Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

21. 12. 2020. 10:50 >> 11:03
1

ŽENSKA POLITIČKA MREŽA

Najmanje jedan potpredsjednik Skupštine da bude žena

Ženska politička mreža Crne Gore uputila je danas Radnoj grupi za izradu Predloga izmjena i dopuna Poslovnika Skupštine Crne Gore inicijativu da se izmjenama Poslovnika propiše obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena.

ŽPM je, u svom obraćanju članovima i članicama Radne grupe, ukazala da je od uvođenja višestranačja, samo jedna žena bila na čelu Skupštine Crne Gore – Vesna Perović, te da je prije par dana, preciznije 17. decembra 2020. godine, po prvi put izabrana žena na mjesto potpredsjednice Skupštine Crne Gore – Branka Bošnjak.

"Izbor gospođe Branke Bošnjak za potpredsjednicu Skupštine Crne Gore smatramo značajnim iskorakom u osnaživanju položaja žena na mjestima odlučivanja, a naročito na rukovodećim pozicijama u Skupštini Crne Gore", navode iz ŽPM.

Ženska politička mreža je osvrćući se na raspravu o izboru Branke Bošnjak naglasila da način argumentacija koja je korišćena ovim povodom na plenumu dodatno ohrabruje i stvara uvjerenje da je i kod nas konačno podignuta svijest o neophodnosti pozicioniranja žena na mjestima rukovođenja u Skupštini Crne Gore.

"Posebno ukazujemo na činjenicu da su predstavnici gotovo svih klubova i vlasti i opozicije, bez obzira na njihov način glasanja, u svojim diskusijama jasno naglašavali važnost izbora žene na mjesto potpredsjednika Skupštine Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Zahtjev Ženske političke mreže da se propiše kao obaveza da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine mora biti žena, kako su kazali, proizilazi iz činjenice da dosadašnja praksa u Crnoj Gori govori da se značajni iskoraci u ostvarivanju rodne ravnopravnosti na mjestima odlučivanja kod nas, nažalost, ostvaruju samo kada je to propisano kao imperativna zakonska obaveza.

Podsjećaju da je istovremeno, u zemljama okruženja više puta je na čelu parlamenta bila žena.
Imamo, kako dodaju, iskustvo da je u nekim zemljama u par mandata na čelu parlamenta bila žena.
"U gotovo svim zemljama okruženja, ne samo u ovom trenutku nego i tokom posljednjih desetak godina, na mjestu potpredsjednika je najmanje jedna žena i to je potpuno uobičajena praksa do mjere da nikad nije ni postojala potreba da se to i konkretno propiše", navodi se u saopštenju.

Kako bi se otklonio rizik da napredak ostvaren izborom Bošnjak, ne bude samo privremen, te obezbjedio kontinuitet u pozicioniranju žena u rukovodstvu Skupštine Crne Gore, iz ŽPM smatraju neophodnim da se obavezujućom normom u Poslovniku obezbjedi da i u budućem periodu zadržimo dostignuti napredak.

"Vjerujemo da će se naglašena rodna osviješćenost koju su pokazali predstavnici partija u diskusijama povodom izbora gospođe Bošnjak potvrditi i kroz srazmjeran nivo spremnosti da podrže ovu inicijativu i usvajanjem ove imperativne norme obezbjede očuvanje dostignutog napretka", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније