Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Politika

Mina

26. 12. 2020. 20:27 >> 20:27

UPUTILI AMANDMAN

Poslanički klubovi da podrže učešće ŽPM u izbornoj reformi

Ženska politička mreža (ŽPM) pozvala je poslaničke klubove u Skupštini Crne Gore da održe riječ njihovih lidera i podrže učešće te organizacije u izbornoj reformi.

ŽPM je danas svim poslaničkim klubovima uputila amandman na Predlog odluke za obrazovanje odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kojim traže da im se omogući pravo „da vidimo i čujemo na licu mjesta kako se govori i odlučuje o našim pravima“.

Iz te organizacije su kazali da taj zahtjev temelje na jasno, javno i precizno datim obećanjima lidera političkih partija na sastancima održanim sa ŽPM, kojima su prisustvovali predstavnici Ujedinjenih nacija i Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

„Zato klubove poslanika kojima smo poslali predlog amandmana pozivamo da prihvatanjem tog amandamana podrže učešće ŽPM u Odboru, u svojstvu pridruženog člana, i na taj način održe riječ koju su na sastancima sa nama dali lideri njihovih političkih partija“, kaže se u saopštenju.

Predloženim amandmanom, ŽPM traži izmjenu člana 6 kojim je propisano pravo učešća u radu Odbora u svojstvu pridruženog člana, na način da se ono odobrava za tri predstavnika nevladinog sektora i dva akademske zajednice, uz uslov da su u posljednje tri godine stekli javnu prepoznatljivost u oblasti rada odbora odnosno dali doprinos prethodnim izbornim reformama.

„ŽPM traži da dobije isto pravo koje je dato predstavnicima akademske zajednice i nevladinih organizacija. Pravo pridruženog člana Odbora predstavlja pravo na učešće u radu odbora bez prava odlučivanja“, kazali su iz te organizacije.

U ŽPM smatraju da, kao jedina organizacija te vrste u Crnoj Gori, koja sada okuplja predstavnice 18 partija iz vlasti i opozicije i prezentuje samo zahtjeve i stavove oko kojih su se usaglasile predstavnice svih partija, može značajno doprinijeti unapređenju normi koje se tiču političkih prava žena.

„Ono što ŽPM-u daje poseban ekskluzivitet na osnovu kojeg tražimo pravo pridruženog člana je što naše predstavnice, kada prezentuju stavove i predloge Mreže, ne predstavljaju svoje partije već ŽPM i prezentuju samo stavove oko kojih je postignuta saglasnost svih 18 subjekata koji je sada čine“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da ŽPM želi da učestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu, kako bi pratila status svojih predloga za unapređenje položaja žena i odnos svih političkih subjekata prema njima.

Kako su kazali iz te organizacije, procenat žena u ovom sazivu parlamenta jasno je potvrdio da je neophodno usvajanje normi koje je ŽPM predložila, a oko kojih je unutar mreže postignut konsenzus svih političkih partija.

„Naš cilj je da predložimo naša rješenja i da pratimo način na koji se o njima raspravlja i odlučuje, jer svaki korak i svaka izgovorena riječ u cilju unapređenja političkih prava žena su dio istorije borbe za ostvarivanje političkih prava žena u Crnoj Gori“, zaključuje se u saopštenju ŽPM.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније