Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

13. 06. 2024. 14:33 >> 14:33

SLOVAČKA

Moćni štoperi, kolektiv i italijanski stil za snove o osmini finala

Kladionice nemaju dilema - najmanje šanse da osvoje Evropsko prvenstvo imaju Albanija, debitant Gruzija i Slovačka.

Jedna od pet reprezentacija na Euru koje vodi italijanski selektor, u ovom slučaju Franćesko Kalcona, rutinski je prošla kroz kvalifikacionu grupu J, jer je osvojila dva boda, osam manje od perfektnog Portugala, ali pet više od Luksemburga, 12 od Islanda i 13 od BiH. Protiv Luksemburga je upisala pobjedu i remi, a "ribare", "zmajeve" i Lihtenštajn savladala po dva puta.

Čini se da tim koji nema izrazitih zvijezda, naročito u napadu (najbolji strijelac u kvalifikacijama bio Lukaš Haraslin sa svega tri gola), ima šansu da se domogne osmine finala, jer se oslanja na izuzetno disciplinovanu, kolektivnu igru. Igraće u grupi E sa Belgijom, Ukrajinom i Rumunijom, a kako u nokaut fazu prolaze i četiri najbolje trećeplasirane ekipe jasno je da bi možda i pobjeda bila dovoljna za to.

Slovačka od mirnog raspada Čehoslovačke (kako to nama u ex-YU čudno zvuči) četvrti put nastupa na velikim takmičenjima, a na prva dva je stigla do osmine finala.

Na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. je pobjedom nad Italijom u posljednjem kolu (3:2) ugrabila 2. mjesto u grupi F i izbacila "azure", da bi potom ispala od kasnijeg finaliste Holandije (1:0).

Na Euru 2016. u Francuskoj je trijumfom nad Rusijom (2:1) i remijem sa Engleskom (0:0) izborila status jedne od najboljih trećeplasiranih selekcija, ali je u osmini finala bila nemoćna protiv Njemačke.

I prije tri godine na EP je zauzela 3. mjesto u grupi, ali je zbog slabe gol-razlike (minus pet) zauzela 18. mjesto.

Zanimljiv je bio i izbor selektora, jer Kalcona nikada u karijeri nije samostalno vodio nijedan klub dok nije dobio poziv iz Bratislave. Dosad je ispunio misiju i nametnuo svoj stil - "sokoli" igraju izuzetno čvrsto i oslanjaju se na odličnu odbranu, koju predvodi kapiten Milan Škrinjar, a na 10 utakmica kvalifikacija su primili osam golova.

Kalcona je u finišu sezone dobio dozvolu da postane privremeni trener Napolija, gdje se nije proslavio, pa je ustupio mjesto Antoniju Konteu.

PRVA ZVIJEZDA TIMA

Od napadača koje je 55-godišnji italijansski stručnjak odveo u Njemačku niko nije dao više od sedam golova za reprezentaciju, koliko kraj svog imena ima Robert Boženik iz Boaviste.

Najbolji strijelci su iskusni vezisti Juraj Kucka (14) i Ondrej Duda (13), što jasno govori o napadačkom potencijalu ekipe. Ali, zato su zvijezde "pozadi". Najveća je definitivno Škrinjar, koji ima veliki motiv da se dokaže, jer je nakon povrede skočnog zgloba krajem prošle godine izgubio mjesto u Pari Sen Žermenu, pa na šest mečeva nokaut faze Lige šampiona nije odigrao ni sekundu.

U štoperskom paru je i David Hancko, koji je sjajnim partijama u dresu Fejnorda skrenuo pažnju brojnih velikana, a ispred njih je pouzdani defanzivni vezista Napolija Stanislav Lobotka.

I golman je klasa - u pitanju je Martin Dubravka iz Njukasla, a od vezista i napadača najvećća opasnost su Haraslin i 22-godišnjak iz Verone, Tomaš Suslov. Tu je i najveća nada slovačkog fudbala, 18-godišnji Leo Sauer iz Fejnorda.

SASTAV

Golmani: Martin Dubravka (Njukasl), Henrih Ravas (Nju Inglend), Marek Rodak (Fulam)

Defanzivci: Vernon de Marko (Hata), Norbert Đember (Salernitana), David Hancko (Fejnord), Sebastijan Koša (Spartak Trnava), Adam Obert (Kaljari), Peter Pekarík (Herta Berlin), Milan Škrinjar (Pari Sen Žermen), Denis Vavro (Kopenhagen)

Vezisti: Laslo Benes (Hamburg), Matuš Bero (Bohum), Ondrej Duda (Verona), Patrik Hrošovski (Genk), Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Stanislav Lobotka (Napoli), Tomaš Rigo (Ostrava)

Napadači: Robert Boženik (Boavista), David Đuriš (Askoli), Lukaš Haraslin (Sparta Prag), Leo Sauer (Fejnord), Ivan Šranc (Slavija Prag), David Strelec (Slovan Bratislava), Tomaš Suslov (Verona), Ljubomir Tupta (Slovan Liberec)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније