Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.M. [ A.M. ]

21. 02. 2024. 18:06 >> 15:27
1
Čitaj mi:

VIŠI SUD

Do Kvona će izručiti SAD-u; Advokati: Uložićemo žalbu

Viši sud je donio odluku kojom je dozvolio izručenje južnokrejskog državljanina Do Kvona SAD-u, dok je molbu Južne Koreje odbio, saopšteno je za Portal RTCG iz tog suda.

Kako su naveli iz Višeg suda, odluka još uvijek nije pravosnažna.

Podsjetimo, Apelacioni sud ranije je saopštio da je za konačnu odluku o izručenju Do Kvona nadležan sud, a ne ministar pravde, kao i da Viši sud nije utvrdio ko je prvi tražio njegovo izručenje - Južna Koreja ili SAD.

Apelacioni sud je ranije ukinuo prvostepeno rješenje Višeg suda kojim je utvrđeno da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Do Kvona radi krivičnog gonjenja zbog više krivičnih djela po molbi obje zemlje.

Do Kvon i njegov poslovni partner uhapšeni su 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su prilikom pasoške kontrole, na letu za Dubai, upotrijebili falsifikovane pasoše Kostarike.

Branioci Do Kvona saopštili su da je odluka Višeg suda nezakonita, te da sud nije provjeravao tačnost podataka koje im je dostavio ministar pravde.

Advokati Do Kvona Goran Rodić i Marija Radulović kazali su Portalu RTCG da je pomenuta odluka o izručenju nezakonita.

"Primili smo odluku Višeg suda u Podgorici o izručenju našeg klijenta Sjedinjenim Američkim Državama. Odluka je nezakonita, kao i prethodne dvije koje je ukinuo Apelacioni sud Crne Gore. Nije nam poznato da bilo gdje u svijetu Ministar pravde može podučavati sud kako se primjenjuje Zakon i kakvu odluku treba da donese, kao što je to slučaj kod nas u Crnoj Gori", kazali su reagovanju.

Tvrde da prilikom donošenja ovakve odluke, sud nije provjeravao tačnost činjenica koje mu je dostavio Ministar pravde, iako u spisima predmeta ima dokaze da se radi o lažnim podacima.

"O tome ćemo se detaljno izjasniti u žalbi na odluku o izručenju. Ubijeđeni smo da ovakva nezakonita odluka ne može opstati pred Apelacionim sudom, kao ni prethodne dvije nezakonite odluke", navodi se u reagovanju dostavljenom Portalu RTCG.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније