Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

06. 04. 2017. 08:46 >> 08:20

NESLAGANJE RUSIJE

SB UN odložio usvajanje rezolucije o Siriji

Savjet bezbjednosti UN, koji je u srijedu održao hitnu sjednicu o napadu u Siriji za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem, odložio je usvajanje rezolucije o osudi napada jer se Rusija ne slaže s tekstom rezolucije.

  

 

 

 Diplomatski izvori u UN saopštili su da se tokom dana očekuje usvajanje rezolucije koju su predložile SAD, Francuska i Velika Britanija.

Rusija je navela da je tekst "neprihvatljiv" jer se unaprijed "određuje krivac".U napadu na sirijski grad Han Šeikun prije dva dana poginulo je 86 osoba, među kojima 30 djece i 20 žena - novi je bilans sirijske opozicione Opservatorija za ljudska prava.

Britanski ambasador pri UN Metju Rajkroft izjavio je da se nastavljaju konsultacije o usvajanju rezolucije, dok je francuski ambasador Fransoa Delatr izrazio očekivanje da će tekst biti usvojen tokom dana.Druge diplomate, međutim, strahuju da bi Rusija mogla da uloži veto na rezoluciju.

U međuvremenu američki predsjednik Donald Tramp zaprijetio je da bi SAD mogle da preduzmu konkretne mjere protiv Sirije zbog napada koji predstavlja "uvredu za čovječanstvo".

Američka ambasadorka pri UN Niki Hejli izjavila je da bi SAD mogle da preduzmu "jednostrane mjere" u Siriji ukoliko UN ne uspiju zajedničkim naporima da odgovore "na hemijski napad".

U nacrtu rezolucije se traži hitna istraga o okolnostima napada, što se Rusija složila ali smatra da bi ta istraga trebalo da bude "objektivna" i da se unaprijed ne određuju krivci.

Zapadne zemlje i pobunjenici optužuju sirijskog predsjednika Bašara el Asada za napad, dok Asad demantuje da je u napadu korišćeno hemijsko oružje.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su avioni sirijskih vlasti pogodili "veliko skladište pobunjenika kod Han Šeikuna" u kojem su se nalazile otrovne supstance.

Ministarstvo nije navelo da li je sirijska vojska prije tog napada znala da su te otrovne supstance u skladištu.

U napadu je povrijeđeno 160 osoba, a ljekari na licu mjesta su rekli da su simptomi slični simptomima izlaganja nekim otrovnim supstancama. Povrijeđeni imaju proširene zenice i vrlo jake mučnine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније