Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

[ Objavio: O.Z. ]

31. 01. 2018. 22:36 >> 22:02

PREDSTAVNICI DEMOKRATA

Delegaciji EU predočili probleme Pljevalja

Delegacija Opštinskog odbora Demokrata Pljevlja, koju su činili predsjednik Opštinskog odbora Milojica Tešović, odbornici i funkcioneri Demokrata Nikola Rovčanin, Bojan Krvavac i Miroslav Anđelić, posjetili su danas Delegaciju Evropske unije u Podgorici.

"Tom prilikom sastali su se sa predstavnicom Delegacije EU, Anom Stanišić Vrbica, i predočili probleme sa kojima se suočava opština Pljevlja, kao jedan od najzagađenijih gradova u Evropi", saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Delegacja Demokrata istakla je da su očekivanja građana Pljevalja velika od procesa otvaranja Poglavlja 27.

"Uvjereni smo da će zahtjevi EU konačno uozbiljiti Vladu Crne Gore da se fokusira na rješavanje alarmantne situacije kada je u pitanju aerozagađenje u opštini Pljevlja", istakle su Demokrate.

Kako je saopšteno, posebno je istaknuto da je 17. avgusta 2016. stupio na snagu Zakon o životnoj sredini koji je u članu 79 propisao da jedinice lokalne samouprave mogu utvrditi naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine u skladu sa svojim potrebama i specifičnostima.

"Delegacija pljevaljskih Demokrata je izjavila da je prvo aktuelna lokalna vlast odlagala utvrđivanje ekoloških naknada zagađivačima, a potom je godinu dana kasnije, pod ogromnim pritiskom opozicije i NVO sektora, donijela dokument, ali sada Vlada Crne Gore izbjegava da da saglasnost na eko taksu, pod izgovorom da se privredni subjekti ne mogu opterećivati", navodi se u saopštenju.

Delegaciji EU je saopšteno da Vlada Crne Gore uvodi akcize na ugalj od kojih se novac sliva u Budžet Crne Gore, a sa druge strane ograničava eko taksu od koje bi novac išao u lokalni Budžet.

Takođe, Demokrate su naglasile kao jedan od ključnih problema jeste činjenica da Institut za javno zdravlje Podgorica još od 2014. nije objavio statistički zdravstveni godišnjak.

"Pljevaljske Demokrate su na kraju zatražile od Delegacije Evropske unije u Podgorici posvećenost u zahtjevima prema Vladi Crne Gore za dosljedo poštovanje zakona i iznalaženje mehanizama za pomoć Pljevljima, kao gradu koji obiluje ogromnim prirodnim potencijalima. Naša su očekivanja da upravo Delegacija EU u Podgorici, koja je svakako upoznata sa problemima opštine Pljevlja, preduzme aktivnosti i uputi sugestije na adresu Vlade Crne Gore kada je u pitanju poštovanje zakona i fokusiranje na preduzimanje mjera za rješavanje ekoloških problema Pljevalja", zaključili su predstavnici pljevaljskih Demokrata.

Delegaciji EU uručen je i dokument “Informacija o stanju životne sredine u opštini Pljevlja, sa inicijativom za uspostavljanje zakonitog postupanja nadležnih organa vlasti u cilju rješavanja ekoloških problema” koji je pripremio Opštinski odbor Demokratske Crne Gore Pljevlja, a koji sadrži podatke o stanju životne sredine u Pljevljima.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније