Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.T. /M.M.Lj.

15. 02. 2024. 14:20 >> 14:24
2
Čitaj mi:

Suzana Mugoša

"Izjava o kupljenoj presudi lično uvjerenje zasnovano na činjenicama"

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Suzana Mugoša došla je na sjednicu Disciplinskog vijeća Sudskog savjeta. Optužni predlog, kojim Mugošu terete da je počinila teži disciplinski prekršaj izjavivši kako i ona vjeruje da je presuda Apelacionog suda u predmetu "Državni udar“ kupljena, podnijela je disciplinska tužiteljka Dijana Radulović. Predsjednik vijeća je Fikret Kurgaš, a članovi Predrag Tabaš i Sanja Konatar.

Disciplinska tužiteljka kao kaznu predlaže polugodišnje umanjenje plate 30 odsto, zbog toga što je Mugoša javno komentarisala presudu koja nije pravosnažna. Radulović je na  saslušanju istakla da ostaje kod svih dokaznih predloga i obrazloženja iz optužnog predloga.

"Ostajem kod svih dokaznih predloga i datog obrazloženja iz optužnog predloga koji je podnešen protiv sutkinje Suzane Mugoše zato što je 20. novembra 2023. godine u izjavi objavljenoj u medijima navela između ostalog da je uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljena zato što je ta odluka falsifikat službene isprave", kazala je Radulović.

Sutkinja Suzana Mugoša, odbranu je iznijela sama jer joj kako je navela branilac nije potreban.

"Predmet koji je u javnosti poznat pod nazivom "državni udar" od početka izaziva veliku medijsku pažnju gdje okrivljeni cijelo vrijeme zastupaju tezu da se radi o montaži, a koja teza nije branjena činjenicama", navela je Mugoša.

Ona je dodala da je za sve vrijeme trajanja postupka, "od strane pojedinih optuženih sam optužena sam da imam napisanu presudu i bezbroj zlonamjernih komentara upućenih meni i mojoj porodici".

"Prilikom donošenja odluke, vijeće Višeg suda se rukovodilo dokazima. Nakon toga stiže odluka Apelacionog suda na 29 strana gdje sam bez obrazloženja izuzeta iz daljeg postupanja. Nakon čitanja ove odluke Apelacionog suda, jasno mi je bilo da nije donijeta u skladu sa ZKP-om i sudskom praksom. 22. marta 2021 napisala sam pismo predsjedniku Apelacionog suda i ukazala mu da odluka nije donijeta u skladu sa ZKP-on i sudskom praksom i kopiju tog pisma prilazem i vama", kazala je Mugoša.

Ona je saopštia da iako je ovaj predmet zadužio drugi sudija i Vijeće, nastavljeni su napadi na nju.

"Utvrdila sam da je odluka Apelacionog suda falsifikat službene isprave. Jer ako u službenu ispravu unesete neistinite podatke a sigurna sam da u ovoj odluci to ne može biti slučajno. Da su oni otvorili pretres i na osnovu sprovednih dokaza oslobodili optužene, ne bih se bavila ovime", kazala je Mugoša.

Mugoša ističe da odluka Apelacionog suda ima formalne nedostatke, zamjene teza, iznošenje neistinitih navoda koji ne postoje u prvostepenoj presudi.

"Poslije 20. novembra 2023 jedan od okrivljenih iznosi uvjerenje da je kupljena presuda u prvostepenom postupku i da su u drugostepenom postupku postupale neke časne sudije koje nisu mogle da se kupe. U odbrani sebe od zlonamjernih tvrdnji da sam podmazana a da nema dokaza, iako znam da su ovi okrivljeni svih 7 godina istraživali mene i članove porodice i našu imovinu, drznuli su se da ovako nesto javno kazu i dodatno da nemaju dokaza. To je bio njih nacin kako bi me diskreditovali jer je neposredno nakon toga bio izbor vrhovnog državnog tužioca a jedna od kandidatkinja sam bila ja", navodi Mugoša.

Mugoša kaže da je bila saglasna sa okrivljenima da SDT treba da utvrdi sve činjenice i okolnosti donošenja i prvostepene i drugostepene presude.

Mugoša ističe da ako sudija koja je pisala drugostepenu odluku, netačno prenosi riječi iz prvostepene, sa namjerom da promijeni suštinu, takve stvari se ne rade slučajno.

"A pominje se samo dio dokaza i iskaza kao da ostali dokazi ne postoje u predmetu. Nakon ove izjave napali su me Apelacioni sud i Udruženje sudija a nije im smetalo da im predsjednik Skupštine kaže da smo pravosudno smeće. Ja sam izrazila sumnju da je sudska odluka donijeta usljed moguće korupcije. Ćutanje na moguću korupciju ne bi bilo etično", navela je Mugoša.

Mugoša je istakla da ima indiciju da je presuda kupljenja.

"Kupljena je jer imovno stanje sudije izvjestioca ne odgovara njenim prihodima", tvrdi Mugoša.

"Sigurna sam kolege da kad ostanete sami sa sobom i pročitate sve sto sam napisala sigurna sam da ćete znati da govorim istinu a dodatno kad uporedite prvostepenu i drugostepenu odluku i obratite pažnju na razloge na koje sam ukazala. Izjavom koja je prenijeta u medijima iznijela sam lično uvjerenje koje je zasnovano na činjenicama i predstavlja moj sud i odgovor na ocjene da je prvovostepne presuda kupljena", saopštila je Mugoša.

I predsjednik Disciplinskog vijeća Fikret Kurgaš pitao je Mugošu da li je prijavila svoje uvjerenje tužiocu i zašto nije?

Mugoša je istakla da se prvo obratila predsjedniku Apelacionog suda te da je njoj dovoljno ono što je javno rekla.

“Ja da sam tužilac ja bih ovo sigurno ispitala”, odgovorila je Mugoša.

Rasprava će biti nastavljena 23. februara kako bi se Disciplinsko vijeće i disciplinski tužilac upoznali sa pismenim izjašnjenjem sutkinje Suzane Mugoše.

Podsjetimo, Mugoša je u novembru prošle godine izjavila da je uvjerena je da je odluka Apelacionog suda, u predmetu "Državni udar" kupljena, te da je falsifikat službene isprave.

“To sam rekla i prije godinu, jer sudija koja je pisala drugostepenu odluku netačno i neistinito prenosi riječi i djelove iz prvostepene presude sa očiglednom namjerom da promijeni suštinu”, istakla je ona.

Mugoša je tada reagovala na izjave lidera NSD i DNP Andrije Mandića i Milana Knežević, u kojoj su istakli da treba saznati postoji li komunikacija između nje i Vesne Medenice a u vezi sa presudom za predmet "Državni udar”.

“Dodatno sam uvjerena da je odluka Apelacionog suda kupljena na način na koji je ukinuta jer su imali mogućnost da, ako su žalbe bile osnovane, izvedu drugi pravni zaključak i donesu oslobađajuću presudu, a nisu to učinili”, zaključila je tada Mugoša.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније