Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina [ Objavila R.B. ]

24. 04. 2017. 17:23 >> 16:56
6

"OBMANUO GRAĐANE"

Demos: Vujanović da podnese ostavku

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović trebalo bi da podnese ostavku nakon što je promijenio mišljenje o referendumu o NATO članstvu, najvažnijem predizbornom obećanju, smatraju u Demosu.

Poslanik Demosa Goran Radonjić smatra da Vujanovićeva izjava, koji je kazao da je prije četiri godine bio za referendum o ulasku u NATO, ali da je u međuvremenu, s obzirom na situaciju u državi, promijenio mišljenje, prvorazredan politički skandal.

"Obavijestio je, kao političar koji se obavezao da zastupa sve građane, ne samo one koji su glasali za njega, da je „promijenio mišljenje“ i da neće ispuniti svoje glavno obećanje koje je ponavljao tokom kampanje, tj. rekao je da neće predložiti raspisivanje referenduma o članstvu u NATO“, naveo je Radonjić.

Kao razlog što se građanima suspenduje ustavno pravo naveo je, dodaje Radonjić, bezbjednosni rizik.

"Očekivalo bi se, uzgred budi rečeno, da ne samo političari, pa i iz vladajućih stranaka, a posebno NVO aktivisti i analitičari, dignu glas u odbranu Ustava, i samih osnova demokratije. To se ne dešava, i to ne samo iz oportunističkih razloga, nego i zato što svi znaju da je Vujanović, od početka bavljenja politikom, samo marioneta koja i ne djeluje po svom mišljenju, nego po nalozima svog partijskog šefa“, kazao je on.

Prema riječima Radonjića, Vujanoviću je, prilikom polaganja zakletve, bilo malo ono što se u zakletvi kaže, da garantuje „svojom čašću da će savjesno i odgovorno obavljati dužnost“, već je, kako dodaje, i Boga pozvao za svjedoka te zakletve.

"Političar koji ima imalo političke časti i odgovornosti morao bi da podnese ostavku nakon što se, navodno, predomislio o najvažnijem predizbornom obećanju“, ocijenio je on.

Radonjić smatra da bi bilo moralnije priznati da je obećanje od početka bilo obmanjivanje građana.

"Ovako, objašnjenje koje je dato javnosti predstavlja priznanje o sopstvenom lošem radu. Kada neko ko komanduje Vojskom i predsjedava Savjetom za odbranu i bezbjednost javno kaže da bi izjašnjavanje građana predstavljalo bezbjednosni rizik, kakvi su rezultati njegova tri mandata“, kazao je on.

Radonjić je pitao u kakvom je stanju Crna Gora danas ako se prije skoro 11 godina mogao održati referendum o najvažnijem pitanju.

"Da li je ona kandidat za EU, lider i faktor stabilnosti u regionu, sigurno i prosperitetno mjesto za život, kako nam se stalno ponavlja, ili država u kojoj se zbog bezbjednosnih rizika ne smije organizovati izjašnjavanje građana“, naveo je on.

Prema riječima Radonjića, u svim državama koje predviđaju referendum, to je način da se, nakon debate, odluči o nekom pitanju, i da se, iznad svega, potvrdi demokratski karakter društva i očuva stabilnost.

"U kakvom je stanju naše društvo i naša demokratija“, pitao je on.

Radonjić smatra da je Vujanovićevo obrazloženje „zlokobna najava o mogućem suspendovanju i drugih prava“.

"Ona predstavlja mogući uvod u otvorenu diktaturu. Ako se suspenduje pravo na referendum, kao jedno od najvažnijih ustavnih prava, po kome građanin neposredno ostvaruje svoju suverenost, onda je moguće suspendovati i sva druga prava“, saopštio je on.

Onda bi, dodaje Radonjić, bilo moguće i da neko pokuša da obrazloži i da izbori nijesu potrebni. „Jer bi, navodno, i oni mogli donijeti bezbjednosni rizik, naročito imajući u vidu šta se sve dešavalo na dan izbora u oktobru prošle godine, i do danas. A suspenzija izbornog prava jeste upravo to, otvorena diktatura“.

"Ne radi se, prema tome, samo o nedopustivom ponašanju nekog političara, ma koju poziciju on imao i kako god do nje došao, nego o ugrožavanju samih osnova društva i demokratskog funkcionisanja. Na ispitu je ne samo naša savjest, kao ljudskih bića, nego i suverenost građana, njihova sloboda“, zaključio je Radonjić.

 

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније