Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

30. 12. 2023. 11:21 >> 12:56
5

optuženi lazović

Podmetali srpske simbole da izazovu sukobe

Po završetku izbora 2020. godine, u Pljevljima je došlo do više incidenata motivisanih nacionalnom i vjerskom netrpeljivošću. Nakon tri godine otkriva se da iza svega stoji policajac Petar Lazović, koji je organizovao da se Pljevlja iscrtaju krstom sa četiri ocila uz poruku “Selite se Turci”, kako bi podigli tenzije u državi i zavadili građane, prenosi DN Vijesti.

Nakon što su pomagači Petra Lazovića u izazivanju međunacionalne mržnje i netrpeljivosti uhapšeni, tražio da se prema njima blago postupa.

Demokratski front osudio je tada  ispisivanje uvredljivih grafita u Pljevljima i optužio tajnu policiju i bivšeg premijera Duška Markovića za koordinaciju ovih akcija.

"Nemamo dilemu da u pozadini ovog događaja stoji tajna policija i čovjek koji koordinira svim izrežiranim incidentima - Duško Marković. Stoga, upozoravamo DPS da prestane sa podsticanjem mržnje i raspirivanjem međunacionalnih tenzija, označavajući pri tom sebe kao navodnog zaštitnika manjina i čuvara države. Istina je da je upravo DPS, koji djeluje u organizovanim kriminalnim grupama, najveći protivnik države i najveći protivnik ostvarivanja punih manjinskih prava", saopšteno je tada iz DF-a.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je krivičnu prijavu protiv trojice Pljevljaka – Igora Terzića (34), Nemanje Novakovića (31) i Daneta Vraneša (24), koji je u bjekstvu, zbog izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, zbog sumnje da su nakon izbora 30. avgusta ispisivali po Pljevljima grafite sa prijetećim porukama muslimanskom i bošnjačkom stanovništvu.

 Nakon pada DPS-a na izborima  u avgustu 2020. godine Pljevlja su, kao multinacionalna sredina, bila meta brojnih incidenata. Osim garfita uvredljive sadržine, polomljena su i stakla na prostorijama Islamske zajednice.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније