Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: B.V.

03. 10. 2016. 09:40 >> 09:24
1

IVANOVIĆ O ABU DABI FONDU

"Milkraft" demantuje kritičare

Potpresjednik Vlade Petar Ivanović obišao je u nedjelju radove na izgradnji najmodernije farme muznih krava i mljekara u Crnoj Gori, koju u Pavinom Polju gradi kompanija Milkraft. Vlasnik mljekare Dragan Burić najvio je početak proizvodnje u martu naredne godine.

 

Ivanović je sa domaćinima iz tog kraja održao sastanak na kom je razgovarano o budućoj saradnji.

Burić  je već izgradio najsavremeniju farmu krava impozantnog kapaciteta, a priprema se i gradnja prerađivačkog pogona sa širokim asortimanom proizvoda i za izvoz. Na farmi “Milkraft”, sa 500 grla muznih krava za početak, i mljekari “Milkraft Leće” biće uposleno 150 ljudi, a otvoriće se i mogućnost za otkup mlijeka od farmera sa šireg područja tog dijela Crne Gore.

Ivanović je saopštio da je zadovoljan zbog svega što je vidio, kao i  planovima investitora.

"Dinamika radova na ovom kapitalnom projektu najbolje demantuje sve one koji su imali kritički odnos prema kreditiranju takvih projektata iz  Abu Dabi  fonda. Sada tih kritičara nema iako ih je bilo previše i u parlamentu  i van njega. Od prvog avgusta kada su počeli radovi na izgradnji mljekare uradilo se dosta  tako da je na nekadašnjoj ledini nikao impozantan objekat u kojem će sa proljećem mnogi naći zapošlenje kako iz Vraneške doline tako I iz sjevernog regiona”, kazao je Ivanović.

Prema njegovom mišljenju  neke stvari moraju da se mijenjaju da se ne bi i ubuduće kao u ovom slučaju zbog sporosti u davanju neophodnih saglasnosti gubile godine  a opredijeljena sredstva za to vrijeme bila zarobljena.

Ivanović je poručio da je neophodno što više zajedničkog rada između velikih sistema i malih proizvođača.

“Lijepo je bilo danas vidjeti vrijedne domaćine kako u razgovoru sa  vlasnikom mljekare  dogovaraju buduću saradnju. To je pokazatelj da se mnogi poslovi mogu raditi zajedno na obostranu korist. Zato od sjedenja i čekanja nema koristi već se svi moramo latiti posla”, kazao je  potpresjednik Vlade.

Burić je podsjetio da je za tri  mjeseca podignut objekat od 5.000 kvadrata  zbog čega se osjeća srećnim i ponosnim.  Postavljanje opreme  biće završeno do nove godine. Period do marta je ostavljen za finalne radnje i prijem radnika kako bi tada nakon probnih serija izašli sa prvim proizvodima na tržište.

“Dolina u kojoj niče mljekara je izuzetna s predivnim ljudima. Srećna sam što ćemo ovdje proširiti naš biznis i na taj način pružiti ruku za saradnju  svim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju potrebu za tim.  Mogućnosti za saradnju su velike od nabavki rasnih grla te  poljoprivrednih mašina i opreme  do proširenja  štala za stoku”, naglasila je suvlasnica kompanije Marija Burić.

Ona je kazala da je  zajedničkim radom  moguće doći do vrhunskih rezultata, po kojima će ova sredina biti prepoznati i van Crne Gore.

Mještanin Mijoje Bošković kazao je kako je velika stvar imati u blizini takvu farmu i mljekaru koja se može ravnati sa najboljim na Balkanu.

To je, kako je dodao, šansa za sve domaćine sa tog prostora.

Bošković očekuje da nove mogućnosti zaustave migraciju sa tog područja te da će biti i onih koji  će  se vratiti  jer mljekara otvara razloge za njihov povratak.

I Bato Šestović  u mljekari  vidi podstrek za  kvalitenijim i intezvinijim bavljenjem stočarsvom u kojem i mladi mogu pronaći sigurnu egzistenciju.

“U potpunosti sam zadovoljan susretom sa Burićem, jer smo čuli od njega mnoge stvari koje idu u prilog domaćinima, i ne samo sa ovog područja”.

Za Đorđija Bulatovića izgradnjom mljekare otvorena je šansa za cio sjever  što se vidi u prisustvu velikog broja lica koja nijesu  iz Vraneša.

“Dako se dozovemo pameti  i  shvatimo da se pametnim radom može obezbijediti  sigurna egzistencija. Istovremeno pruža nam se mogućnost da naučimo mnoge stvari koje su nam do sada bile nepoznanica”, kazao je Bulatović.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније