Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

D.B.

10. 07. 2024. 11:23 >> 06:33
Čitaj mi:

najava holandija engleska

Ko će na megdan Španiji? Neubjedljivi Englezi ili hrabri Holanđani?

Pretposljednju utakmicu na Evropskom prvenstvu odigraće večeras reprezentacije Holandije i Engleske od 21h u Dortmundu na "Signal Iduna Parku". Prenos je na RTCG1, live blog pratite i na našem Portalu.

Stari kontinent je dobio svog prvog finalistu. Španija je u polufinalu na krilima dječaka Jamala pobijedila Francusku 2:1. Večeras će se znati ko će na megdan "crvenoj furiji".

Ako ćemo da gledamo statistiku, Holandija uz Španiju igra najbolji fudbal, pa nema sumnje da ćemo to vidjeti večeras u Dortmundu.

"Oranje" je imalo nešto slabije izdanje u grupnoj fazi, a u osmini finala bez problema su savladali Rumuniju.

Dosta posla su imali u četvrfinalu u meču protiv Turske 2:1.

A ovo će ujedno biti i prvo polufinale za "lale" još od Evropskog prvenstva 2004. godine.

Sa druge strane, Engleska je takođe imala loša izdanja u grupnoj fazi, ali su uspjeli da prođu dalje kao prvoplasirana ekipa.

U osmini finala,Engleska je u sudijskoj nadoknadi vremena fenomenalnim golom spasio Gordi Albion od bruke protiv Slovačke.

Ekipa Gereta Sautgejta se mučila i protiv Švajcarske, gdje su takođe gubili, pa tek nakon penala prošli u polufinale.

Sautgejt, nekadašnji igrač Aston Vile, Midlsbroa i Kristal Palasa je selektor sa najviše pobjeda na velikim turnirima u istoriji reprezentacije.

Međutim, nije mali broj onih koji vjeruju da bi Engleska imala makar jedan trofej više da je neko stručniji bio na njegovom mjestu u prethodnom periodu.

Kritike su dosegle vrhunac tokom prvenstva u Njemačkoj na koje je Engleska došla sa najskupljim timom, kao prvi favorit. U pet do sada odigranih mečeva nisu gotovo ništa pokazali i sve osim osvajanja takmičenja značilo bi i raskid saradnje između Sautgejta i saveza, što je i on sam najavio.

Da li će Sautgejt skinuti prokletstvo iz 1996. godine kada je kao reprezentativac Engleske promašio penal u polufinalu Evropskog prvenstva protiv Njemačke.

Meč je poslije 90 minuta i produžetaka završen neriješeno 1:1 i uslijedili su jedanesterci. Svi izvođači bili su precizni. Po petorica iz obje selekcije. A onda je na red došao Sautgejt. Šutirao je u golmanov desni ugao, Andreas Kepke ga je pročitao i odbranio njegov udarac.

Poslije Sautgejta šutirao je Andreas Meler i savladao Devida Simana za veliku radost Njemaca i plasman u finale.

„Dugo su me pratili demoni tog promašenog penala. U to vrijeme se pjevala pjesma ‘Tri lava’ – ‘Fudbal se vraća kući’. Iskreno, nisam mogao to slušam 20 godina. Ljudi uživaju u toj pjesmi, postala je naša himna, ali za mene je imala drugačije značenje. Uvijek bi me podsjetila na taj promašaj. Kad bih čuo pjesmu, samo bih izašao iz sobe",  prisjetio Garet Sautgej.

Da se vratimo na večerašnji meč, osim Džuda Belingema, sve ostale zvijezde "gordog albiona" su podbacile.

Ovo je Englezima treće polufinale na posljednja četiri velika takmičenja.

Engleska i Holandija su posljednji put zajedno igrali 2019. godine u polufinalu Lige nacija. "Lale" su kao domaćini slavili 3:1 nakon produžetaka.

Dakle, ove dvije reprezentacije nisu se sastajale mnogo puta.

Pomenuti duel u Ligi nacija je jedina takmičarska utakmica u ovom vijeku.

Prije toga su igrali na Evropskom prvenstvu 1996. godine gdje je Engleska slavila 4:1.

Sastajali su se i u meču grupne faze na turniru iz 1988. godine, kada je Holandija ujedno postala evropski šampion.

"Lale" su od te titule igrale čak tri polufinala Evropskog prvenstva i sva tri su izgubili.

Sve u svemu, videćemo da li ćemo gledati produžetke i na ovoj utakmici kada igraju Englezi, ili će Holanđani riješiti sve u 90 minuta. Pravdu na ovoj utakmici će dijeliti Feliks Cvajer.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније