Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Učesnici

12. 06. 2024. 17:22 >> 17:23
Čitaj mi:

POLJSKA

Čekajući Godoa

Uspjesi sjajne generacije iz 70-ih i 80-godina prošlog vijeka, kada su osvojene dvije bronze na svjetskim prvenstvima i olimpijsko zlato u Minhenu, vjerovatno nikada neće biti dostignute. Gžegož Lato je bio i najbolji strijelac Mundijala 1974. u Zapadnoj Njemačkoj, nakog toga je zablistao i Zbignjev Bonjek, ali je Poljska dugo čekala na njihovog pravog nasljednika.

Dočekala ga je u jednom od najboljih napadača XXI vijeka, čovjeku koji je 11 puta proglašen za najboljeg fudbalera Poljske, ali i igraču zbog čije povrede su svi navijači u nevjerici - Robertu Levandovskom.

Dobitnik nestvarnog broja individualnih nagrada, među kojima se izdvajaju dvije Fife za najboljeg igrača godine i igrač koji je oštećen 2021. u izboru za Zlatnu loptu, doživio je parcijalnu rupturu mišića na prijateljskoj utakmici sa Turskom prije dva dana.

Leva će propustiti utakmicu sa Holandijom u nedjelju, a medicinski tim će učiniti sve da ga pripremi za utakmicu sa Austrijom, koja bi mogla da bude ključna za plasman u osminu finala, makar kao jedne od najboljih trećeplasiranih selekcija.

Kako je ranije zbog povrede otpao i napadač Juventusa Arkadijuš Milik, navijači nestrpljivo čekaju povratak 35-godišnjaka iz Varšave. Samo da ne budu kao Didi i Gogo, koji su u Beketovom "Čekajući Godoa" uzalud čekali da Godo dođe...

Poljska od 1982, kada je u meču za 3. mjesto na Mundijalu u Španiji savladala Francusku 3:2, nikada nije stigla do polufinala na velikim takmičenjima.

Najbliže je bila 2016. na Euru u Francuskoj, kada u grupnoj fazi nije primila ni gol, potom u osmini finala na penale izbacila Švajcarsku, a u četvrtfinalu na isti način ispala od kasnijeg šampiona Portugala, iako je Levandovski dao gol već u 2. minutu.

Čini se da je ekipa sada daleko od takvih dometa, jer je u kvalifikacionoj grupi E bila tek treća 11 bodova, iza Albanije i Češke (po 15), a tik ispred Moldavije sa 10.

Novu šansu je dobila kroz baraž, zahvaljujući Ligi nacija, a u njemu je prvo izbacila Estoniju u Varšavi (5:1), a potom i Vels na penale, nakon 0:0 u Kardifu.

PRVA ZVIJEZDA TIMA

Igrao ili ne, Levandovski će biti među 26 igrača na Euru, samim tim i najveća zvijezda u timu Mihala Probježa. Napadač kojeg je Borusija Dortmund dovela iz Leha iz Poznanja 2010. godine za svega 4,75 miliona eura u karijeri je za Deltu, Legiju II, Znič, Leh, "milionere", Bajern, Barselonu i reprezentaciju dao 681 gol. Navijači se nadaju da će tu brojku "podebljati" već protiv Austrije...

U njegovom odsustvu, Probjež će morati da se osloni na Piotra Zjelinjskog, koji nakon osam sezona u Napoliju prelazi u Inter kao slobodan igrač.

Tu su i veteran na krilu, 36-godišnji Kamil Grosicki, Nikola Zalevski iz Rome i Karol Śviderski iz Verone, a možda i najveći motiv imaće Kšištof Pjontek da se dokaže nakon bljeska u Đenovi i lutanja u Milanu, Herti, Fiorentini i Salernitani.

Iza 28-godišnjeg napadača je više nego solidna sezona u Bašakšehiru, sa kojim je bio četvrti u turskom Superligu i podijelio 4. mjesto na listi strijelaca sa 17 golova.

SASTAV

Golmani: Marćin Bulka (Nica), Lukaš Skorupski (Bolonja), Vojćeh Šćensni (Juventus)

Defanzivci: Jan Bednarek (Sautempton), Bartoš Berešinjski (Empoli), Pžemislav Frankovski (Lans), Jakub Kivior (Arsenal), Timoteuš Puhač (Kajzerslautern), Bartoš Salamon (Leh Poznanj), Sebastijan Valukijevič (Empoli)

Vezisti: Pavel Davidovič (Verona), Kamil Grosicki (Pogonj Šćećin), Jakub Moder (Brajton), Jakub Pjotrovski (Ludogorec), Taras Romančuk (Jagjelonija Bijalistok), Bartoš Sliš (Atlanta junajted), Damijan Šimanjski (AEK Atina), Sebastijan Šimanjski (Fenerbahče), Kacper Urbanjski (Bologna), Nikola Zalevski (Roma), Pjotr Zjelinjski (Napoli)

Napadači: Adam Buksa (Antalijaspor), Robert Levandovski (Barselona), Kšištof Pjontek (Bašakšehir), Mihal Skoraś (Klub Briž), Karol Śviderski (Verona)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније