Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

М.М.Љ. [ rtcg.me/Mina ]

18. 01. 2023. 12:42   >>  15:05 5

DAMJANOVIĆ PORUČIO

Tražiće ocjenu ustavnosti zakona kojim su ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje

Ministarstvo finansija podnijeće Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti izmjena zakona kojima su ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje, kazao je na radnom doručku sa novinarima ministar Aleksandar Damjanović. Poručio je da je prošle godine naplaćeno 140 miliona eura manje poreza i doprinosa na dohodak fizičkih lica, a da je javne finansije spasila 216 eura veća naplata PDV-a.

“Taj doprinos nije samo zakonska, nego i ustavna obaveza da se ne bi sjetili, sačekaćemo da se formira Ustavni sud i Vlada će podnijeti predlog za ocjenu ustavnosti Izmjena i dopuna Zakona o doprinosima kojima je ukinuto obavezno zdravstveno osiguranje, po meni ustavna katergorija”, kazao je Damjanović.

Ako Ustavni sud kaže da je to bilo nezakonito, vratiće obavezno zdravstveno osiguranje u sistem odmah.

“Ako Ustavni sud kaže da je to bilo zakonito, razmislićemo o modelu. Stabilno finansiranje Fonda zdravstva, odnosno finansiranje “od oka” kako je urađeno prošle godine, ove godine nije, jer smo mi morali da napregnemo državu da je svedemo na 43 miliona da bismo omogućili da funkcioniše zdravstveni sistem jer je bio apsolutno ugrožen. Doći ćemo do onoga što je održivi sistem javnog zdravstva”, rekao je Damjanović.

Od novembra riješeno svega 20 zahtjeva za Alimentacioni fond

Damjanović je, na radnom doručku sa novinarima kazao da je od 1. novembra, kada je počela primjena Zakona o privremenom izdržavanju djece, riješeno je svega 20 zahtjeva za isplatu novca iz Alimentacionog fonda, od 242 koliko ih je podnijeto u tom periodu.

Rekao da će razmišljati o „drugim modelima“ ukoliko se tokom primjene Zakona ispostavi da država na teret preuzima isplatu alimentacija.

On je rekao da je taj akt donesen u parlamentu „ne pitajući mnogo Ministarstvo finansija“.

"Ako se ispostavi tokom primjene da država na svoj teret preuzima, jer ne može da naplati od onih koji to treba da plate, razmišljaćemo o drugim modelima“, rekao je Damjanović.

Prema njegovim riječima, hiljade ili desetine hiljada osoba imaju problem zbog neplaćanja alimentacije.

Državna sekretarka u Ministarstvu finansija Ana Raičević podsjetila je da je za Alimentaciini fond u ovoj godini predviđeno sedam miliona eura.

Raičević je istakla da Alimentacioni fond radi u punom kapacitetu, dodajući da su u utorak isplatili 9,5 hiljada eura na ime deset rješenja.

Kako je dodala, to je bila isplata za rješenja koja su pristigla iz centara za socijalni rad u Podgorici, Bijelom Polju, Danilovgradu i Mojkovcu.

"Imamo veliki broj zahtjeva, 242. Riješeno je 20, a u obradi su 222. Sa centrima za socijalni rad smo u dnevnoj komunikaciji, a imamo dobre profesionalne kapacitete u Alimentaciono, fondu“, rekla je Raičević.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније