Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.V.

29. 01. 2024. 13:18 >> 13:26

BEOGRAD

Suđenje Ljubu Miloviću odloženo zbog prepiski na Skaj aplikaciji

Početak glavnog pretresa u postupku protiv odbjeglog policajca Ljuba Milovića, drugi put je odložen u Beogradu. Do odlaganja je došlo zato što je postupajući tužilac u ovom predmetu obavijestio sudsko vijeće i odbranu da su mu iz Francuske dostavljene naredbe i odluke tamošnjeg suda na osnovu kojih je vršena zapljena podataka sa Skaj (Skay) aplikacije i sa kojima stranke u postupku treba tek da se upoznaju. Pomenuta dokumenta, kako je rekao postupajući tužilac, trenutno se nalaze na prevodu i sudu i odbrani će biti dostavljena čim on bude gotov.

Milovića srpsko Javno tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je organizovao grupu čiji su članovi učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije.

Nikola Jovanović, jedan od branilaca u postupku, kaže za RTCG da su ovi dokumenti morali da budu u spisima predmeta prije nego što su bilo kakvi dokazi pribavljeni.

“Sporno je što naredbe i prateću dokumentaciju dobijamo tek na glavnom pretresu. To znači da je tužilaštvo cijelu istragu vodilo nezakonito, s obzirom na to da se na tim navodnim prepiskama zasniva cijela optužnica. Ne može se, sada, naknadno ozakoniti, tako da ga nazovem, neprirodno stanje u pravnom smislu, odnosno stanje koje je protivno svim načelima krivičnog prava”, kazao je Jovanović za RTCG.

Objašnjava da te odluke njima ne znače apsolutno ništa, zato što ono što je tužilaštvo dostavilo kao dokaz navodne komunikacije jesu tabele napravljene u exelu.

“Mi nemamo pristup tim podacima jer nam ih sud ne dostavlja, već uvid u njih vršimo u zgradi suda. Ovo je samo jedan od primjera narušenosti jednakosti oružja i prava na pravično suđenje. Druge detalje, ne bih ni spominjao”,  kaže advokat Jovanović.

Osim Ljuba Milovića, na optužnici se nalaze imena još osmoro okrivljenih, među kojima su Dušica i Daniel Jovanović, radnici srpske BIA, odnosno ministarstva policije.

Tužilaštva za organizovani kriminal tereti ih da su od neutvrđenog dana 2019. godine do 2. avgusta 2023. godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije. Potom su, navodi tužilaštvo, drogu prodavali u Holandiji, a novac koji su „zaradili“ na ovaj način su u gotovini prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, kako bi prikrili njeno stvarno porijeklo.

Na spisku imena koje je Jovanovićeva, za potrebe organizovane kriminalne grupe na čijem se čelu nalazio Milović, pretraživala u sistemu BIA nalazili su se i Veljko Banović Votka, jedan od najbližih saradnika Luke Bojovića, „škaljarac“ Miloš Nilović na koga je u maju 2020. godine iz zolje pucano u kafiću u elitnom beogradskom naselju Vračar i desetak imena za koje su prikupljane informacije „koje se odnose na aktivnosti „kavčana“ na teritoriji Srbije“.

U elektronski sistem baze podataka BIA, Jovanovićeva je pristupala preko računara koji je lično zadužila i preko lične pristupne šifre. Ime uhapšenog predsjednika opštine Budva Mila Božovića „pretraživala“ je čak pet puta 21. januara 2020. godine. Zanimljivo je da je u dokumentu BIA pored imena Mila Božovića stajala napomena da se radi o licu iz kriminogene sredive u Crnoj Gori. Istog dana je njen suprug Daniel Jovanović preko „Skaja“ informacije koje je dobio od supruge prenio Ljubu Miloviću.

Samo dva dana kasnije, 23. januara 2020. godine, Jovanovićeva je došla u fizički posed dokumenta Pete uprave BIA koji je nosio oznaku „strogo povjerljivo“ i iz njega saznala podatke koji se odnose na aktivnosti pripadnika „škaljarskog klana“ na teritoriji Republike Srbije i to za: Aleksandra i Milana Matkovića iz Novog Sada i Jaka Zaletela iz Slovenije, Đoka Lješković, Valentine Valentino, Dragana Markovića, Marka Ljubiša, izvjesni Bajgorić, Sjekloća, Vojko Planinca, Daniela Cibarić Daniela, Mladena Tomazića i Svetozara Vukadinovića. I ove podatke je otkrila suprugu, a on kasnije Miloviću.

Međusobnu komunikaciju, članovi organizovane grupe koja se bavila švercom kokaina iz Ekvadora, preko Roterdama, u zemlje EU, vodili su preko „Skaj“ aplikacije. U jednom od presretnuih razgovora, okrivljeni Jovanović 10. februara 2021. godine obavještava Milovića da mu uskoro ističe rješenje o upućivanju na rad u Službu za kriminalističko operativni rad.

“Brate, pošto mi ovo moje rješenje za službu ističe za dvije nedjelje, moram nekako da dođem do Milića (Veselin Milić, načelnik PU za grad Beograd prim. aut) da mi odobri produženje. Gdje god da pokucam, sve „škaljarci“ brate moj”, piše u jednoj od poruka koju je Jovanović uputio Miloviću.

U jednoj poruka, Jovanović u poruci koju je uputio Miloviću komentariše Darka Šarića i osobe iz njegovog okruženja.

“Vidio sam se sa Klošarom. Brate, cijela ta ekipa oko Šarića je zlo, vidjeli su u tebi šansu i odmah okrenuli leđa svojim drugovima sa kojima su bili odvajkada”,  navodi se u jednoj od poruka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније