Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

A.J.

24. 02. 2024. 10:18 >> 17:41
Čitaj mi:

SAGOVORNICI PORTALA OCIJENILI

Preporuke o prevenciji torture uvrstiti u zakonodavstvo

Preporuke koje je Komitet Savjeta Evrope za prevenciju torture uputio Crnoj Gori garantovale bi preventivno djelovanje policijskih službenika prema pritvorenicima, pa je nužno da što prije budu sprovedene, saglasni su sagovornici Portala RTCG.

Nošenje tjelesnih kamera, audio-vizuelno snimanje razgovora sa osumnjičenima i istaknute identifikacione oznake prema riječima naših sagovornika, bili bi garant da policijski službenici svoj posao obavljaju u skladu sa policijskim ovlašćenjima.

Stoga, poručuju da je navedene preporuke Komiteta Savjeta Evrope neophodno što prije realizovati.

Dubak: Prethodni sastavi MUP-a i UP izbjegavali preporuke

Koordinatorka u Građanskoj alijansi Aleksandra Dubak za portal RTCG navodi da su pomenute preporuke i ranije bile upućivane, kako od CPT-a tako i od strane nevladinog sektora i institucije Ombudsmana, ali su ih kaže, uprkos tome, prethodni sastavi Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Uprave policije u prvom redu izbjegavali, naročito kamere, iako su slučajevi torture bili prisutni u manjem ili većem obimu.

Nalazi istraživanja koje je Građanska alijansa sprovodila ukazuju, kaže Dubak, da bi se taj broj slučajeva torture smanjio da su ove preporuke bile blagovremeno sprovedene i time bi bila garantovana i veća sigurnost građana te bi to doprinijelo i efikasnijem vođenju postupaka.

“Ovdje je jako bitno naglasiti da kamere ne štite samo građane, već i eventualno policijske službenike koji svoj posao obavljaju u skladu sa policijskim ovlašćenjima a koji bi mogli biti lažno prijavljeni. Osim bodi kamera, u policijskim stanicama uporno izostaju i kamere u prostorijama za ispitivanje gdje je neprihvatljivo opravdanje nadležnih da nije postojalo dovoljno novčanih sredstava za ugradnju istih.

Jasno je da se ova preporuka ne može riješiti u jednom danu i da je to složen proces, ali imajući u vidu važnost iste moralo se od strane nadležnih organa jasno staviti do znanja da žele i smatraju opravdanim implementaciju navedene preporuke”, navodi ona.

Vidljive identifikacione oznake tokom policijskih intervencija su prema njenim riječima, jedna od starijih preporuka koja bi se trebala svrstati kao obavezna. S tim u vezi, Dubak podsjeća na niz propusta u radu SAJ-a, kao i na slučaj prebijanja Mija Martinovića. 

Tada, dodaje ona, niko nije odgovarao i nije se mogla sprovesti identifikacija počinioca gnusnog oblika torture. Stoga je u ovom i u sličnim slučajevima, bilo važno utvrditi i komandnu odgovornost što je izostalo.

“Svakako da usled specifičnih policijskih radnji se ne mogu nositi oznake u vidu imena i prezimena, ali lica koja su pod zaštitnom opremom na kacigama moraju imati brojeve tačno određene veličine i boje kako bi se mogli naknadno identifikovati. Bitno je raditi i na izradi zakonodavnog okvira koji će bliže urediti i naložiti uvođenje bodi kamera, čime bi se započeo proces prihvatanja preporuka koje se ponavljaju iz godine u godinu”, navodi koordinatorka Građanske alijanse.

Mišljenja je da je prilikom imenovanja direktora policije i drugih odgovornih potrebno uzeti u obzir i spremnost kandidata da implementira ove i druge preporuke koje idu u pravcu suzbijanja torture i nehumanog postupanja.

“Takođe, i da nečinjenje u suzbijanju torture budu razlozi za smjene. Na kraju, ovo mora biti prioritet vlastima jer decenijama nismo u stanju da suzbijemo ovo neprofesionalno ponašanje unutar Uprave policije i Crna Gora se gotovo u svim važnim izvještajima opominje po ovom pitanju”, smatra Dubak.

Lekić: Preporuke uvrstiti u zakonodavstvo Crne Gore

Za advokata Damira Lekića pomenute mjere su više nego korisne i djelotvorne, a prije svega prijeko potrebne Crnoj Gori. Smatra da bi sve trebalo da budu uvrštene u zakonodavstvo Crne Gore.

"Naročito nošenje tjelesnih kamera od strane ovlašćenih policijskih službenika, te audio – vizuelno snimanje svih razgovora, tj obavještenja i izjava koje pred ovlašćenim policijskim službenicima daju građani i osumnjičena lica, kao i obavezno nošenje istaknutih i vidljivih identifikacionih oznaka od strane ovlašćenih policijskih službenika tokom policijskih akcija i intervencija", ističe Lekić za Portal RTCG.

Nošenje tjelesnih kamera ovlašćenih policijskih službenika, prilikom preduzimanje službenih radnji bi, prema mišljenju Lekića, na višestruk način bilo poželjno i jako djelotvorno za Crnu Goru.

Na taj način bi se jasno mogla uočiti svaka radnja koju ovlašćeni policijski službenik tokom preduzimanja službenih radnji preduzme konkretno prema određenoj osobi, pa bi se, navodi, oslobodili svake dileme koja se može stvoriti povodom tih dešavanja.

"Jer bi imali audio – video zapis na kojem bi se sve jasno moglo vidjeti i čuti i na taj način bi se spriječila svaka zloupotreba i od građanina i od policajca da se prezentuje nešto što se nikako nije ili jeste dogodilo tom prilikom. Audio – vizuelno snimanje svih razgovora, tj obavještenja i izjava koje pred ovlašćenim policijskim službenicima daju građani i osumnjičena lica, je takođe itekako važno. Kao i kod prethodnog imali bi audio – video zapis svih dešavanja koja se događaju kada ovlašćeni policijski službenik uzima izjavu ili obavještenje od građanina ili od osumnjičenog lica u svojoj kancelariji, pa bi se i na ovaj način kao i kod prethodnog jasno moglo vidjeti i čuti šta se tom prilikom dešavalo, pa bi se takođe i na ovaj način spriječila svaka zloupotreba i građanina tj osumnjičenog lica i od strane policajca da se prezentuje nešto što se nikako u policijskoj kancelariji prilikom davanje izjave ili obavještenja nije dogodilo ili jeste dogodilo", ocjenjuje Lekić.

Ukazuje na važnost nošenja istaknutih i vidljivih identifikacionih oznaka policijskih službenika.

"Tom prilikom se, kada su ovlašćeni policijski službenici uglavnom u uniformama te maskirani i pod teškom opremom koja nerijetko uključuje i zaštitne šlemove, gas maske fantomke ili druge odjevne predmete koji onemogućavaju da im se uoči i razazna lice, jasno istaknutom i vidljivom identifikacijom može lako utvrditi koji policajac je u konkretnom slučaju preduzimao radnje, te eventualno, ako je vršio određene zloupotrebe, lako utvrditi i njegov identitet", smatra Lekić.

Pekić: Specijalne jedinice bile dokaz neprofesionalnosti i bahatosti

Predsjednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) Ivan Pekić ukazuje da su raniji slučajevi zlostavljanja i torture građana od tadašnje Specijalne antiterorističke jedinice SAJ-a bili dokaz neprofesionalnosti i bahatosti.

Specijalne jedinice su, kaže, zloupotrebljavane u političke svrhe i tako gubile svoj smisao postojanja, iako namijenjene da građane zaštite od najsloženijih bezbjednosnih prijetnji.

Zato je, smatra Pekić, nošenje tjelesnih kamera policijskih inspektora prilikom hapšenja, obaveza represivnog organa koji ima sredstva prinude, kako bi se moglo nedvosmisleno utvrditi "da određeni službenik nije zloupotrebio svoja ovlašćenja prema građaninu", prilikom njegovog hapšenja.

"Audio-vizuelno snimanje svih razgovora sa osumnjičenima, ne daje prostora bahatim i neodgovornim službenicima policije, da ispoljavaju svoj bijes i agresiju prema građanima koji su lišeni slobode, što je u prošlosti bila praksa, koja se utvrđivala medicinskom dokumentacijom. Obavezno nošenje vidljivih identifikacionih oznaka tokom političke intervencije u Crnoj Gori je nastupilo nakon brutalnog i nečovječnog postupanja pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice Crne Gore prema građaninu Miju Martinoviću, nakon nemira i nereda koji su nastupili 2015. godine. Isticanjem identifikacionih oznaka je znatno smanjena zloupotreba policijskih ovlašćenja", zaključuje Pekić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније