Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Hronika

M.Vešović [ Marko Terzić, TVCG ]

19. 04. 2024. 14:05 >> 16:05
3
Čitaj mi:

negirao krivicu

SDT: Katnić čuvao Lazovića i Milovića od optužnice

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dao saglasnost na odluku tužioca Saše Čađenovića da se krivično ne gone policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović, iako je znao da su počinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i trgovina drogom. To proizilazi iz rješenja o određivanju pritvora Katniću i bivšem policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću koje je donio sudija za istragu Višeg suda. U taj dokument Portal RTCG je imao uvid, a tokom saslušanja u tužilaštvu i Katnić i Lazović su negirali krivicu.

Prema spisima predmeta, Specijalno tužilaštvo direktno tereti Lazovića da je koristeći autoritet i hijerarhijsko ustrojstvo policijske organizacije nalagao da se protiv pripadnika kriminalne organizacije po zahtjevima Radoja Zvicera, ne podnose krivične prijave. S druge strane, Katnića terete da je prihvatio da koristeći hijerarhijsko ustrojstvo državnog tužilaštva posreduje i kontroliše da SDT ne preduzima krivično gonjenje protiv organizatora kriminalne grupe Radoja Zvicera i istaknutnog pripadnika kriminalne organizacije Duška Roganovića, te da se saglašava sa odlukama postupajućeg tužioca Saše Čađenovića (takođe okrivljenog) da se ne preduzima krivično gonjenje Radoja Zvicera, Roganovića i drugih pripadnika kriminalne organizacije. 

Zvicer je u bjekstvu od proljeća 2021. godine, a istražni organi Crne Gore tvrde da je on vođa "kavačkog klana".

SDT tvrdi da su Katnić i Lazović obmanjivali javnost da su krivični postupci pokrenuti protiv Petra Lazovića, službenika Uprave policije, pokrenuti s ciljem destabilizacije Crne Gore te da okrivljeni Petar Lazović nije član Zvicerove grupe već je navodno na tajnom zadatku. 

Optužuju se da su u međunarodnoj policijskoj i pravosudnoj saradnji krili podatke o Radoju Zviceru i ostalim pripadnicima kriminalne organizacije, dok je posebno Lazović, koristeći autoritet i hijerarhijsko rukovodstvo policije nalagao policijskim službenicima da u tom periodu samo formalno preduzimaju službene radnje prema organizatoru i pripadnicima kriminalne grupe, kako bi stvorio utisak da policija Crne Gore u odnosu na njih zakonito obavlja svoja ovlašćenja. 

Vezano za Katnića, SDT tvrdi da je u cilju realizacije kriminalnog plana, okrivljeni bivši glavni specijalni tužilac 20. januara 2022. godine u Podgorici, zajedno sa okrivljenim Sašom Čađenovićem, postupajući svjesno a znajući da je djelo zabranjeno, kao javni funkcioner nevršenjem službene dužnosti, pribavio korist Petru Lazoviću i Ljubu Miloviću. 

"Na način što se postupajući protivno Zakoniku o krivičnom postupku kojim je propisano da je osnovno pravo i dužnost državnog tužioca gonjenje učinilaca krivičnih djela i da je tužilac dužan da istinito i potpuno utvrdi činjenice od važnosti za donošenje pravične i zakonite odluke, saglasio se sa odlukom okrivljenog Čađenovića kao postupajućeg tužioca, da SDT ne pokrene krivični postupak protiv Petra Lazovića i Ljuba Milovića", navodi se u obrazloženju rješenja Višeg suda. 

Ukazano je da je Katnić znao da su Lazović i Milović izvršili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, trgovina drogom, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija a i zloupotreba službenog položaja. Dodaje se da je Katnić potpisao zamolnicu SDT-a od 17. septembra 2021. godine u kojoj se navodi da su Petar Lazović i Ljubo Milović prihvatili članstvo u kriminalnoj organizaciji koju je formirao Slobodan Kašćelan a čiji su pripadnici Zvicer i druga lica.

Pritom je Čađenović, kako se tvrdi, arhivirao predmet tvrdeći da nema osnova sumnje da su Lazović i Milović izvršili krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, sa čime se okrivljeni Katnić saglasio. 

"Čime je okrivljeni Katnić zajedno sa okrivljenim Čađenovićem kao neposredno postupajućim državnim tužiocem u predmetu pribavio korist u vidu nepokretanja krivičnog postupka Lazoviću i Miloviću", tvrde iz SDT-a. 

Takođe, Zorana Lazovića terete da je lažno informisao policijskog funkcionera Enisa Bakovića da je potrebno zbog operativnog rada ukinuti zabranu ulaska u Crnu Goru državljanima Srbije Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću. Podvučeno je da su Belivuk i Miljković tokom boravka u Crnoj Gori bili gosti Radoja Zvicera ali da su ostvarivali neposredne susrete sa Zoranom Lazovićem. 

"Pa je Lazović u cilju prikrivanja izvršenog krivičnog djela lažno prikazao javnosti da Uprava policije Crne Gore i on, kao starješina navodno po zakonu rade svoj posao, tako što je na konferenciji za štampu 28. januara 2021. između ostalog izjavio 'Belivuka i Miljkovića držimo na oku 24 sata, Crnu Goru niko neće zastrašiti', te 'ako nijesu neprijatelji Crne Gore nema poterbe da od bilo koga strahujemo", naveli su iz SDT-a, opisujući šta konkretno stavljaju na teret Lazoviću. 

Po nalogu Specijalnog tužilaštva Crne Gore, rano u nedjelju 14. aprila su uhapšeni bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić i nekadašnji visoki policijski funkcioner Zoran Lazović.

"Katnić i Lazović su lišeni slobode zbog osnova sumnje da su učinili krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotreba službenog položaja", saopštio je nakon hapšenja portparol Specijalnog tužilaštva Vukas Radonjić.

Lazović i Katnić su tokom saslušanja u SDT-u negirali krivicu. 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније