Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

[ Marko Terzić, TVCG ]

29. 08. 2023. 19:40 >> 13:27
2

SLUČAJ "ABU DABI"

Zbog propusta tužilaca iskazi svjedoka ne vrijede

 Zbog propusta u radu, Specijalno tužilaštvo moraće ponovo da saslušava pojedine svjedoke u slučaju poznatijem kao Abu Dabi fond. Tu informaciju potvrdili su nam u SDT-u, ali i branilac bivšeg direktora Investiciono razvojnog fonda Zorana Vukčevića. Podsjećamo tužilaštvo u ovom slučaju, istražuje postupanje više osoba, među kojima su i bivši ministri poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i Budimir Mugoša.

Istraga protiv Petra Ivanovića, Budimira Mugoše, Zorana Vukčevića i ostalih uslučaju Abu Dabi fond, moraće u rikverc. Razlog: iskazi 10 ranije saslušanih svjedoka ne vrijede ama baš ništa i to ne zbog njihovog sadržaja već zbog propusta tužioca.

"Jedan broj svjedoka saslušan je bez prisustva branioca, odnosno prije nego što su branioci obaviješteni o tome, a nije prijetila opasnost od odlaganja saslušanja tih svjedoka", kazao je za TVCG Zdravko Begović, advokat Zorana Vukčevića.

Osim toga, propust je prema riječima Begovića, napravljen i prema osobi koja po zakonu i ne mora da svjedoči jer joj je otac jedan od okrivljenih.

"Jer u zapisniku nije konstatovano da se njegov iskaz kao privilegovanog svjedoka ako bude svjedočio može kasnije koristiti kao dokaz", dodaje Begović.

U pitanju su, kako nam je potvrđeno iz SDT-a, propusti ranijih obrađivača predmeta, a koje je razmatrajući spise, utvrdio tužilac Vukas Radonjić. Zbog toga što su pravno nevaljani predložio je istražnom sudiji da se izdvoje zapisnici o saslušanjima svjedoka.

"Javnost je već upoznata da je krivični predmet istrage u vezi dodjele kredita iz sredstava Abu Dabi Fonda dodijeljen u rad drugom državnom tužiocu, koji je, razmatrajući spise, utvrdio da raniji obrađivači nijesu, o vremenu i mjestu saslušanja svjedoka u istrazi, obavještavali pojedine ili sve okrivljene i/ili njihove branioce, a nije postojala opasnost od odlaganja, kao i da jedan svjedok, koji je po zakonu oslobođen od dužnosti svjedočenja, a saslušavan je od strane saradnika, po ovlašćenju ranijeg obrađivača, nije na odgovarajući način upozoren sa svojim pravima, niti je njegov odgovor unijet u zapisnik", saopšteno je za TVCG iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Stoga su, dodaje se, svi ti zapisnici o saslušanjima svjedoka, prema Zakoniku o krivičnom postupku, pravno nevaljani i ne mogu se koristiti kao dokaz, pa je sadašnji obrađivač predmeta predložio sudiji za istragu njihovo izdvajanje.

"Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici je, 8. avgusta ove godine, donio rješenje o izdvajanju 10 zapisnika o saslušanju svjedoka, koji će se, po njegovoj pravosnažnosti, izdvojiti u poseban omot i čuvati kod sudije za istragu, odvojeno od ostalih spisa i ne mogu se razgledati i koristiti u postupku. To takođe znači da, po pravosnažnosti rješenja o izdvajanju zapisnika, Specijalno državno tužilaštvo ima obavezu da u istrazi ponovo sasluša svjedoke, a nakon njihovog saslušanja eventualno prikupi i druge neophodne dokaze za kojima se ukaže potreba, radi provjeravanja njihovih iskaza", odgovorili su nam iz SDT-a.

A, to što Radonjić sada pegla tuđe greške, odbrani ne predstavlja problem.

"Nama braniocima suđtinski odgovara da ti postupci relativno duže traju, a pogotovo zbog činjenice da činjenično stanje treba utvrditi na pravi način. Radi se o jednom komplikovanom i činjenično pravno obimnom predmetu. Naravno, ne treba žuriti", poručuje Begović.

Slučaj Abu Dabi fond godinama drži pažnju javnosti. A sve je počelo 2015. godine kada su tadašnji ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović i direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević, potpisali sa predstavnicima “Abu Dabi fonda za razvoj“ Sporazum o dugoročnom kreditiranju crnogorske poljoprivrede u iznosu od 50 miliona dolara. Nekoliko godina kasnije, kompletna dokumentacija o dodjeli kredita iz sredstava Abu Dabi fonda završila je u Specijalnom policijskom odjeljenju. Pokrenuta je istraga a u novembru 2021, Ivanoviću je skinut poslanički imunitet. Mada je još decembra 2022. glavni specijalni tužilac najavio da se do kraja te godine može očekivati donošenje tužilačke odluke, 31. marta, taj predmet dodijeljen je u rad Radonjiću, pred kojim je po svemu sudeći još posla.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније