Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

K. J. / М. Т.

02. 11. 2023. 11:38 >> 13:14

ZBOG ZLOUPOTREBE SLUŽBENOG POLOŽAJA

Tužiteljki Mitrović sedam mjeseci zatvora, advokat najavio žalbu

Specijalna tužiteljka Lidija Mitrović osuđena na sedam mjeseci zatvorske kazne jer je zloupotrijebila službeni položaj kada je primjenila institut odloženog krivičnog gonjenja za utaju poreza za nekoliko osoba i protiv njih obustavila krivični postupak. Njen advokat Zoran Piperović je najvio da će se na ovu odluku žaliti Apelacionom sudu.

Suđenje u tom slučaju završeno je u podgoričkom Višem sudu, a presudu je donio sudija Nenad Vujanović.

Mitrovićeva se optužnicom tereti da je zloupotrijebila službeni položaj, odnosno, da je primjenom Instituta odgađanja krivičnog gonjenja pribavila korist za nekoliko osoba.

Piperović je novinarima danas nakon suđenja rekao da se ovom nije nadao, te da nije bilo očekivano da presuda bude ovakva.

"Očekivao sam da bude oslobađujuća, nijesam očekivao da će biti proglašena krivom. Obrazloženje mi nije jasno u mnogim detaljima, ali vidjećemo. Postoji žalbeni postupak kod Apelacionog suda i ja mislim da će on da sagleda pravno drugačije sve ovo i da ćemo u ovom predmetu imati ponovno suđenje", poručuje Piperović.

Specijalni tužilac Miloš Šoškić istakao je na suđenju 23. oktobra ove godine, u završnim riječima da je u toku dokaznog postupka nesumnjivo utvrđeno da je Mitrovićeva izvršila krivično djelo za koje se tereti.

S druge strane, odbrana je tvrdila suprotno. Advokat Zoran Piperović kazao je tada da krivica nije dokazana i da očekuje da bude izrečena oslobađajuća presuda.

Specijalno državno tužilaštvo ranije je podiglo optužnicu protiv Mitrovićeve jer je, kako su naglasili, kao javna funkcionerka, protivpravnim iskorišćavanjem svog položaja pribavila korist Nikoli Peroviću, Suzani Mihailović, Predragu Raičkoviću, Zahudinu Buliću i Marini Vujošević.

Navodi se da je to uradila tako što je od 4. novembra 2020. godine do 31. decembra 2021. godine protiv njih odbacila krivične prijave i odložila krivično gonjenje za krivično djelo utaja poreza i doprinosa za koje je zaprijećena kazna od jedne do šest godina zatvora, iako je znala da se za to djelo ne može koristiti ovaj institut.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније