Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

28. 08. 2015. 17:32 >> 17:22
4

MAJKL DAVENPORT

Impresioniran odnosom Srbije i izbjeglica

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport u intervju za B92 kaže da se Evropa suočava sa velikim izazovom izbjegličke krize.

On najavljuje i dalje pružanje pomoći Srbiji, kao i nove projekte.

"Ovo je vjerovatno najveći talas izbjeglica od Drugog svjetskog rata. Impresioniran sam načinom na koji se Srbija bavi ovim problemom - i Vlada Srbije i građani koji pomažu ljudima koji su sve izgubili", rekao je Davenport.

Šef delegacije EU u Srbiji kaže da je EU izdvojila dosta sredstava da pomogne migrantima i da ima velike projekte za politiku azila, kao i novi projekat za stvaranje novog centra za azilante tokom iduće godine. 

"Riječ je o pomoći koja direktno ide ili migrantima ili Vladi ili drugim vladama u regionu. Dalja pomoć će zavisiti od procjene potreba", dodaje on. 

Kako navodi, nije na njemu da osudi neku politiku u nekoj zemlji EU ili van nje. 

"Samo mogu da vam kažem da se ozbiljno bavimo sada konkretnim programima pomoći gdje da pomognemo u Srbiji. Trebalo bi da uključimo sve aktere u efikasniju reakciju na ovaj izazov", ističe Davenport. 

Prema njegovim riječima, treba da nađemo globalno rješenje. 

"Moramo da se bavimo posljedicama tih konflikata i kriza u Siriji, Iraku... Sve je veoma nepredvidiva situacija, mi smo na vezi sa kolegama iz drugih organizacija. Prioritet sada je da se bavimo pripremom za dosta dugotrajan fenomen koji će trajati nekoliko mjeseci tokom zime. Naravno da će to zahtijevati još više napora u budućnosti", zaključio je Davenport. 

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније