Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ B92 ]

29. 06. 2014. 16:43 >> 16:44

U POSJETI SRBIJI

Barozo: Vrata EU otvorena za cijeli region

Predsjednik EK Žoze Manuel Barozo koji bravi u posjeti Beogradu, kazao je da će vrata EU biti otvorena za sve zemlje ovog regiona, uprkos ekonomskoj krizi. Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je da Vlada te zemlje zna gdje nije obavila svoj posao kako treba, a da je Barozo svoje primedbe iznio “na prijatan način”.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Barozom u Palati "Srbija" rekao da su svjesni i da znaju da je bezbroj obaveza pred njima, da ozbiljne ekonomske reforme ne donose boljitak za tri mjeseca ali će ih donijeti za tri godine.

"Srbija jeste ozbiljno i duboko posvećena radu koji treba da je ne samo održi na evropskom putu već približi punopravnom članstvu u EU", rekao je Vučić.

Kako je dodao, Srbija zna gdje nije obavila svoj posao kako treba, a Barozo je svoje primjedbe iznio "na prijatan način, mnogo prijatniji" nego što ih, kako je Vučić naveo, on sam iznosi.

On je naveo da je Baroza zamolio samo za potpunu objektivnost kada se ocjenjuje stanje u Srbiji.

Vučić je kazao i da je uprkos političkim teškoćama, uvjeren da Srbija ima veliku šansu da veliki posao završi u 2018 godini,a da je nakon toga sve na EU.

Vučić i Barozo konstatovali su da je ulazak Srbije u Evropsku uniju od obostranog interesa, ali su istakli da Srbija mora da sprovede još mnogo reformskih procesa.

Vučić je izjavio da je po ocjeni EU najlošije stanje u pet oblasti, a posebno u oblasti žiovotne sredine.

"Imamo pet ovih crvenih, a jedna je posebno crvena...najgore stanje trenutno nam je u životnoj sredini. Tu valjda ništa, ama baš ništa nemamo u skladu sa evropskim standardima - tu kao da smo gađali sve naopačke", rekao je Vučić.

On je dodao da su među lošima i finansijska kontrola, poglavlje 32 za koje očekuje da bude otvoreno prije kraja godine, zatim poglavlja 23 i 24 vezana za pravosuđe i ljudska prava, poljoprivreda i seoski razvoj.

Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je da je EU impresionirana, mada ne i iznenađena, profesionalizmom i visokim kvalitetom pregovaračkog tima Srbije.

"Ohrabruje nas način na koji su oni pripremali tu obilnu dokumentaciju i koliko su kompetentni ", izjavio je on.

Barozo je rekao da Srbija nije prva zemlja sa kojom se EU u toku pregovora bavi prvo osetljivim pitanjima, kao što su vladavina prava, pravosuđe i borba protiv korupcije.

Kao osnovni razlog za to Barozo je naveo to što se na taj način pregovori uspješnije zatvaraju i onda nema razloga da se na kraju ubacuju naknadi mehanizmi za ove oblasti.

Barozo je izjavio da će Evropska unija nastaviti da snažno podržava evropski put Srbije kako bi ta zemlja što prije postala punopravna članica EU.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da su obje strane pokazale viziju i hrabrost, što je materijalizovano kroz brojne sporazuime.

"Za nas je rješavanje ovih pitanja prioritet, cijela EU smatra da obje strane treba da pokažu odgovornost i spremnost da se primijene postignuti sporazumi", rekao je predsjednik Evropskom komisije.

On će danas posjetiti i Obrenovac, koji je najteže pogođen nedavnim poplavama.

Barozo je rekao da EU smatra Srbiju pouzdanom partnerom i stubom stabilnosti i saradnje u jugozapadnom Balkanu.

On je dodao da se EU širi i da ima mjesta za zemlje regiona.

"Uprkos ekonomskoj krizi, naša vrata će biti otvorena za sve zemlje ovog regiona. Mi smo ostali opredijeljeni i obavezali smo se da pomognemo Srbiji u ostvarenju evropskih ciljeva", zaključio je Barozo koji smatra da je Srbija veoma dobro pozicionirana da to uradi i da sada treba da radi na tome da stvari finalizuje.

“Namjeravam da pored Srbije posetim i ostale zemlje u regionu koje su ostvarile napredak na evropskom putu", rekao je Barozo i dodao da će poslije Beograda posjetiti Tiranu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније