Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ M.V. ]

30. 11. 2021. 17:41 >> 01:16
1

MEĐUNARODNA OPERACIJA

DEA prisluškuje kriminalce, razbijen i "Skaj"

Gangsteri koji su planirali da ubiju sudiju mislili su da ne prepuštaju ništa slučaju. Ali policajci stotinama milja daleko uhvatili su ih zahvaljujući prisluškivanju, na moderan način, ukazao je list "Vol strit džurnal" (WSJ), u članku o sve češćim primjerima da kriminalci koriste šifrovanu telefonsku komunikaciju "Skaj". List piše da su koristeći navodno neosvojive šifrovane telefone, srpski atentatori ranije ove godine razgovarali kako bi pravac i udaljenost vjetra mogli da utiču na snajperski metak i planiran njihov bijeg. 

"Oni to nisu znali ali njihove poruke su bljeskale na računaru ekrana tima tajne policije u Belgiji koji je hakovao ovu komunikacionu uslugu, pod nazivom "Sky ECC". Belgijanci su upozorili policiju u Srbiji, koja je sudiju odvela na sigurno. Ova infiltracija je bila prepoznatljiv uspjeh u naporima vlasti širom svijeta da se usprotive šifrovanoj komunikaciji - moćnom novom oružju za kriminalne bande da sakriju svoje identitete i kuju planove u tajnosti", navodi se u članku lista "Vol strit džurnal" . 

Podsjetimo, policija je otkrila više slučajeva gdje su crnogorski kriminalci i mafijaške grupe koristli baš "Skaj" da bi sproveli svoje kriminalne planove.

"Posebni uređaji sa bezbjednom aplikacijom za ćaskanje i većinom drugih onemogućenih funkcija su pomogli kriminalcima da preplave Evropu kokainom, pretvarajući je u rivala Americi za svjetsko najveće tržište", navela je američka Agencija za borbu protiv droga (DEA), a prenosi list.

Kako se ističe, kada su vlasti ušle u mrežu, stekle su nesmetan pogled na to kako kriminalne bande posluju, i time su dobile mogućnost da ih osujete.

"Tri nedelje u februaru i martu belgijski policijski zvaničnici su prisluškivali kriminalce iz Srbije dok su koristili "Skaj" za koordinaciju masovne narko-pošiljke, te dok planiraju akcije i razmjenjuju fotografije gotovine, kokaina i leševa", piše u članku. 

Kako je rekao Kevin Daniels, zamjenik šefa DEA za Evropu, ovo prisluškivanje je Ahilova peta za kriminalce. 

„Često smo dva ili tri koraka iza. Traže najnoviju tehnologiju da imaju prednost nad nama. Ali nalazimo način da nadoknadimo zaostatak", rekao je Daniels.

Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je savezna velika porota u San Dijegu optužila izvršnog direktora "Skaj Global" i njegovog saradnika za reketiranje i trgovinu drogom, rekavši da su šifrovani telefoni olakšali distribuciju droge.

Sud je izdao naloge za njihovo hapšenje, a američka vlada je zaplijenila kompanijske veb-sajtove, u suštini prisiljavajući gašenje šifrovane usluge.

Advokati "Skaj Global" podnijeli su žalbu ovog mjeseca federalnom sudu u San Dijegu, tvrdeći da je američka vlada nepropisno zatvorila "Skaj ECC" i pogrešno optužila rukovodioce firme kao kriminalce koji pomažu u obezbjeđivanju šifrovane tehnologije, prenosi WSJ. 

Kako se ukazuje, u podnesku se tražilo da Vlada vrati sajtove kompaniji, uz tvrdnju da je preduzela mjere da sprije njihovu upotrebu za nezakonite aktivnosti.

Podsjetimo, u žalbi advokata "Skaj Global" pominje se i Crna Gora, odnosno neuspjeli pokušaj da se ova šifrovana komunikacija proda cnogorskim kriminalcima. 

Prema pisanju WSJ, policija u Belgiji je identifikovala skoro 2.500 osumnjičenih i pritvorila na stotine drugih, od gangstera do policijskih komandira i zaposlenih na lučkim terminalima, u brodskim firmama i kompanijama za obezbjeđenje.

"Nekoliko stotina policajaca vode dalje istrage. Prvo suđenje na osnovu dokaza nastalih presretanjem poruka trebalo bi da počne u januaru", piše u članku.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније