Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta,I.Š. ]

24. 10. 2017. 09:18 >> 08:49

O HEMIJSKOM NAPADU

Savjet bezbjednosti UN danas glasa o Siriji

Savjet bezbjednosti UN danas će glasati o nastavku istrage o napadima hemijskim oružjem u Siriji, navode diplomatski izvori u sjedištu svjetske organizacije u Njujorku.

  

 


To glasanje bi ulaganjem veta mogla da blokira Rusija, koja prvo želi da se razmotri izvještaj o napadu sarinom u kojem je u aprilu u sirijskom mjestu Han Šejhun stradalo više od 80 osoba. Taj izvještaj bi trebalo da bude objavljen u četvrtak.

SAD su zatražile glasanje o nacrtu rezolucije koji će odboru stručnjaka UN i Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja omogućiti da još godinu dana istražuju okolnosti tog napada kao i drugih napada u kojima su, kako se sumnja, sirijske vlasti koristile hemijsko oružje.

Sadašnji mandat tog istražnog odbora traje do 18. novembra.

Zapadne zemlje optužile su vojsku sirijskog predsjednika Bašara el Asada za napad 4. aprila a za koji se sumnja da je izveden hemijskim oružjem, dok su sirijske vlasti to negirale i navele da su pogodile pobunjeničko skladište u kojem su bile hemikalije.

Kao odgovor na taj napad, američki predsjednik Donald Tramp odobrio je napad krstarećim raketama na sirijsku bazu Al Šajrat. 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније