Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 03. 2021. 15:09 >> 15:10
1

KONFERENCIJA O NASILJU NAD ŽENAMA

Prepreke za učešće žena u politici i dalje velike

U Crnoj Gori, uprkos iskoracima, brojni sistemski nedostaci i dalje predstavljaju izazov za političku participaciju žena, a patrijarhalni stavovi, predrasude i nedovoljan interes partija ključne su prepreke za njihovo aktivnije bavljenje politikom, pokazalo je istraživanje Ženske političke mreže.

Konferencija povodom predstavljanja istraživanja o nasilju nad ženama održana je danas u Podgorici, u organizaciji Ženske političke mreže, Skupštine Crne Gore i Kancelarije UNDP-ja.

Devet od deset političarki doživjelo diskriminaciju 

Istraživanje je pokazalo da je u Crnoj Gori devet od deset političarki bilo diskriminisano samo zato što su žene, dok je sedam od deset iskusilo neki vid nasilja.

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, je kako se navodi u saopštenju Skupštine CG, osudio učestale "seksističke, mizogine i, uopšte, diskriminatorne komentare ili foto ili video uratke, kojima smo, nažalost, i suviše često mogli da svjedočimo u posljednje vrijeme na javnoj sceni. I to upravo u odnosu na žene u politici“.

On se zahvalio Ženskoj političkoj mreži i UNDP i pozdravio istraživanje, koje je osvijetlilo i pojasnilo što se događa ženi koja se bavi politikom i još gore, sa čim se suočava žena koja počinje da se bavi politikom.

Gašparikova: "Primjećujemo otpor za veće učešće žena u donošenju odluka

Stalna predstavnica UNDP-ja u Crnoj Gori Daniela Gašparikova podsjetila je da se većina zemalja, uključujući i Crnu Goru, obavezala na veće učešće žena u donošenju odluka i politici u okviru dostizanja ciljeva održivog razvoja UN.

"Već neko vrijeme primećujemo da se prema ovom opredjeljenju, svjesno ili ne, pruža otpor u različitim oblicima – od predrasuda, strukturnih prepreka, uvreda ili ponižavajućih aluzija zasnovanih na ženskom izgledu, do prijetnji nasiljem. Prizori koje danas vidimo na društvenim mrežama u pokušajima napadanja, omalovažavanja i ponižavanja političarki i žena u javnom životu podsjećaju na one koje su prije pola vijeka korišćeni protiv boraca za žensko pravo glasa. To je neprihvatljivo i ne smije se tolerisati", kazala je Gašparikova.

Poručila je da su potrebne funkcionalne pravne i institucionalne mjere za suzbijanje nasilja nad ženama u svim oblicima i istakla da će UNDP nastaviti da podržava napore na pronalaženju trajnih rješenja koja će zemljama omogućiti postizanje rodne ravnopravnosit i suzbijanje nasilja.

Potreban sistemski odgovor na rodno zasnovano nasilje

Prema riječima koordinatorki Ženske političke mreže za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja (ŽPM), Nataše Vuković i Ivane Raščanin, rodno zasnovano nasilje najčešće se dešava s ciljem obeshrabrivanja žene stavljajući joj do znanja da njeno mjesto nije na javnoj sceni kao i u procesu odlučivanja.

One su iskazale uvjerenje da će rezultati istraživanja pomoći da se utvrdi karakter i način ispoljavanja nasilja nad ženama u političkoj sferi, kao i da se demistifikuje njegov značaj i uticaj na sve društvene segmente.

"Ženska politička mreža smatra da je potreban sistemski i odlučan odgovor na ovu pojavu, a da sporadične reakcije na pojedinačne slučajeve ne doprinose rješavanju problema“, istakle su predstavnice Vuković i Raščanin.

Američka ambasadorka Džudi Rajzing Rajnke rekla je da, iako je 2020. godine obilježena stogodišnjica sticanja prava glasa mnogih žena u Sjedinjenim Državama, mnogo još posla ostaje na postizanju ravnopravnosti polova u politici i svim oblastima javnog života. Zatražila je od svih žena i u politici, i generalno, da se zauzmu za sebe i jedne za druge.

"Pozdravljam to što ste pokazale solidarnost u osudi nedavnih mizogenih napada na vaše koleginice. Ovakve napade, kojima je često cilj da omalovaže i sruše žene zbog toga što se usuđuju da imaju glas i da se on čuje, uvijek treba najoštrije osuditi. Ovdje nije riječ o politici: radi se o dostojanstvu, osnaživanju i solidarnosti”, rekla je ambasadorka.

Zajedno u borbi protiv seksističkih i mizoginih napada

Prema riječima ministarke javne uprave, digitalnog društva i medija u Vladi Crne Gore Tamare Srzentić, žene na funkcijama i u javnom životu imaju priliku da utiču na promjene, stvaraju društvo jednakih šansi, otvaraju nove šanse i prilike za neke nove djevojčice i djevojke koje, možda, nijesu imale jednake šanse. Zato će, kakao je rekla, sa partnerima raditi na podizanju medijske pismenosti i afirmisati alate za kontrolu šovinističkih i mizoginih narativa.

"Mi sve koje dijelimo iste vrijednosti u prilici smo da se zajedno suprotstavimo svim seksističkim i mizoginim napadima, govorima mržnje kojim se urušava dostojanstvo ne samo Sanje, Vesne, Draginje, Tamare, Aleksandre, Jelene, duga je lista, već i dostojanstvo svake od nas, a zbog čega neke smjele, inteligentne djevojčice do kraja ne afirmišu svoje talente i ne sanjaju velike snove“, rekla je Srzentić.

U okviru Konferencije obraćanje su, između ostalih, imali i ministaka obrazovanja i nauke u Vladi Republike Sjeverne Makedonije Mila Carovska, potpredsjednica komiteta za rodnu ravnopravnost u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope Elvira Kovács i programska direktorka regionalne kancelarije NDI u Sarajevu Ana Radičević.

Prisutnima su se, putem video linka, obratili i Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković, kao i ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Marija Obradović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније