Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M. [ Marko Terzić, TVCG ]

27. 03. 2024. 19:46 >> 19:46
Čitaj mi:

advokat rodić

"Nakon što je Do Kvon dao saglasnost sud odlučuje o izručenju"

Odbrana Do Kvona, traži da se odbije zahtjev Vrhovnog državnog tužilaštva za zaštitu zakonitosti u slučaju izručenja južnokorejskog državljanina. Dok su iz VDT-a između ostalog saopštili da je sud u slučaju Kvona, suprotno zakonu vodio skraćeni umjesto redovnog postupka, te da je prekoračenjem ovlašćenja dozvolio njegovo izručenje, što je u isključivoj nadležnosti ministra pravde, Kvonov advokat poručuje da Zakon u tom slučaju, isključuje ministra.

Do Kvon će biti izručen, a kada i kome još ne znamo. Mada je prethodne sedmice Apelacioni sud potvrdio rješenje o njegovom izručenju Južnoj Koreji, to je stopirano zahtjevom Vrhovnog državnog tužilaštva za zaštitu zakonitosti. Odbrana vjeruje da je na sceni upliv određenih interesa.

"Nastupila je vjerovatno hitna sinhronzovana akcija po nečijim naređenjima zahtjevima i potrebama nečijim", kazao je advokat Do Kvona Goran Rodić. 

S druge strane, iz Vrhovnog državnog tužilaštva, navode da su zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju Do Kvona, podigli u trenutku kada su se za to stekli zakonski uslovi. Ne spore, kako kažu, pravo advokata da biraju strategiju za odbranu klijenata, ali podsjećaju da je tužilaštvo samostalno i nezavisno.

"Funkcija državnog tužioca ne smije se obavljati ni pod čijim uticajem i niko ne smije da utiče na državne tužioce u obavljanju njihove funkcije. Imajući to na umu, od svih učesnika javnog diskursa očekujemo da vode računa o odgovornosti za izrečene stavove i istovremeno ih pozivamo da u svim situacijama u kojima imaju bilo kakve informacije koje ukazuju da je učinjeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, s tim upoznaju Državno tužilaštvo", saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva. 

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva ranije su istakli da u žalbenom postupku nije saslušan tužilac, a navode i da je sud u slučaju Do Kvona, suprotno zakonu, vodio skraćeni, umjesto redovnog postupka, te da je prekoračenjem ovlašćenja dozvolio njegovo izručenje, što je, kako su istakli, isključivo u nadležnosti ministra pravde. No, Rodić ističe da se u ovom slučaju ministar ne pita.

"Kada ministar ne donosi odluke o izručenju jeste situacija kada lice koje se traži, u ovom slučaju Kvon, da saglasnost. Dakle, ne protivi se izručenju nego da saglasnost na te zamolnice. Pošto je Kvon dao saglasnost, zakon kaže, sud je taj koji odlučuje o izručenju", istakao je Rodić. 

Rodić navodi da je i Viši sud, čije su odluke tri puta ukidane, ranije nastojao da odluku o izručenju prebaci u dvorište ministra pravde. Apsolutno je jasan, kaže, politički uticaj.

"Čim se sve ovo radilo da se po svaku cijenu za određeni interes postupa i dođe do toga da ministar ovdje očigledno upućuje da je njegova želja nastojanje bilo po svaku cijenu izručenje SAD-u", kazao je Rodić. 

O izručenju Do Kvona nijesmo dobili odgovor iz Ministarstva pravde. Podsjetimo, još novembra prošle godine, ministar Andrej Milović je gostujući u jednoj TV emisiji, saopštio da je on taj koji na kraju odlučuje da li će i kojoj državi Kvon biti izručen, te da je to politička odluka. A kako je kod nas postupak ekstradicije sve, samo ne obična procedura, takozvani kralj kriptovaluta, moraće još da čeka, iako je crnogorska javnost, makar nekoliko puta do sada mogla da zaključi, da je Kvonovo izručenje završena stvar.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније