Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. / R.B. ]

09. 06. 2023. 11:22 >> 12:02

NIŠAVIĆ PREDLOŽILA

I Burić svjedok u postupku za razrješenje Medenice

Zamjenica disciplinskog tužioca Tanja Nišavić predložila je da bivši vršilac dužnosti vrhovnog tužioca Dražen Burić bude svjedok u postupku razrješenja rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepe Medenice. Osim Burića, svjedoci su i tužioci Vukas Radonjić i Nikola Boričić.

Nišavić je 31. maja podnijela optužni predlog protiv Medenice jer je prije dvije godine protivzakonito tražila da iz zatvora budu pušteni policijski funkcioneri Saša Đurović i Aleksandra Bošković. Oni su uhapšeni po nalogu tužioca Vukasa Radonjića u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim licima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

U optužnom predlogu navodi se da je Medenica vršila uticaj na Radonjića tako što "ga je pozvala u 00,08 časova i na grub i neprimjeren način, suprotno odredbama Zakona o državnom tužilaštvu, zahtijevala od njega da pusti na slobodu lica Sašu Đurovića i Aleksandra Boškovića, koji su po Radonjićevom nalogu lišeni slobode".

Predlaže se da se pred Tužilačkim savjetom zakaže rasprava i na nju pozovu Nišavić i Medenica, te Burić, Radonjić i Boričić.

Nišavić je predložila da njena inicijativa za smjenu Medenice bude usvojena.

Ministar pravde Marko Kovač uputio je Tužilačkom savjetu Crne Gore predlog za razrješenje Lepe Medenice. Poručio je da će tražiti njenu ostavku ukoliko se utvrdi da su optužbe istinite.

Medenica je u reagovanju na ove navode saopštila da se tužioci služe neistinama i da joj je nacrtana meta.

Belivuku i Miljkoviću zabrana ulaska skunuta je krajem 2020. godine, a oni su boravili u Crnoj Gori deset dana u januaru 2021. godine, kada su uhapšeni i izručeni Srbiji. Tada su, kako je kazao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović bili gosti na porodičnom slavlju vođe Kavačkog klana Radoja Zvicera, a sa njima je bio i službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost Crne Gore Petar Lazović, sin Zorana Lazovića, bivšeg istaknutog policijskog funkcionera.

Lazović je uhapšen polovinom prošle godine zbog sumnje da je pripadnik kriminalne organizacije, zloupotrebe položaja, šverca droge i oružja. Za mogućnost da se brani sa slobode nudio je jemstvo od 6,2 milona eura, ali je Viši sud u Podgorici to odbio.

Tadašnji specijalni tužilac Milivoje Katnić je saopštio da je ukidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću traženo iz bezbjednosnog sektora u Srbiji, kako bi pripadnici kriminalne grupe bili praćeni i u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније