Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

05. 11. 2020. 12:11 >> 13:32

DEMOKRATE I SNP

Očekuju raspuštanje SO Pljevlja i nove lokalne izbore

U pljevaljskom odboru Demokrata CG očekuju da nova vlada, odnosno nadležno ministarstvo razmotri mogućnost raspuštanja Skupštine opštine Pljevlja u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, pošto, kako tvrde, to tijelo ne obavlja aktivnosti iz svoje nadležnosti, odnosno svjesno odbija da obavlja svoju funkciju. Time bi se, smatraju, stekli uslovi za održavanje prijevremenih lokalnih izbora.

"SO Pljevlja se nalazi u stanju potpune blokade, a današnji postupak napuštanja sjednice odbornika DPS-SD-BS, zbog nedostatka većine, uprkos činjenici da je sjednici prisustvovao 31 odbornik, predstavlja kukavički čin. Takođe, napuštanje sjednice od predsjednika SO Pljevlja predstavlja skandal nezabilježen u istoriji parlamentarizma", istakao je predsjednik Kluba odbornika Demokrata u Pljevljima Nikola Rovčanin.

Kako ističe u saopštenju, lokalna vlast nanosi ogromnu materijalnu štetu gašenjem dva lokalna preduzeća - Agencije za stambeno poslovni fond i Komunalne usluge.

"Predsjednik Opštine zaključkom SO Pljevlja od decembra 2019. godine bio je dužan da Skupštini predloži plan sanacionih mjera za ova preduzeća, što nije učinio. U međuvremenu, jedno je likvidirano, a drugo je u fazi sprovođenja stečajnog postupka. Takođe, nije usvojen niti jedan izvještaj o radu lokalnih komunalnih preduzeća što je bilo neophodno do kraja maja ove godine. Uz to do kraja maja predsjednik Opštine Pljevlja je bio dužan da dostavi i završni račun budžeta što takođe nije učinio", navodi Rovčanin.

Kako je napomenuo, predsjednik Opštine nije od 2018. godine predložio ni Strateški plan razvoja opštine Pljevlja, što je razlog za njegovo razriješenje u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

SNP: DPS više nama legitimitet da upravlja Pljevljima 

Sjednica Skupštine opštine Pljevlja na kojoj je trebalo da se raspravlja o izuzetno značajnim temama kao što su Strateški plan razvoja Opštine, Završni račun i izvještaji o radu svih preduzeća i ustanova čiji je Opština osnivač, nije održana. Kako ističu u SNP stvarni razlog za odgađanje nije epidemiološka situacija kako se pokušalo predstaviti, već nemogućnost DPS-a da obezbijedi parlamentarnu većinu.

"Smiješno je da se ne održi sjednica Skupštine zbog nepostojanja kvoruma, kako to reče predsjednik SO, u trenutku kada je u sali od 35 bio 31 odbornik. DPS, dakle, definitivno nema legitimitet da više vrši vlast u Pljevljima i što prije to prizna to bolje za građane ove opštine", istakli su u SNP-u.

Ovakvo stanje će, kako dodaju, moći da traje još samo nešto više od mjesec dana kada će se, ukoliko se ne održi sjednica Skupštine, steći uslovi da nova Vlada uvede prinudnu upravu, da razvlasti DPS i da se raspišu vanredni opštinski izbori

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније