Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

P.R. [ STA/Večer/Slovenske novice ]

26. 03. 2024. 12:59 >> 13:07
Čitaj mi:

ODREKLA SE OBEZBJEĐENJA

Slovenija: Tužiteljka, kojoj prijeti "Kavački klan", ne vjeruje policijskoj zaštiti

Tužiteljka Specijalnog državnog tužilaštva Slovenije, Mateja Gončin, koja zastupa tužilaštvo u najtežim slučajevima organizovanog kriminala i kriminalnih grupa, te dobija ozbiljne prijetnje, odrekla se policijske zaštite, nakon što su joj zamijenili cijeli tim obezbjeđenja. U Sloveniji je u toku suđenje kriminalnoj grupi, za koju se sumnja da je ogranak "Kavačkog klana."

Gončinova je bila štićena ličnost zbog prijetnji, jer ona i kolega vode slučaj ubistva Danijela Božića, koji je ubijen u novembru 2019. Božića je navodno likvidirao "Kavački klan".

Procedura unutrašnje bezbjednosti, koju je policija uvela radi provjere određenih okolnosti u sprovođenju zaštite jedne od štićenih lica, ukazala je na određene rizike i nedosljedno postupanje, prenosi Slovenska tiskovna agencija (STA) pisanje lista "Večer".

Na zahtjev ministra unutrašnjih poslova Boštjana Poklukara, rad Centra za bezbjednost i zaštitu podliježe vanrednom nadzoru.

U policiji kažu da su identifikovani rizici bili takve prirode da su zahtijevali donošenje odgovarajućih mjera za otklanjanje rizika.

Iako policija nije saopštavala detalje postupka, jer iz bezbjednosnih razloga ne saopštava podatke o licima koje policija štiti, "Večer" prenosi da je riječ o zaštiti tužiteljke koja zastupa Specijalizovano državno tužilaštvo (SDT) u najtežim slučajevima organizovanog kriminala i kriminalnih grupa i dobija ozbiljne prijetnje.

Pošto generalni direktor policije Slovenije Senad Jusić nije trebalo da preduzme mjere protiv rukovodstva Centra za bezbjednost i zaštitu, prema pisanju lista, nakon navodnih nepravilnosti, tužiteljka je na to ukazala ministru unutrašnjih poslova Boštjanu Poklukar.

On je 28. februara naložio Upravi za policiju i druge poslove bezbjednosti da izvrši vanrednu provjeru rada centra i uprave policije, koja još nije završena, navodi list.

SDT: Neprimjeren odnos, sama se odrekla obezbjeđenja

Iz SDT-a su za "Večer" rekli da nijesu upoznati sa nalazom inspekcije, "ali će sama tužiteljka, preko svog zastupnika, zatražiti uvid u izvještaj".

Iz SDT-a su za list potvrdili i da je u toku proces ukidanja zaštite tužiteljke. Ovo je odlučila sama tužiteljka, nakon što je rukovodstvo Centra za bezbjednost i zaštitu smijenilo njen cijeli tim obezbjeđenja.

"Potvrđujemo da se tužiteljka Mateja Gončin zaista i sama odrekla lične zaštite, te je na ovako drastičnu odluku bila prinuđena zbog brojnih nepravilnosti u radu rukovodstva Centra za bezbjednost i zaštitu kao i neprimjerenog odnosa prema tužiteljki. Naime, ona je više puta, usmeno i pismeno, upozoravala rukovodstvo policije i Centra za bezbjednost i zaštitu na uočene nepravilnosti“, navodi se u saopštenju Specijalnog državnog tužilaštva, a prenosi portal "Slovenske novice".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније