužioci. Vjeruje se da je nakon toga Us iz Beograda odletio za Moskvu, ali je nejasno kada i kako, te da li se radilo o komercijalnom letu.

Nakon dana u kojima su se gomilale spekulacije po italijanskim medijima o tome gdje se nalazi, Us je objavio izjavu za ruske medije.

"Ja sam u Rusiji! Tokom ovih proteklih, naročito dramatičnih dana, pored sebe sam imao jake i pouzdane ljude. Hvala im!", rekao je Us. "Italijanski sud, na čiju sam nepristrasnost u početku računao, pokazao je očiglednu političku pristrasnost."

"Nažalost, bio je spreman da se povinuje pritiscima Sjedinjenih Država. U današnjoj međunarodnoj situaciji, kada oni "graju bez pravila", moj povratak u domovinu, čak i na tako "nestandardan način je pobjeda", rekao je.

E-mail poruka poslana na rusku adresu koja se povezuje sa Usom je vraćena kao neisporučena. Marija Jagodina nije odgovorila do trenutka objavljivanja ovog teksta.

Jovančića su hrvatske vlasti uhapsile 4. decembra po američkoj potjernici i poslale u pritvor u Zagrebu. Optužnica velike porote od 27. oktobra koja je otpečaćena dan nakon hapšenja Jovančića optužila ga je za jednu od nekoliko osoba koje su učestvovale u Usovom bijegu.

Do objavljivanja ovog teksta, Jovančić je, prema navodima hrvatskih vlasti, ostao u pritvoru u Zagrebu, dok je postupak ekstradicije u toku.

Njegovog sina Borisa su istog dana uhapsile italijanske vlasti, kako je javila novinska agencija ANSA. Nejasno je da li se i on suočava sa američkim optužbama.

Janežića su u Ljubljani 19. januara 2024. uhapsile slovenačke vlasti na osnovu italijanske potjernice. U kućnom je pritvoru dok čeka ekstradiciju u Italiju, rekla je slovenačka policija za RSE.

Ostale tri osumnjičene osobe, Ilić, Ibo i Lolić, i dalje su na slobodi, do objavljivanja ovog teksta. Ni Lolić ni Ilić nisu mogli biti locirani za komentar.

Ministarstvo pravde Srbije nije odgovorilo na RSE upite o bijegu Usa i tome da li je vlada primila nalog za hapšenje ili sličan zahtjev za pravnu pomoć iz Italije ili druge zemlje.

Od povratka u Rusiju, Us se nije pojavljivao u javnosti, malo ili nimalo je objavljivao na društvenim mrežama i nije spominjan u ruskim medijima.

Međutim, posljedice njegova bijega i dalje su prisutne.

Otprilike u vrijeme kada se Us ponovo pojavio u Rusiji, novinari su ispitivali talijansku premijerku Giorgiu Meloni o njegovom bijegu.

"Slučaj je prilično ozbiljan", rekla je Meloni, čija vlada je bila na vlasti otprilike od vremena kada je Us uhapšen. "Sigurno ima anomalija. Mislim da je glavna anomalija (odluka suda) da ga iz upitnih razloga drži u kućnom pritvoru i da ostane pri tome čak i kada je postojala odluka o izručenju."

Ministar pravde Carlo Nordio takođe je rekao kako je ta odluka bila pogrešna.

"Uz porodičnu situaciju, pošto je imao suprugu i kuću, ovaj čovjek otišao kući iz zatvora s nanogicom, uprkos činjenici da su pravosudne vlasti bile preplavljene indicijama da postoji veliki rizik od bijega", rekao je Nordio italijanskim zastupnicima 20. aprila 2023.

Na sesiji donjeg doma parlamenta dvije sedmice kasnije, članovi opozicionog Zeleno-lijevog izbornog bloka kritikovali su vladu zbog načina na koji su rješavali slučaj.

"Kako je moguće da nije bio pod stražom, stalno pod nadzorom, nego svaka 72 sata?" rekao je zastupnik Devis Dori.

"Zbog načina na koji je italijanska vlada riješila aferu Artjom Us, Italija se upravo osramotila na međunarodnom nivou ", rekao je Angelo Bonelli, predsjednik stranke Zelena Evropa.

Američka ambasada u rimu je odbila da komentariše, upućijući pitanja na italijanske vlasti i na ministarstvo pravde Sjedinjenih Država u Washingtonu. Ministarstvo pravde je odbilo da komentariše pozivajući se na prethodno izdato saopštenje za medije.

Italijansko ministarstvo pravde nije odgovorilo na traženje komentara.

Dodatne intrige vezane za bijeg Usa su istrajavanje u spekulacijama da su ruske obavještajne agencije igrale ulogu u dogovaranju ili omogućavanju plana.

"Moramo da shvatimo da li je bilo miješanja, vanjske intervencije moskovskih tajnih službi", rekao je zastupnik Dori, tokom saslušanja u parlamentu prošlog aprila.

Ni Dori niti Bonelli nisu odgovorili na poruke u kojima su se tražili dalji komentari.

Na dan kada se Us ponovo pojavio u Rusiji, ruski kanal na Telegramu, koji je poznat po svojim vezama sa ruskim sigurnosnim službama, objavio je da je u njegov bijeg možda upetljan oficir italijanskih specijalnih snaga koji je živio u Moskvi najmanje šest godina i bio oženjen Ruskinjom.

Kanal Čeka-OGPU, takođe je rekao kako je Usu izdat lažni pasoš.

U međuvremenu, Usov otac se javno zahvalio Putinu.

"Naročita zahvalnost našem predsjedniku", rekao je nakon povratka njegovog sina u Rusiju. "On nije samo glava naše države, on je čovjek velikog i otvorenog srca."

Izvještaju su doprinijeli Mark Krutov iz Ruskog servisa RSE i Meliha Kešmer, Doruntina Baliu i Natalija Jovanović iz Balkanskog servisa RSE. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније