Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

10. 09. 2014. 18:12 >> 18:15

IMENOVANI ČLANOVI EK

‘Izborom Hana, za CG se ništa ne mijenja’

Novoizabrani predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker predstavio je danas novi sastav Evropske komisije, u kojoj je portfelj za politiku prema susjedima i pregovore o proširenju pripao Austrijancu Johanesu Hanu.

Junker, u obrazloženju ovog imenovanja, navodi da će se Han baviti jačanjem politike prema susjedima, sa fokusom na nastavak pregovora o proširenju Unije, s napomenom da neće biti prijema novih članica u narednih pet godina.

Tobi Vogel, urednik uticajnog lista “Juropian vojs” koji na engleskom jeziku izlazi u Briselu, smatra da imenovanjem Hana novoizabrani predsjednik EK želi da smanji politički, a pojača tehnički aspekt proširenja.

Han je odličan tehnokrata, što se pokazalo dok je bio komesar za regionalnu politiku, ali mu nedostaje politički instinkt koji je demonstrirao Štefan File”, rekao je Vogel za Tanjug.

On smatra da je naglašavanje tehničkog aspekta vidljivo i iz promjene naziva resora iz “direktorat za proširenje i susjedsku politiku” u “direktorat za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju”.

“Za Crnu Goru i Srbiju, koje su već u procesu pregovora o pridruživanju, praktično ništa neće promijeniti, jer je to u velikoj mjeri tehnički posao”, ukazuje on.

“Sa druge strane, zemlje kao Makedonija i Bosna i Hercegovina, čiji je napredak zamrznut, će se naći u nezgodnoj situaciji jer je potreban politički impuls da bi otklonile blokadu”, upozorava Vogel.

Junker je u Briselu saopštio da će "najveći izazov za EK biti da uvjeri građane da će se stvari promijeniti" poslije jednog od najizazovnijih perioda za EU.

On je rekao da Komisija treba da bude otvorena za reforme i usmjerena na rješavanje velikih političkih izazova sa kojima se Evropa suočava, poput zapošljavanja, privlačenja novih investicija, veće podrške banaka privredi, kreiranja digitalnog tržišta, kredibilne spoljne politike i energetske bezbjednosti.

"Ono što danas predstavljam je politička, dinamična i efikasna EK, koja će Evropi donijeti novi start. Dodijelio sam portfelje ljudima, a ne državama. Dovodim 27 igrača na teren, od kojih svaki ima specifičnu ulogu. Ovo je moj pobjednički tim", rekao je Junker.

Od ranije poznato da će novi komesar EU za spoljnu politiku i bezbjednost biti Italijanka Federika Mogerini, koja je jedan od sedam novih potpredsjednika EK.

Prvi potpredsjednik Komisije je Frans Timermans iz Holandije, koji će biti Junkerova "desna ruka".

Novi komesar za ekonomske i finansijske poslove, poreze i carinu je Pjer Moskovici, nekadašnji francuski ministar finansija, dok će posao komesara za pravdu, potrošače i rodnu ravnopravnost obavljati Vjera Jourova iz Češke Republike.

Portfelj unutrašnjih tržišta, industrije i preduzetništva vodiće Poljakinja Elžbijeta Bijenkovska.

Novi komesar EU za migracije je Grk Dimitris Avramopulos, koji će se baviti pitanjima ilegalne imigracije, dok će istovremeno, kako navodi Junker, voditi računa da Evropa bude privlačna za najtalentovanije ljude.

Portfelj finansijske stabilnosti, finansijskih usluga i kapitalnih tržišta u EU pripao je britanskom konzervativcu DŽonatanu Hilu.

Novi evropski komesar za klimatsku i energetsku politiku je Španac Miguel Arijas Kanjete.

U novom sastavu Evropske komisije ima devet žena i 19 muškaraca, a tri od sedam potpredsjedničkih položaja pripalo je ženama.

Ovaj sastav treba da potvrdi Evropski parlament, a nakon toga će Evropski savjet formalno imenovati novu EK.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније