Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Vijesti

Nikola Rajković

09. 07. 2024. 22:55 >> 23:03
Čitaj mi:

od specijalnog izvještača rtcg

Dječak srušio dva rekorda i uveo Španiju u finale

U ambijentu kakav svaki i vrhunski fudbaler može samo da zamisli i poželi da bude dio njega odigran je prvi polufinalni meč na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj - na prelijepoj Alijanc areni u Minhenu radovala se Španija nakon preokreta 2:1.

Na startu, reklo bi se da je Didije Dešan iznenadio Luisa de la Fuentea, bilo je to znatno drugačije izdanje u odnosu na sve dosadašnje mečeve Francuske na šampionatu, što je ubrzo i rezultiralo golom na startu meča - Kilijan Mbape je u 8. minutu iskontrolisao loptu i sjajnim pasom pronašao Kolo Muanija na drugoj stativi koji nije imao problema da loptu proslijedi u mrežu za 1:0.

Slavili su Francuzi koju su većinom u prvom poluvremenu bili ispred gola koji je branio Majk Menjon.

Potrajalo je slavlje tačno 12 minuta, ali je i već prije Španija, reklo bi se, preuzela konce igre, a to krunisala u 21. minutu - prelijep potez najmlađeg igrača na terenu, Jamala koji je šutirao sa 25 metara i pogodio gornji ugao Menjona i to od stative, za totalno razočaranje najvatrenijih navijača "trikolora".

Time je oborio i drugi rekord, jer je postao najmlađi strijelac u istoriji evropskih prvenstava sa 16 godina i 362 dana. Prije toga je već srušio rekord legendarnog Pelea, kao najmlađi igrač ikada u polufinalima velikih takmičenja.

Nije, ipak, apsolutni rekorder među strijelcima na najvažnijim šampionatima, jer je Kolumbijac Đonijer Montanjo dao gol na Kopa Americi 1999. sa 16 godina i 171 danom.

Pogodak "novog Mesija" je bio samo početak totalnog preokreta, koji je uslijedio samo četiri minuta kasnije - prelijepi potezi Danija Olma koji se driblinzima oslobodio dva igrača, šutirao, a loptu je Žul Kunde u želji da spriječi šut poslao u svoju mrežu u 25. minutu.

UEFA je kasnije pripisala gol ipak Olmu. More navijača Španije znalo je da proslavi mnogo bolju igru i rezultat svoje reprezentacije.

Do kraja prvog poluvremena prijetili su Španci, ali je ostao taj aktivni rezultat 2:1.

Već od starta drugog dijela igre mnogo opasnija Francuska, lopta je više bila na polovini Španaca. Dembele je u 60. minutu bio veoma blizu gola, ali je odlično intervenisao Simon.

I Španci su zaprijetili u drugom dijelu nošeni fenomenalnom podrškom sa tribina stadiona u Minhenu - brzonogog Vilijamsa usipo je da zaustavi golman Menjon.

Držali su Francuzi loptu, kružili oko gola Simona - mogli su do gola u 71. minutu, nakon par konfuznih realcija Španaca, lopta je došla do ivice šesnaesterca pravo na nogu Tea Ernandeza, koji je loptu poslao pravo kod svojih navijača visoko preko gola.

Napadala je Francuska, ali imala je i Španija svoje prilike, ponovo preko Jamala koji je slično kao i kod prvog gola se oslobodio čuvara, namjestio na lijevu ali je lopta  preko prečke prošla. 

Držali su loptu Španci, nije mogla Francuska da im je uzme i nakon pet minuta produžetaka "furija" je bukirala karte za Berlin.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније