Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina Business, Objavila: M.M.Lj. ]

17. 03. 2019. 13:26 >> 12:52

ŽPM NASTAVLJAJU DA LOBIRAJU

Da podrška preduzetnicama ne bude "mrtvo slovo"

Ženska politička mreža (ŽPM) nastaviće da lobira za inicijativu kreiranja posebne budžetske linije za preduzetnice, kako bi podrška ženskom preduzetništvu postala nova razvojna politika u svim lokalnim samoupravama, poručile su njene koordinarorke Jelena Radenović i Marija Đuričković.

 

“Sigurne smo da će upravo preduzetnice koje dobiju sredstva kvalitetom ideja i zalaganjima u razvoju biznisa dokazati da opštine sa malo izdvojenog novca, usmjerenog na pravi način, mogu dobiti mnogo”, rekla je Đuričković agenciji Mina-business.

Ona je dodala da predstavnice ŽPM i formalno, kao članice komisija, i neformalno prate procese do krajnjih faza realizacije, kako bi početni ciljevi inicijative bili realizovani na pravi način.

“To će obezbijediti da sredstva za podsticaj razvoja ženskog preduzetništva iz godine u godinu budu sve veća”, poručila je Đuričković.

Iz ŽPM, koju čine poličarke iz 16 političkih partija, podsjetili su da je na njihovu inicijativu 11 crnogorskih opština u planovima budžeta izdvojilo posebna sredstva za podršku ženskom preduzetništvu. Opštine Danilovgrad, Podgorica, Ulcinj, Bar, Budva, Herceg Novi, Mojkovac, Bijelo Polje, Pljevlja, Berane i Rožaje opredijelile su za tu svrhu ukupno 144 hiljade eura.

Radenović je kazala da ŽPM očekuje sredstva iz još dvije crnogorske opštine, jer su u Kotoru i Kolašinu izdvojene posebne budžetske linije za žensko preduzetništvo, od ukupno 25 hiljada. Taj novac će biti operativan kada budu donijete odluke o budžetima u tim opštinama.

“Prošlogodišnje iskustvo nas je naučilo da izdvojena budžetska sredstva ne znače i to da će inicijativa biti realizovana do kraja, odnosno da će novac biti raspodijeljen”, rekla je Radenović.

Ona je objasnila da je u budžetima za ovu godinu čak sedam opština imalo izdvojena sredstva, ali su u šest lokalnih samouprava ona ostala “mrtvo slovo” na papiru, jer skupštine nijesu donijele neophodne odluke o namjenskoj potrošnji, zbog čega postupak raspodjele nikada nije počeo.

Radenović je dodala da je jedino Opština Herceg Novi inicijativu realizovala do kraja.

“Ove godine, pored Herceg Novog koji još većim iznosom podržava žensko predizetništvo, odluke o raspodjeli usvojile su i opštine Danilovgrad i Tivat i već su u fazama raspisivanja javnih konkursa. Imamo informacije da su u pripremnim fazama za usvajanje na sjednicama skupština opština i u Podgorici, Bijelom Polju, Pljevljima i Baru, a ŽPM sprovodi aktivnosti kako bi tokom drugog ovogodišnjeg kvartala odluke bile usvojene u svih 11 opština”, saopštila je Radenović.

Ona je navela da su usljed inicijative ŽPM za sada samo peduzetnice u Herceg Novom dobile opštinska sredstva, kao podsticaj za početak i razvoj biznisa.

“U ostalim gradovima u kojima su raspisani konkursi žene pripremaju dugo planirane ideje ohrabrene činjenicom da sada postoji institucijalni oslonac, jer je za početak biznisa, prije svega, potrebna hrabrost, pogotovo kada su u pitanju žene u crnogorskom kulturološkom i društvenom miljeu”, kazala je Radenović.

Ona je dodala da su biznis ideje različite, ali i slične od grada do grada, kao i da žene žele da se bave uslužnim djelatnostima, raznim kreativnim poslovima, ali i proizvodnjom.

“Do sada podržani projekti su upravo iz tih oblasti, a odlikuje ih prije svega održivost i vizija. Početni nesigurni koraci uz pomoć, da budemo pošteni, malog podsticaja iz opština, ostavljaju važan trag u razvoju ženskog preduzetništva kojim će, nadamo se, u budućnosti koračati mnoge žene u Crnoj Gori”, rekla je Radenović.

Žene koje su dobile sredstva, kako je navela, već poslije godinu značajno razvijaju svoj biznis, sarađujući i povezivajući se sa značajnim preduzećima, što garantuje održivost i razvoj. Radenović je podsjetilda je to bio početni cilj ŽPM, da se opštinama naizgled bespovratna sredstva mnogostuko vrate, kroz zapošljavanje, poreze i ostale benefite.

Đuričković smatra da je izuzetno važno pronaći institucionalne mehanizme za podsticaj unaprjeđenja ženskog preduzetništva na lokalnom i državnom nivo, slične posebnoj budžetskoj liniji čiji je kreator ŽPM.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније