Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

08. 10. 2014. 18:31 >> 18:29
2

EVROPSKI PARLAMENT

File Srbiji: Uskladite spoljnu politiku sa EU

Govoreći o odbijanju Srbije i Bosne i Hercegovine da se pridruže sankcijama protiv Rusije, evropski komesar za proširenje Štefan File je kazao da su pravila EU jasna i da očekuju postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

Najbolji način da se spoljna politika zemalja Zapadnog Balkana uskladi sa EU je da se što prije otvori pregovaračko poglavlje 31 koje se odnosi na ovu oblast, izjavio je File je u Evropskom parlamentu.

"Moramo da otvorimo to poglavlje ranije nego što smo mislili", rekao je File odgovarajući na pitanja poslanika Spoljnopolitičkog odbora EP o odbijanju Srbije i Bosne i Hercegovine da se pridruže sankcijama protiv Rusije.

Komesar je istakao da je poglavlje 31 najbolji instrument za usklađivanje spoljne politike ne samo Srbije, nego i ostalih partnera sa Zapadnog Balkana sa EU.

"Ne možete imati drastično kršenje međunarodnog prava na istoku Evrope, a da to ne ostavi posljedice na sve u zajedničkoj evropskoj kući", rekao je File, koji je nakon predstavljanja paketa godišnjeg izvještaja o proširenju odgovarao na poslanička pitanja.  Govoreći o Srbiji, on je ukazao da su pravila EU jasna.

"Očekujemo postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU", rekao je on.

Srbija će, inače, u petak otvoriti skrining poglavlju 31, a u Briselu se tim povodom očekuje šef diplomatije i prvi potpredsjednik srpske vlade Ivica Dačič.

File je pomenuo dijalog Beograda i Prištine kao primjer uspešnog korišćenja procesa proširenja za rješavanje zamrznutih konflikata.

"Nažalost, neki konflikti ozbiljno ometaju proceš proširenja", upozorio je komesar osvrćući se na spor Grčke sa Turskom oko Kipra i sa Makedonijom oko imena.

File je završio današnje obraćanje poslanicima izjavom da nije siguran da li bi se njegov petogodišnji mandat mogao ocijeniti kao uspesan ili neuspešan.

"Neke zemlje su iskoristile priliku koju pruža proces proširenja da sprovedu reforme i da napreduju, dok neke druge zaostaju i čak idu u suprotnom pravcu", ukazao je on.

"Da li smo mogli da uradimo više? To je pitanje koje me proganja", rekao je File, koga će od 1. novembra kao novi komesar naslijediti Johanes Han.

EK je u godišnjem izvještaju o napretku Srbije ka članstvu u EU navela da je Srbija dovoljno ispunila politička mjerila, ali da mora da se usredsredi na ključno.

"Reforme za održavanje tempa EU integracija"

Komesar za proširenje Štefan File izjavio je da Srbija treba da nastavi sa reformama i dijalogom sa Prištinom kako bi održala tempo evropskih integracija.

“Srbija je otvaranjem pregovora napravila prekretnicu u procesu pridruživanja i sada treba da nastavi tim putem“, rekao je File i naglasio da su ključne reforme u oblasti vladavine prava i da je process normalizacije odnosa Beograda i Prištine od odlučujuće važnosti.

"Tom procesu treba dati novi zamah i otvoriti novu eru u normalizaciji", ukazao je komesar, ponovivši tak poruke koje nešto ranije preneo članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta.

File je ponovio i da je najbolji način da se spoljna politika zemalja Zapadnog Balkana uskladi sa EU da se što prije otvori pregovaračko poglavlje 31 koje se odnosi na ovu oblast.

Kada je riječ o Srbiji, on je ukazao da su pravila EU jasna i da se očekuje postepeno usklađivanje sa spoljnom politikom EU.

"Kad sam o ovome razgovarao sa Beogradom rekao sam da nas manje zanimaju izjave i deklaracije, pa i o pridruživanju sankcijama, od praktične primjene zajedničke spoljne politike. To se može postići preko poglavlja 31", rekao je File.

File, kome za tri nedelje ističe mandat u Evropskoj komisiji, ističe da je neophodno da zemlje Zapadnog Balkana koje streme članstvu međusobno sarađuju i da se uspostavi zajednička saobraćajna i putna mreža.

"To je važno ne samo zato što je dobro za region, nego i za EU", rekao je File.

On je tokom današnje konferencije za štampu u sedištu EK odstupio od uobičajenog formata, pa je tokom izlaganja kao ilustraciju puštao video snimke svojih ranijih izjava.

"Ova konferencija je drugačija zato što je posljednja. Ono što se tokom posljednjih pet godina dogodilo u vezi sa proširenjem je jedna pozitivna priča, koja zaslužuje da se ispriča od početka", rekao je File.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније