Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Т.Г.

20. 12. 2022. 13:58 >> 13:59

PONOVNO ODLUČIVANjE

Vrhovni sud presudio u korist Svetlane Vujanović

Vrhovni sud usvojio je zahtjev bivše sutkinje Svetlane Vujanović, ukinuo presudu Upravnog suda i vratio predmet na ponovno odlučivanje.

"Vijeće Vrhovnog suda, na sjednici održanoj 14.12.2022. godine, presudilo je da se usvaja zahtjev tužilje S.V. za ispitivanje sudske odluke – presude Upravnog suda Crne Gore U.br.3963/21 od 25.10.2022. godine koju je ukinulo i predmet vratilo tom sudu na ponovni postupak i odlučivanje", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda. 

Ističu da je "pomenutom presudom Upravnog suda, odbijena je tužba tužilje S.V., koju je ona podnijela radi poništenja Odluke Sudskog savjeta Crne Gore od 03.08.2021. godine, kojom je konstatovano da tužilji, sutkinji Vrhovnog suda Crne Gore, istog dana prestaje sudijska funkcija zbog ispunjavanja uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju". 

"Protiv navedene presude, tužilja je Vrhovnom sudu podnijela zahtjev za ispitivanje sudske odluke zbog, između ostalog, povrede materijalnog prava, a naročito opšte zabrane diskriminacije iz čl.1 Protokola 12 uz Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", navodi se u saopštenju Vrhovnog suda. 

U obrazloženju presude, Vrhovni sud između ostalog navodi da je Upravni sud, kao i tuženi organ, prekršio niz ustavnih odredbi: čl.6, čl.8, čl.9, čl.62, čl.121 st. 1 i 2, kao i odredbe čl.5 i 105 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama kao organizacionom zakonu, članova 4, 5, 14, 67, 100 i 106 Zakona o upravnom postupku.

"Takođe, prekršeni su čl.6 i čl.8 Konvencije o zaštiti ljudskih prava i sloboda kao i veliki broj međunarodnih standarda, a koje je Upravni sud bio obavezan da primjeni, shodno čl. 9 Ustava Crne Gore, navodi se u obrazloženju presude Vrhovnog suda", zaključuje se u saopštenju Vrhovnog suda. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније