Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

Marko Terzić, TVCG

12. 02. 2024. 19:52 >> 19:59
Čitaj mi:

VIŠI SUD

Izrečena prva osuđujuća "skaj" presuda

U Crnoj Gori izrečena je prva presuda na temelju skaj aplikacije. Petočlana kriminalna organizacija koja je u januaru 2021. planirala ubistvo Budvanina Marka Ljubiše Kana osuđena je na ukupno 20 godina zatvora. Da je skaj komunikacija validan dokaz smatra i ministar pravde, dok odbrana drugačije tumači tu vrstu dokaza.

Članovi kriminalne organizacije koja je planirala ubistvo Marka Ljubiše osuđeni su na ukupno 20 godina i šest mjeseci zatvora.

To je prvi slučaj u kojem je presuda donijeta i na osnovu dokaza sa skaj aplikacije.

“U ovom postupku Viši sud u Podgorici je prepisku preko skaj komunikacije cijenio kao valjan dokaz. Ova odluka još nije pravosnažna i ista će vjerovatno biti predmet razmatranja u drugostepenom postupku pred Apelacionim sudom Crne Gore”, kazala je za TVCG Marija Raković PR Višeg suda u Podgorici.

Da su Lazar Ilić, Grga Milićević, Miloš Klečak i Nikola Mileković bili članovi kriminalne organizacije sud je utvrdio i iz priznanja,takođe osuđenog Strahinje Savića da su svi imali kriptovane telefone i grupni čet pod nazivom Budva, gdje su komunicirali o kretanju Marka Ljubiše i planirali njegovo ubistvo.

S druge strane, odbrana tvrdi da su skaj prepiske nezakonito pribavljene, a smatraju i da iskaz Savića nije trebalo prihvatiti kao dokaz.

“Prije svega zbog činjenice da je kako nad njim, tako i nad okrivljenim Lazarom Ilićem sprovođena i fizička i psihička tortura, o čemu postoje medicinska dokumentacija koju apsolutno ovo vijeće nije razmatralo prilikom donošenja presude”, ističe Ranko Radonjić, advokat Lazara Ilića i Miloša Klečaka

Međutim, sud ocjenjuje da je mnogo toga potvrđeno podacima sa skaj aplikacije, pa i podstrekavanje na ubistvo Marka Ljubiše. Da je skaj validan dokaz, ponavlja i ministar pravde.

“Nema dileme da je skaj dokaz jer je pribavljen uz poštovanje zakona i zakonskih procedura stranih država, u ovom slučaju Francuske, od koje smo mi onda nakon dobili taj dokaz i to je dobro za Crnu Goru, vidjeli smo da je data višedecenijska kazna”, ističe ministar pravde Andrej Milović.

A da li ćemo nakon današnje presude i u drugim postupcima imati isto tretiranje skaj komunikacije, pitanje je koje su očekivano različito komentarisali Milović i advokat Radonjić.

“Ja se nadam da će to i druge institucije potvrditi i da će jasno biti da je skaj dokaz, a to znači da će sva ova lica koja su zbog skaj optužnica u UIKS-u, a neka na slobodi, da će svi dobiti ono što zakon nalaže”, naveo je ministar Milović.

“Iskreno se nadam da će druga vijeća malo detaljnije i pažljivije razmotriti navode stručne odbrane u pogledu prihvatljivosti skaj komunikacije kao dokaza u krivičnom postupku”, poručio je advokat Radonjić.

U ovom predmetu istražitelji su čini se imali više nego lak plijenjen. Nakon što su, kako se navodi, u presudi od Savića oduzeli kriptovani telefon, svojevoljno im je dao šifru, pa je policija uspjela i da fotografiše skaj prepiske. Na kraju stigla je i pomoć iz inostranstva, te je sud utvrdio i da su prepiske iz Savićevog telefona u saglasnosti sa skaj komunikacijom koja je dobijena od francuskih pravosudnih organa. To kako tvrde, govori o njihovoj vjerodostojnosti kao dokaza.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније